A kókuszolaj előnyei a kozmetikumokban
A kókuszolaj előnyei a kozmetikumokban
Első közzététele: 2016. június 1
Szerkesztői csoport: MEDICHUB MÉDIA
Absztrakt
A kókuszolajat a kókuszpálma érett diómagjaiból nyerik. A kutatók, a táplálkozási szakemberek és az egészségügyi szakemberek a tulajdonságainak köszönhetően ösztönzik annak használatát. Ide tartoznak a bőrápolás, a haj, a szempilla és a szemöldök, a körmök előnyei, de a stressz megszüntetése, a fogyás, az optimális koleszterinszint fenntartása, az immunmoduláló hatások kiváltása, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, valamint újabban az Alzheimer-kórban (1). Van némi vita az olaj előnyeivel szemben a káros hatásokkal szemben a szívbetegségekben, de soha nem vitatták a bőrre, a hajra vagy a körmökre gyakorolt jótékony hatását.
A kókuszdióolaj, különösen a szűz kókuszolaj kozmetikai termékekben való felhasználása a bőrön kifejtett összetett hatásának köszönhető, amely főleg a lipidgát hidratálásában és fenntartásában áll, mellékhatások kiváltása nélkül. A tanulmány tudományos áttekintést nyújt a kókuszolaj kozmetikai előnyeiről.
Összegzés
A kókuszolajat érett kókuszpálma dió magjaiból nyerik. A kutatók, a táplálkozási szakemberek és az egészségügyi szakemberek tulajdonságainak köszönhetően ösztönzik a használatát. Ide tartoznak a bőr, a haj, a szempilla és a szemöldök, a körmök ápolásának előnyei, de a stressz megszüntetése, a fogyás, az optimális koleszterinszint fenntartása, az immunmoduláló hatások kiváltása, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és újabban az Alzheimer-kór megelőzése (1) . Sok vita van arról, hogy ennek az olajnak milyen előnyei vannak a szívbetegségekben, de milyen káros hatásai vannak, de a bőrre, a hajra vagy a körmökre gyakorolt jótékony hatását soha nem vitatták. A kókuszolaj, különösen a szűz kókuszolaj kozmetikumokban történő alkalmazása komplex, bőrön kifejtett hatásának köszönhető, amely főleg a bőr lipidgátjának hidratálásában és fenntartásában áll, mellékhatások kiváltása nélkül. Ez a cikk megpróbálja tudományos szempontból áttekinteni ennek az olajnak a kozmetikai előnyeit.
A 93/35/EGK (Európai Bizottság) európai irányelv szerint a "kozmetikai termékek" olyan anyagok vagy készítmények, amelyek az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj, köröm, ajkak, külső nemi szervek) érintkeznek, vagy fogak és nyálkahártyák a szájüregben, egyedüli vagy elsődleges céllal tisztítás vagy szagosítás, megjelenésük megváltoztatása és/vagy a testszagok kijavítása és/vagy jó állapotuk védelme vagy fenntartása céljából (2) .
A trópusi országokban élő emberek évezredek óta használják a pálmafa Cocos nucifera (Aracaceae család) kókuszát napi étrendjükben és karbantartásuk során.
A "kalpa vriksha" néven ismert szanszkrit az a pálmafa, amely megfelel az élet minden szükségletének. Malajziában a kókuszdiót "pokok seribu guna" -nak hívják, ami az ezer felhasználású fát jelenti, a Fülöp-szigeteken pedig "életfának". A kókuszpálma összes alkotóeleme nagybetűvel van ellátva.
A kókuszolajat az érett kókuszpálma dió magjából vonják ki. Sok vita van az élelmiszerben való felhasználásáról. Jelenleg az egészségügyi szakemberek és az orvosok népszerűsítik a kókuszolajat annak egészségügyi előnyei miatt. Hosszú ideig azonban úgy vélték, hogy az összetételében lévő telített zsírok nemkívánatos hatással vannak a szív- és érrendszerre.
Leírás. Kémiai és fizikai-kémiai tulajdonságok
Az extrakció és a feldolgozás módjától függően a kókuszolaj többféle formában kapható:
- finomított kókuszolaj (elszíneződik és szagtalanul);
- hidrogénezett kókuszolaj - a finomított hidrogénezésével nyerik; olvadási hőmérséklete magasabb, 36 és 40 ° C (97–104 ° F) között van;
- frakcionált kókuszolaj (bizonyos zsírsavakat, például laurinsavat, kaprilsavat vagy kaprinsavat izolál, kozmetikai vagy gyógyszeripari felhasználással);
- természetes kókuszolaj;
- szűz kókuszolaj.
A piacon a legújabb termék a szűz kókuszolaj, de nincs iparági szabvány meghatározása, mint a szűz és az extra szűz olívaolaj esetében. A szűz kókuszolajat természetes úton vagy mechanikus eljárásokkal állítják elő, melegen vagy hidegen. Az olajat nem végezzük kémiai finomítással, elszíneződéssel vagy szagtalanítással, ezért természetes tulajdonságai nem változnak (3). Az emberi kozmetikumokban történő alkalmazás előtt nincs szükség további feldolgozásra. A szűz kókuszolaj, legtisztább formája színtelen és egyáltalán nem avas. A természetes kókuszolajjal ellentétben az E-vitamin, egy természetes antioxidáns, amely megakadályozza a peroxidációs reakciókat, fokozott. Az extrakciós módszer befolyásolhatja a termék kókusz ízének intenzitását.
1920 és 1930 között kiderült, hogy a kókuszolaj főleg közepes méretű triglicerideket tartalmaz, amelyek ellenállnak a peroxidációnak. Eltérnek az állati zsíroktól, amelyek hosszú szénláncú telített zsírsavakat tartalmaznak, olyan vegyületeket, amelyek szívkockázatot váltanak ki. A közepes láncú zsírsavak védőhatással bírnak a szívbetegségekkel szemben, ellentétben a hosszú láncúakkal.
A szűz kókuszolaj zsírsav-összetételét gáz-folyadék kromatográfiával határoztuk meg (1. táblázat).

A módosított kókuszolaj többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz mono-, di- és trigliceridek formájában, és hasznos kozmetikai vagy gyógyszerkészítményekben, amelyek megvédik a lipid gátat a száraz bőr megakadályozása érdekében.
A szűz kókuszolaj olvadáspontja 24 és 25 ° C (75-76 ° F) között van, ezért mindkét aggregációs állapotban használható, folyékony vagy szilárd. Magas hőmérsékletig (76,6 ° C felett) stabil. A szűz kókuszolaj specifikációit a 2. táblázat tartalmazza.

A kókuszolajat "nedves" vagy "száraz" eljárásokkal lehet kivonni. A "száraz" eljárás a héj magjának eltávolításából és forró szárításból áll (lángban vagy napsütésben). Így kapjuk meg a "koprát". A Coprát különféle oldószerekben préselik vagy feloldják, majd a kókuszolajat elkülönítik. A "nedves" eljárás során a friss kókuszdiót használják nyersanyagként, és emulzió képződik az olaj és a víz között. Az emulzió megtörésének lépése nehéz lehet. Az emulziót hosszabb ideig forralhatjuk, de az olaj elszíneződik, és a módszer nem gazdaságos. A modern módszerek centrifugálást vagy enzimatikus elektrolízist foglalnak magukban. A nedves eljárások kevésbé előnyösek, mert alacsonyabb a hozamuk, és a növények fáradságosabbak.
A szűz kókuszolaj extrakciós folyamatában különbözik a természetes kókuszolajtól: ha az utóbbit a szárított kókuszdiómag őrlésével vagy hideg sajtolásával extrahálják, akkor előbbit friss dióból származó kókusztejből vonják ki (6). A későbbi folyamatok, például az erjesztés és centrifugálás, hűtés vagy enzimatikus elválasztás lehetővé teszik az olaj elválasztását a víztől. Egyéb elválasztási módszerek: friss kókuszdióolaj forralása, majd víznyomok elpárologtatása (mikrokihordás); közvetlenül szárított kókuszdiómag hideg sajtolása (7) .
Akció és felhasználás a kozmetikában
Yeap SK és mtsai. értékelte a szűz kókuszolaj antioxidáns képességét in vivo. Csökkenti a lipidperoxidációt és növeli a szérum szuperoxid-diszmutáz aktivitást egerekben (1). A szűz kókuszolajról beszámoltak, hogy gazdag polifenolokban, amelyekről ismert, hogy erős antioxidáns aktivitással rendelkeznek (4). .
Intahphuak és mtsai által végzett teszteket követően. A szűz kókuszolajról kimutatták, hogy mérsékelt gyulladáscsökkentő hatású (8) .
A Cocos nucifera-ból kivont olaj gyógyító hatású. Nevin és mtsai. tanulmányozta az olaj helyi alkalmazásának a bőrre gyakorolt hatását és az egerek antioxidáns képességét. Vizsgálatuk során az állatokat 10 napig szűz kókuszolajjal kezelték, 24 órával a sérülés kiváltása után. Az olaj gyógyító képességét a teljes hámképződési idő, de a kollagénszerkezet oldhatósága, a glikohidroláz aktivitása vagy a szövetgranuláció hisztopatológiája alapján is értékeltük. Ezen paraméterek értékelése arra a következtetésre vezetett, hogy a szűz kókuszolajjal kezelt állatokban a gyógyulás sokkal gyorsabban következett be (9) .
De ami a legfontosabb, a kókuszolaj kiváló hidratáló és bőrápoló. Tanulmányok kimutatták, hogy a szűz kókuszolaj hidratálja a bőrt mellékhatások kiváltása nélkül (10,11) .
Az olaj összetételében található zsírsavak természetesen megtalálhatók a bőrben, és egyes származékok, például a laurinsav, antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek (4,12). .
Az ásványi anyagok és vitaminok tartalma miatt a kókuszolaj hatékonyan hidratálja a száraz, repedezett vagy irritált bőrt, jó hámlasztó is (4). Az atópiás dermatitis, amely néha riasztó kiszáradást eredményez a bőrön, szűz kókuszolajjal kezelhető. Evangelista és mtsai. tanulmányozta ennek az olajnak a helyi hatását a SCORAD (Scoring Atopic Dermatitis) index mérésével. Kezdetben 117 beteget értékeltek, majd 2, 4 és 8 hét után. Kiemelték a szűz kókuszolaj fölényét az ásványi olajokkal szemben (13) .
A kókuszolaj az epilálás utáni szemölcsök és irritációk kezelésében is ajánlott. Segít megelőzni a hajhullást és a regenerációt. A kókuszolajban lévő fehérjetöredékek megakadályozzák a korpásodást (4) .
Jelentős mennyiségű telített zsírsav, különösen laurinsav és mirisztinsav jelenléte motiválja ennek az olajnak a használatát a bőrtisztító krémekben. Fényvédő termékekben is használják (4) .
A kókuszolaj a szappanok része, mert sóoldatokban nem csapódik le. Azonban az alap babér jelenléte az olajban irritálhatja a bőrt (14) .
Mindezek a vizsgálatok igazolják a kókuszolaj kozmetikumokban és dermato-kozmetikumokban való alkalmazását. Sok nép hagyományos kultúrájában a kókuszolajat az élelmiszerekben használják, és nemcsak sok generáció óta. Ezekben a populációkban alacsony az elhízás, a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség, a poliartritisz és más, Észak-Amerikára vagy Európára jellemző állapotok. Egészen a közelmúltig a kókuszolajat felelősek artériás vagy szívbetegségért. A legújabb vizsgálatok azonban kimutatták a kókuszolaj és különösen a szűz kókuszolaj jótékony tulajdonságait.