A ricinusolaj 7 előnye és felhasználása

A ricinusolaj sokoldalú növényi olaj, amelyet évezredek óta használnak.

ricinusolaj

Olaj kivonásával készül a Ricinus communis növény magjából.

Ezek a ricinus bab néven ismert magok ricin nevű mérgező enzimet tartalmaznak. A ricinusolaj fűtési folyamata azonban kikapcsol, lehetővé téve az olaj biztonságos használatát.

A ricinusolajnak számos gyógyászati, ipari és gyógyszerészeti felhasználása van.

Általában adalékként használják élelmiszerekben, gyógyszerekben és bőrápolási termékekben, valamint ipari kenőanyagok és biodízel üzemanyagok egyik komponenseként.

Az ókori Egyiptomban ricinusolajat égettek üzemanyagként a lámpákban; természetes gyógymódként használták olyan állapotok kezelésére, mint a szemirritáció, sőt terhes nőknek is adták a vajúdás serkentésére (1).

Ma a ricinusolaj továbbra is népszerű természetes kezelés a gyakori betegségek, például székrekedés és bőrbetegségek esetén. Általában természetes kozmetikai termékekben használják.

Íme a ricinusolaj 7 előnye és felhasználása.

A ricinusolaj egyik legismertebb gyógyászati ​​felhasználása természetes hashajtó.

Serkentő hashajtó, vagyis növeli az anyag belsejébe toló izmok mozgását, ezáltal segít a belek megtisztításában.

A stimuláns hashajtók gyorsan működnek, és általában az ideiglenes székrekedés enyhítésére szolgálnak.

Szájon át fogyasztva a ricinusolaj a vékonybélben lebomlik, és a ricinoleinsav, a ricinusolaj fő zsírsavja szabadul fel. A ricinoleinsavat ezután felszívja a belek, ami erős hashajtó hatást vált ki (2).

Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy a ricinusolaj enyhítheti a székrekedést.

Például egy tanulmány megállapította, hogy amikor az idősebb emberek ricinusolajat szedtek, csökkent székrekedési tünetek jelentkeztek, beleértve a bélmozgások kevésbé megterhelését és a hiányos bélmozgások érzésének csökkenését.

Bár a ricinusolajat kis adagokban biztonságosnak tekintik, nagyobb mennyiségek hasi görcsöket, hányingert, hányást és hasmenést okozhatnak (4).

Noha alkalmi székrekedés enyhítésére használható, a ricinusolaj hosszú távú problémák kezelésére nem ajánlott.

összefoglaló A ricinusolaj természetes gyógymódként alkalmazható alkalmi székrekedés esetén. Mindazonáltal mellékhatásokat okozhat, például görcsöket és hasmenést, és nem alkalmazható krónikus székrekedés kezelésére.

A ricinusolaj ricinolsavban, egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag.

Az ilyen típusú zsírok nedvesítőszerként működnek, és felhasználhatók a bőr hidratálására.

A nedvesítő szerek megőrzik a nedvességet, megakadályozva a bőr külső rétegén keresztül történő vízvesztést (5).

A ricinusolajat gyakran használják a kozmetikumokban a hidratálás elősegítésére, és gyakran olyan termékekhez adják, mint a testápolók, sminkek és tisztítószerek.

Ön is használhatja ezt a gazdag olajat természetes alternatívájaként a bolti hidratálóknak és testápolóknak.

Az üzletekben található számos népszerű hidratáló krém potenciálisan káros összetevőket tartalmaz, például tartósítószereket, illatanyagokat és színezékeket, amelyek irritálhatják a bőrt és károsíthatják az egészségi állapotot (5).

Ezeknek a termékeknek a ricinusolajra való cseréje csökkentheti ezen adalékanyagok expozícióját.

Ezenkívül a ricinusolaj olcsó, és használható az arcra és a testre.

Mivel a ricinusolaj vastag, gyakran keverik más bőrbarát olajokkal, például mandula-, olíva- és kókuszolajjal, hogy ultrahidratáló hidratáló krémet hozzanak létre.

Bár a ricinusolajat a bőrre a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik, néhány embernél allergiás reakciót okozhat (6).

összefoglaló A ricinusolaj segíthet rögzíteni a bőr nedvességét. Bár ez a természetes alternatívája a bolti termékeknek a legtöbb számára biztonságosnak tekinthető, egyeseknél allergiás reakciókat okozhat.

A ricinusolaj sebekre történő felvitele nedves környezetet teremt, amely elősegíti a gyógyulást és megakadályozza a sebek kiszáradását.

A Venelex kenőcs, amelyet klinikákon széles körben használnak sebek kezelésére, ricinusolaj és perui balzsam, a Myroxylon fából származó balzsam keverékét tartalmazza (7).

A ricinusolaj serkenti a szövetek növekedését, így gát alakulhat ki a seb és a környezet között, csökkentve a fertőzés kockázatát.

Csökkenti továbbá a szárazságot és a kornifikációt, az elhalt hámsejtek felhalmozódását, amely késleltetheti a sebgyógyulást (8).

Tanulmányok kimutatták, hogy a ricinusolajat tartalmazó kenőcsök különösen hasznosak lehetnek a nyomásfekély gyógyításában, amely olyan típusú fájdalom, amely hosszan tartó bőrnyomásból alakul ki.