Glikolsav; mi ez, szerep és előnyök

Glikolsav Gyakori összetevője a bőrápolási termékeknek - különösen az öregedésgátló, pattanásgátló és még sok más. A glikolsav működésének és felhasználásának módja:.

finom vonalak

Tartalom:

Általános információ

Glikolsav egyike azoknak az összetevőknek, amelyeket számos bőrápolási termék címkéjén láthatunk - a bőr glikolsavja. Általában a bőrápoló összetevők kategóriájában az AHA és a BHA (alfa- és béta-hidroxisavak) a leggyakrabban használt bőrápoló összetevők. Mi a glikolsav? A glikolsav a alfa-hidroxisavak (AHA) és számos bőrápolási termék közös összetevője. Cukornádból származik. Egyéb alfa-hidroxisavak közé tartozik a tejsav, az almasav, a borkősav és a citromsav.

A glikolsav bőrre gyakorolt ​​hatása

Hogyan működik a glikolsav? A glikolsav az összes alfa-hidroxi sav közül a legkisebb molekulával rendelkezik. Ezeknek a kis molekuláknak köszönhetően a glikolsav könnyen behatolhat a bőrbe. Ez lehetővé teszi, hogy a sav hatékonyabban hámlasztja a bőrt, mint más típusú AHA. Hatékony bőrregeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért használják gyakran öregedésgátló termékek - öregedésgátló termékek. Segíthet a finom ráncok simításában és a bőr tónusának és textúrájának javításában. A glikolsav a bőr felső rétegében hat. Bontja és feloldja a faggyút és más, a sejteket összekötő anyagokat. Kis molekulákból áll, mélyen és könnyen képes behatolni a bőrbe. Ez a leghatékonyabb a finom vonalak, pattanások, mitesszerek, faggyú és egyenetlen textúra kezelésére.

Az elhalt hámsejteket eltávolítják, így a bőr simább, fényesebb és fiatalosabb lesz.

A glikolsav előnyei

Segít feloldani a bőrsejteket összetartó kötéseket, lehetővé téve az elhalt sejtek gyorsabb leválását. Serkenti a bőr további termelését is kollagén. A kollagén egy fehérje, amely feszességet, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek. Az öregedéssel a kollagéntermelés természetesen lelassul. A kollagént a túlzott napsugárzás is elpusztítja.

Ez nem csak egy öregedésgátló kezelés. A glikolsav is segíthet a napkárok elleni küzdelem. Gyakran használják a kisebb hiperpigmentáció elhalványítására is. Ami a pattanásokat illeti, a glikolsav önmagában nem pattanáskezelés, de segít megelőzni a pórusok elzáródását, megakadályozhatja a mitesszerek és mitesszerek kialakulását.

Ez a sav számos bőrhámlasztó termékben megtalálható. A glikolsav előnyei:

  • hatékonyan eltávolítja az elhalt hámsejtek külső rétegét, így a bőr fényesebb és simább lesz;
  • csökkentheti a ráncokat és a finom vonalakat;
  • hatékony összetevője a hidratálóknak;
  • segít stimulálni a kollagén termelését, amely létfontosságú szerkezeti fehérje szilárdságot és erőt biztosít;
  • csökkentheti a bőr hiperpigmentált foltjait;
  • általában érzékeny bőrre is alkalmas;
  • csökkenti az elhalt hámsejteket, ezért hasznos lehet a pattanások kezelésében;
  • öregedésgátló hatású, simává és feszesebbé teszi a bőrt.

A glikolsavnak számos jól dokumentált előnye van, függetlenül attól, hogy kis koncentrációban alkalmazzák-e otthoni kezelésben, vagy pedig egy professzionális peeling. A kollagén természetes hámlasztó és stimuláló tulajdonságai segíthetnek a bőrproblémák kezelésében vagy csökkentésében.

Glikolsav pattanások ellen

A glikolsav egyik legismertebb előnye, hogy képes kezelni a legtöbb pattanást, beleértve a mitesszereket és a cisztás pattanásokat. A sav képes mélyen behatolni a bőrbe, így nemcsak hámlasztja és eltávolítja az elhalt hámsejtek felső rétegét, hanem fel tudja oldani a faggyút, amely elzárná a pórusokat.

A glikolsav gyógyító hatása

A hegek nehezen gyógyulhatnak, de a glikolsav olyan kezelés, amely csökkentheti a hegek láthatóságát, ideértve a pattanásoktól is. a bőr felső rétegeinek eltávolítása. Az is segíthet a hegszövet csökkentésében, hogy csökkenti a meglévő hegek megjelenését és textúráját.

Glikolsav az elszíneződött bőr számára

Az elszíneződött bőrt glikolsavval, valamint enyhe szeplőkkel, napfoltokkal, melaszmával és hiperpigmentációval lehet kezelni. Tanulmányok kimutatták, hogy a glikolsav alacsony koncentrációban történő napi használata is csökkentheti a bőr elszíneződését.

Glikolsav az öregedés jeleire

A glikolsav csökkentheti az öregedés egyes jeleit azáltal, hogy csökkenti az öregedési foltok vagy a napfoltok elszíneződését. Emellett csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését azáltal, hogy serkenti a kollagéntermelést, ami fiatalabb és rugalmasabb bőrt eredményez.

Hogyan kell használni?

Különböző dermatokozmetikai termékekben használható - az arckrémektől kezdve a tisztító gélekig, a tonikig, az arctisztítóig vagy a tisztító habokig. Az alfa-hidroxisav hidratáló alapban történő felhasználása lehet a termékek legjobb kombinációja. Az alfa-hidroxi-savakat tartalmazó mosószerek nem túl hatékonyak, mert az alfa-hidroxi-savnak a működéséhez be kell szívódnia a bőrbe. Használata után glikolsavat kell alkalmazni a krém napvédő faktorral, mert nagyon érzékenyíti a bőrt a napra. A glikolsav bőrgyógyászati ​​és kozmetikai irodákban is alkalmazható hámlasztás formájában.

A rendelkezésre álló, glikolsavat tartalmazó termékek százalékos koncentrációban és pH-értékben változnak. Általában idős, tompa, pigmentált bőrre használják, hajlamosak a ráncokra és hegekre.

Az A-vitamint, AHA-t tartalmazó egyéb termékek vagy az Accutane (pattanás elleni gyógyszer) egyidejű alkalmazása káros reakciót okozhat, mert a bőr már érzékeny. A glikolsav érzékenyebbé teszi a bőrt a napra, ezért nagyon fontos, hogy bármilyen AHA terméket használjon fényvédőt.

Ez a sav ösztönöz lehámlás, ami azt jelenti, hogy néha irritáció léphet fel. Bár a glikolsav nagyszerű bőrstimuláló hatással bír, szinte minden bőrtípusra jó. Általában a nagyon érzékeny bőrtípusú embereknek kerülniük kell a glikolsav alkalmazását, mivel az irritációt okozhat.

Használati ajánlások

A glikolsavval végzett kezelés vagy termék típusa a bőr típusától és a végső céloktól függ. A fényesebb és fiatalabb bőr számára hatékony lehet egy egyszerű, alacsony koncentrációjú kozmetikai termék. Alacsony koncentrációjú glikolsav hosszú időn át történő alkalmazása a kumulatív hatás.

Specifikus bőrproblémák, például látható napkárosodások, sötét foltok vagy pattanások jelei, valamint mélyebb vonalak és ráncok kezelésére, vagy a bőr gyors javítására a professzionális peeling lehet jobb megoldás.

Használati tippek:

  • Használatfényvédőamikor glikolsav-kezeléseket alkalmaz. Mint minden alfa-hidroxisav, a glikolsav is érzékenyebbé teheti a bőrt a napra.
  • Hagyni kell, hogy a bőr fokozatosan alkalmazkodjon a glikolsavhoz. Kezdje csak hetente egyszer és alacsony koncentrációban. Ha a bőr nem piros vagy irritált, próbálja meg használni hetente kétszer egy-két hétig. Folytassa lassan a rutin kialakítását ebben a tekintetben, amíg az orvosi problémától és az ajánlásoktól függően mindennap használni tudja. Kezdje könnyedén hogy lássa, hogyan tolerálja a bőr a savat. Javasoljuk, hogy éppen ezért szerepeljen az esti bőrápolási rutinban.
  • A kezelés első napjaiban a bőr kissé durvábbnak érezheti magát a normálnál. Ez azt jelenti, hogy a glikolsav működik.
  • Ne használjon semmiféle glikolsavat, ha jelenleg helyi retinoidokat használ, például Retin-A (tretinoin) vagy Differin (adapalén), Accutane (izotretinoin) vagy bármilyen olyan termék, amely gyorsan hámlasztja a bőrt.
  • Ne használjon glikolsav hámlást, ha aktív bőrfertőzései vannak, hólyagok vagy leégés van.

Ajánlott adagok

Kezdeni valamivel kis adagokban, alacsony koncentráció és alkalmazás hetente egyszer, hogy lássa, a bőr hogyan tolerálja ezt a terméket. Az irritáció első jeleinél hagyja abba a termék használatát.

A glikolsav a legkülönfélébb bőrtermékekben található meg, beleértve a krémeket és tonikokat, valamint a professzionális kémiai hámlasztásban található erősebb megoldásokat. A legtöbb termék legfeljebb 10% glikolsavat tartalmaz. Még néhány, legfeljebb 2% -os koncentráció is hatásos lehet az érzékeny bőrtípusokon. A legtöbb esetben, ajánlott 7% vagy annál alacsonyabb koncentrációjú termékeket választani ha naponta használja, és 10%, ha a terméket hetente egyszer használja otthoni kezelésben.

A zsíros bőrűek általában gyakrabban tolerálják a magasabb glikolsav-koncentrációt, mint a száraz vagy érzékeny bőrűek. Ha bőrpír vagy irritáció jelei jelentkeznek, a legjobb, ha abbahagyja a használatot, csökkenti a használat gyakoriságát vagy a koncentrációt.

Kémiai hámlasztás AHA-val

A kémiai hámlasztásban különböző koncentrációjú alfa-hidroxisavakat használnak. Ezek a kémiai hámlasztás hasonló eredményeket ad Mikrodermabrázió - a finom vonalak csökkentése és a bőr simább megjelenése 1-3 alkalmazásban. Ezeket a kezeléseket azonban 3-6 havonta meg kell ismételni a bőr ezen aspektusának fenntartása érdekében. Az orvosok 50–70% -os koncentrációjú alfa-hidroxisav termékeket használhatnak .

A glikolsav fő forrásai

Az alfa-hidroxisavak általában a gyümölcsökben és a tejben található cukrokból származnak. Íme a bőrápolási termékekben található öt fő alfa-hidroxisav-típus és azok forrása:

  • glikolsav: cukornád, ananász, alma, citrusfélék
  • tejsav: tej
  • almasav: alma és körte
  • citromsav: narancs és citrom
  • borkősav: szőlő

Ki használhatja a glikolsavat

A glikolsavat általában szinte bárki használhatja, de bizonyos óvintézkedéseket be kell tartani. Emberek is érzékeny bőrre csak orvos irányításával szabad elkezdeni. Gyakran ajánlják, hogy a rendkívül érzékeny bőrűek kerüljék ezt a terméket. Általában normál bőrűek, száraz bőrűek, zsíros bőrűek és bármilyen bőrszínűek használhatják. Ne használja leégéses, irritáló bőrre.

Milyen mellékhatásai lehetnek a glikolsavnak?

Az alfa-hidroxisavak két fő mellékhatása a irritáció és érzékenység a napra. Az irritáció tünetei: bőrpír, égő érzés, viszketés, fájdalom és esetleg hegesedés. Alfa-hidroxisavak alkalmazása 50% -kal növelheti a nap érzékenységét. Ez furcsán hangozhat, mert másrészt ezeket a savakat néha használják a túlzott napsugárzás következményeinek kijavítására. Bárki, aki alfa-hidroxisavat használ, használjon jó fényvédőt, amely UVA és UVB védelmet tartalmaz. Ne feledje, hogy sok fényvédő nem véd az UVA-sugaraktól, azoktól a sugaraktól, amelyek leginkább részt vesznek az öregedő bőrben.

Így a lehetséges mellékhatások a következők:

  • a leégés veszélye, mert a glikolsav növeli a nap érzékenységét;
  • a túl magas koncentráció tovább növelheti az égési sérülések kockázatát és befolyásolhatja a bőr textúráját;
  • túlságosan megszáríthatja a bőrt, hámlasztó szerepe van;
  • irritációt, bőrpírt, gyulladást okozhat, különösen az érzékeny bőr számára.

AHA és BHA

A bőrápoló kozmetikumokban leggyakrabban használt béta-hidroxisav a szalicilsav. Az alfa-hidroxisavak és a béta-hidroxisavak közötti fő különbség az olajban való oldhatóságuk. Az alfa-hidroxi-savak vízben, míg a béta-hidroxi-savak lipidekben (olajban) oldódnak. Ez azt jelenti, hogy a béta-hidroxisavak képesek bejutni a pórusokba, amelyek faggyút tartalmaznak, és hámlasztják a pórusok belsejében épülő elhalt hámsejteket.

Ezen tulajdonságkülönbségek miatt a béta-hidroxisavakat jobban használják zsíros, fekete és fehér foltokkal rendelkező bőrön. Az alfa-hidroxisavakat leginkább a megvastagodott, napkárosodott bőrön lehet használni.