Kenderolaj - Cannabis Sativa (kender) magolaj - Cosmacon

sativa

A kenderolaj olyan növényi olaj, amelyet kizárólag a Cannabis sativa növény (ipari kender) magjaiból nyernek. A növény gyantájával ellentétben a magok nem tartalmazzák a tetrahidrokannabinol bódító komponensének jelentős részét, következésképpen nincsenek pszichoaktív hatásuk sem. Ugyanez vonatkozik a magokból kivont olajra. A betakarított növények előkészítése során szétválasztják és tovább feldolgozzák. Erre különösen alkalmas a hidegen sajtolási eljárás, mivel az értékes összetevőket ezután a túlzott hő nem károsítja vagy csökkenti. A kender egyéves lágyszárú növény, amely eredetileg Közép-Ázsiában honos. Ma azonban szinte az egész világon megtalálható minden mérsékelt égövi és trópusi zónában, néha termesztik, de néha vadon is. Hasznos növényként a termesztett kendert Kr. E. 2800 körül kezdték el használni Kínában, a legrégebbi kendertermék az úgynevezett Chou-dinasztia (1122-től Kr. E. 249 körüli) sírjának egy kis textiltöredéke.

Kenderolaj és tulajdonságai

Az előállítási módtól függően a kenderolaj színe teljesen más lehet. A melegen sajtolt olaj általában sötétzöld, míg a különösen gyakori hidegen sajtolt olaj zöld-sárga. Lágyszárú-diós íze van, és nagyon illatos. A kenderolaj többnyire zsírsavakból áll, a telítetlen zsírsavak aránya meghaladja a 70 százalékot. Különösen fontosak a linolsav és az alfa-linolénsav, valamint a gamma-linolénsav.

Klorofillokat, karotinoidokat és vitaminokat is tartalmaz.

A zsírsavspektrumnak köszönhetően, amely alapvetően tartalmaz minden esszenciális zsírsavat, ami fontos az ember számára, a kenderolaj táplálkozási szempontból rendkívül jó minőségű, ezért a konyhában is népszerű. Különösen jó étolajként szószok, saláták, pácok, öntetek és kenetek elkészítéséhez.

Kevésbé alkalmas sütésre és rántásra, mert a füstpont csak 165 fok, de gond nélkül használható pároláshoz és pároláshoz.

Kenderolaj a kozmetikumokban

A kenderolajat gyakran használják a kozmetikai iparban is. Ideális bőrápolási termék, és nagyon népszerű masszázsolajokban, samponokban, kenőcsökben, szappanokban és krémekben. A bőrgyógyászatban a kenderolaj nagy szerepet játszik a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében. És ez az orvostudomány számára sem érdektelen: a kenderolajjal már jó eredményeket értek el a fül-, orr- vagy torokgyulladás kezelésének részeként.

De a kenderolajnak nemcsak védő és tápláló hatása van a neurodermatitisre vagy a gyulladásra. Rendkívül hasznos és pozitív a teljesen normális bőr számára is. A kenderolaj javítja a rugalmasságot, hosszú távon finomítja az arcszínt, és szép, selymes csillogást kölcsönöz az arcszínének, anélkül, hogy olajos fényt hagyna. A 3, 6 és 9 omega zsírsavak, amelyek megbízható védőgátakat képeznek a különféle káros környezeti hatások ellen, rögzítik a nedvességet, valamint gyulladáscsökkentő, valamint nyugtató és tápláló hatásúak, elsősorban a pozitív hatásokért felelősek. A kendermagolaj nem tartalmaz pszichoaktív anyagokat. Nem szabad összetéveszteni a THC olajjal, amely a kannabisz olajos kivonata és egyben a részegítő is TetraHydroctartalmaz annabiolt vagy kannabinoidot (CBD). Ez a THC olaj vagy CBD olaj legálisan csak vényköteles termékekben kapható Németországban.

De vannak más kenderolajon alapuló termékek is, amelyek szintén számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. A sportolók körében például a kenderpor igazi csodaszer az optimális és egészséges fehérjebevitel érdekében. A kendermagokból őrölt kenderliszt továbbra is bennfentes tipp, de a belőle sült keksz és süti értékes energiaforrás, és nagyon praktikus útközben magával vinni. A kendertejnek pedig számos előnye van a hagyományos tehéntejjel szemben. Teljesen mentes a laktóztól, a tejfehérjétől, a szójától, a gluténtől és a koleszterintől, így az ételintoleranciában szenvedők is élvezhetik. Emellett igazán jóllakik és ideális egy gyors méregtelenítéshez.

Kenderolaj profil

INCI: Cannabis Sativa (kender) magolaj

Olvadáspont: mínusz 25 és mínusz 15 Celsius fok között

Fő termelő országok: Franciaország, Kína, Chile

Jódszám: 149–167

Füstpont: 165 Celsius fok

Kenderolaj: különleges olaj, különleges tulajdonságokkal

Legyen szó gyermekekről, betegségben szenvedőkről vagy idősekről, a kenderolajnak nincs mellékhatása. De rendkívül értékes, mert az összetevők biztosítják a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúlyt, elősegítik a vérkeringést és antibakteriális hatást fejtenek ki. A gyulladás és a bőrpír hatékonyan csökken.

Dagad:

  • Anjo Schorpp, főiskolai értekezés, a kenderfehérje aminosav-mintázatának elemzése a fajtától, a betakarítási időtől és a tárolástól függően GC - MS alkalmazásával; 2017
  • Herer, B., 2008. A hasznos növényi kender újrafelfedezése, Frankfurt: Nachtschatten Verlag.
  • Mediavilla, V.M.J.I.S.-S. a. A. S., 1998. A kender (Cannabis sativa L.) növekedési szakaszainak decimális kódja, Zuerich, Svájc: Journal of the International Hemp Association