Moha a kozmetikában SZÉPSÉGFÓRUM Németország
A mohák azért fontosak, mert több CO2-t kötnek meg, mint a világ bármely fája. A zöld moha még mindig nagyon szokatlan a kozmetikumokban. Elég ok, hogy közelebbről megvizsgáljuk sokoldalú tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeit.

Moha kivonat a kozmetikumokban
Egy 3D-s bőrmodell kísérletével sikerült kimutatni, hogy a moha alkalmazkodóképessége és robusztussága felhasználható a bőr számára. A rekonstruált bőrt 1% mohakivonattal kezelték, majd klimatikus stressznek tették ki. A meleg és a párás, 40 Celsius fokos nyári időjárás és a 80 százalékos relatív páratartalom, valamint a hideg, száraz, 10 Celsius fokos és 40 százalékos páratartalom között váltakozva szimulálták. Ezeket a körülményeket minden alkalommal 30 percig tartottuk, és ezt háromszor megismételtük 36 óra alatt.
Az eredmény: A mohakivonat jó, létfontosságú állapotban tartotta a bőrsejtek sejtmagjait - az összes sejtfolyamat vezérlő központját -, és serkentette a sejtek kommunikációját is. Ez elősegíti a bőr gyorsabb és hatékonyabb alkalmazkodását a változó környezeti körülményekhez. Például a 2% mohakivonattal ellátott termék 14 napos használata után a tesztelt személyek bőre jobban ellenáll a különféle környezeti feltételeknek. *
Így működik: Minden sejtmag tartalmaz DNS-t, és részt vesz az alapvető folyamatok szabályozásában. A magmembrán porózus, így lehetséges a molekulák, például fehérjék és RNS cseréje a sejtmag és környezete között. Az import és az export másodpercenként körülbelül 5 milliószor fut.
A molekulák időben történő és hatékony szállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a sejtek alkalmazkodni tudjanak a gyors változásokhoz, mint például a hő, a hideg és a páratartalom. Az életkor növekedésével a szállítás kevésbé hatékony, így a bőr rugalmassága csökken. A sejtmag egészségének megőrzése ezért nagy jelentőségű, és egy új öregedésgátló koncepció célja. A moha kivonat stimulálja a bőr gátját, véd a hőmérséklet és a páratartalom rendkívüli ingadozásai által okozott károktól, és ellenállóbbá teszi a bőrt.
Mivel a mohakivonatok potenciálisan szennyezettek és/vagy közvetlenül a természettől szennyezettek, a kozmetikai ipar a laboratóriumban tiszta és ellenőrzött körülmények között fenntartható és reprodukálható moha termelésre támaszkodik.
Moha kivonat alkalmazásként
A moha rendkívül ellenáll a külső hatásoknak. A mohasejt-technológiával nyert speciális mohakivonat pozitív hatással van a sejtkommunikációban fontos fehérjékre, fenntartja a sejtfunkciókat és elősegíti a bőrsejtek hosszú élettartamát. A hatóanyag ezért ideális az érzékeny, stresszes és stresszes bőr ápolására. Például a kozmetikus javasolhat egy erősítő ápoló krémet mohakivonattal egy gyümölcssav, mikrodermabrázió vagy mikrotű kúra alatt, mint otthoni kísérő ápolószert (doboz fent).