Sáfrány (sáfrány) - hatás; Alkalmazás

A pórsáfrány (más néven hamis sáfrány, sáfrány, olajos bogáncs vagy pórsáfrány) körülbelül egy méter magas növény, tüskés levelekkel, sárga vagy narancssárga virágokkal.

hatás

Az ókori Egyiptomban a virágokat ruhák festésére használták. Ezenkívül Tutanhamon fáraó sírjában megtalálták a növény virágaiból készült koszorúkat.

Ma a növény virágait, de különösen a sáfrányolajat (amelyet a sáfrány magjából nyernek) gyógyászati ​​célokra használják.

Kétféle olajat különböztetnek meg: az egyik nagyobb arányban tartalmaz észterezett olajsavat (magas olajsavat), a másikban pedig az észterezett linolsav dominál (magas linolsav).

Az olajat nem csak gyógyászati ​​célokra lehet felhasználni, hanem főzéshez is: az előbbi (magas olajsavtartalmú) nagy hő hatására jól működik, míg az utóbbi (magas linol-tartalmú) inkább hideg ételekhez használható.

A pórsáfrány gyógyászati ​​felhasználása (különösen a sáfrányolaj)

  • Szívbetegségek megelőzése
  • Védelem az érelmeszesedés ellen
  • Magas koleszterin
  • Ha láza van
  • Daganatok ellen
  • A köhögés kezelése
  • Hashajtóként

A pórsáfrány egészségi hatásai

Különösen a pórsáfránymagok olajának állítólag sok egészséget elősegítő hatása van.

A nagyszerű dolog: a szokásos módon használhatja főzéshez! Az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásokat az egészséges zsírsavak magas aránya okozza. Az olaj magas tápértékű, mert rendkívül alacsony a telített zsírsavmaradékok aránya.

Az olaj hatásainak kutatása még mindig gyerekcipőben jár. Vannak azonban olyan kezdeti jelek, amelyek segíthetnek például a koleszterinszint csökkentésében.

Különböző tanulmányok pozitív hatásokat is találtak a vércukorszintre és a vérnyomásra.

Magas koleszterin

Van néhány kutatás, amely azt sugallja, hogy a pórsáfrányolaj, étolajként vagy étrend-kiegészítőként hatékony a magas koleszterinszint ellen. [1,2,3,]

Pontosabban úgy gondolják, hogy csökkenti a "rossz" LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint. Úgy tűnik azonban, hogy nincs hatása más triglicerideknek nevezett vér lipidekre.

Örökletes magas koleszterinszint esetén ellentmondásos eredmények vannak a hatékonyságával kapcsolatban.

Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy az LDL-koleszterinszintet örökléssel is csökkenti, míg más vizsgálatok nem találtak pozitív hatásokat.

Pórsáfrány és cukorbetegség

A Clinical Nutrition folyóiratban 2011-ben megjelent tanulmány a sáfrányolaj cukorbetegségre gyakorolt ​​pozitív hatásairól számolt be.

A randomizált, kettős-vak vizsgálatban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők napi 8 gramm olajat vettek be. Ez a vércukorszint jelentős javulásához vezetett.

Az inzulinértékeket és az inzulinérzékenységet ez nem befolyásolta. [4]

Magas vérnyomás

A sáfrányolaj vérnyomásra gyakorolt ​​hatásainak megállapításai ellentmondásosak.

Egy tanulmány megállapította, hogy az olaj 6-8 hétig tartó szedése csökkentette a magas vérnyomásban szenvedő emberek vérnyomásszintjét. [5]

Más tanulmányok azonban nem mutattak semmilyen hatást ebben az összefüggésben.

A pórsáfrány mellékhatásai

A pórsáfrány olaj formájában történő fogyasztását általában a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik.

Beszámoltak gyomorproblémákról és emésztési zavarokról, mint lenyelés mellékhatásairól.

Terhesség/szoptatás

Az olaj bevitele valószínűleg terhes nők számára is biztonságos. A növény virágaiból készült termékek elfogyasztása azonban vetélésekhez vezethet.

Kevéssé ismertek a szoptató anyák szedésének mellékhatásai. Annak érdekében, hogy biztonságban legyünk, nem javasoljuk a fogyasztás elkerülését ennek az embercsoportnak.

Lenyelés és adagolás

A pórsáfrányt elsősorban olajként, úgynevezett sáfrányolajként használják. Ez felhasználható pusztán orvosi célokra, de egyszerűen főzéshez is.

Kétféle olajat különböztetnek meg: Az egyik nagyobb arányban tartalmaz észterezett olajsavat (magas olajsavat), a másikban pedig az észterezett linolsav dominál (magas linolsav).

Nem ismert az optimális mennyiség, ha az olajat egészségügyi célokból tisztán fogyasztják. A vizsgálatok során legfeljebb 10 g-ot adagoltak naponta.

növénytan

A pórsáfrány eredete a Közel-Kelet. A növény ma Európában és Amerikában is elterjedt.

A növény körülbelül három méter magasra nő, és egyetlen, keskeny törzse van. A levelek ovális alakúak, és közvetlenül a törzsön nőnek. A virágok kerekek, a sárgától a vöröses színig.

A pórsáfrány története

Manapság a sáfrányt elsősorban a magokból előállított olaj miatt értékelik.

Hagyományosan a növényt, különösen a virágokat használták festékként. Ruhák festésére és kozmetikumok készítésére használták.

Bizonyíték van arra, hogy a virágokat olyan szövet színezésére használták, amelybe az ókori Egyiptom múmiáit csomagolták.