Szezámolaj - hatás, alkalmazás; Tanulmányok Hol lehet megvásárolni Nature Journal

A szezámolaj számos ázsiai kultúra szerves részévé vált. Időközben azonban a világos és sötét szezámolaj is egyre nagyobb népszerűségnek örvend nálunk. Az arany színű, meglehetősen semleges ízű szezámolaj a fényes szezámmag. Kedvelik, mint

hatás
kozmetikai olaj, de sütőolajként vagy masszázsolajként is használható.

A fekete szezámmag aromásabbak. Az intenzív aromás ízélmény a borostyánszínű szezámolajokra is vonatkozik, mert a sötét szezámot a további feldolgozás előtt enyhén megpirítják. A kapott sötét szezámolaj aromás konyhai összetevőként ismert az ázsiai ételekben. Az alacsony füstpont miatt nem használják sütőolajként, csak nem sokkal tálalás előtt adják hozzá egy ázsiai ételhez. Összességében elmondható, hogy a szezámolaj sokkal sokoldalúbb felhasználási lehetőségeket kínál, mint azt itt javasoljuk.

Szezám történelmi értelemben

A tudósok im A szezámolaj az egyik legrégebbi étolaj, amit az ember valaha készített. A régészek az ókori tekercsekben találtak fűszereket és olajokat, beleértve a szezámmagot (Sesamum indicum). Ezt a fűszerolajat már a Kr. E. 1500 irodalma is említi. Krisztus felsorolta, ahol ez a dátum becslés.

Az olvasók ismerik a „Nyitott szezám” titkos varázslatot a „1001 éjszaka történeteiből”. Ez az "Ali Baba és a negyven rabló" történetből származó mondás azt jelzi, hogy a szezám értéke csak a szezámhüvely természetes kinyílásán keresztül merül fel. A 40 rabló kincsének ilyen módon történő megszerzésének gondolata egy gazdagon megtöltött rablakincses kamrába került, amely csak ezzel a varázslattal nyitható meg.

A régi írásos bizonyítékokon túl a geológusok a szezám használatának sokkal régebbi nyomait is megtalálták - mégpedig a föld 5000 éves rétegeiben. A szezámmagot és a szezámolajat tehát már Mezopotámiában használták. Innen valószínűleg először Indiába, majd más ázsiai országokba érkeztek. Ezenkívül a kutatók azt gyanítják, hogy a görögök és a rómaiak szezámot és szezámolajat használhattak. Az ilyen természetes anyagok korai kivitele a Selyemúton vagy a tengeri útvonalon arra utal.

A szezámot azonban különösen nagyra értékelték Kínában és Indiában. A nagy mennyiségű szezámmag, hogy már Kr. e. 2500 körül Kínában nem magyarázható kizárólag kulináris felhasználással. A kínaiak fűszerként feldolgozatlanul vagy szezámolaj formájában használták a szezámot. A szezámolaj egy részét a kínaiak elégették, mert jó volt Írótinta gyártásának alapja benyújtották. Azok a szezámolaj-mennyiségek, amelyeket akkoriban konyhai fűszerként használtak, és amelyeket író festékké dolgoztak fel, valószínűleg már nem nyomon követhetők.

Az indiánok kapták a szezámolajat az ájurvéda szintén kiemelt fontosságot tulajdonított. Erről később.

Honnan származnak a szezámmagok?

A kicsi szezámmag egy szélesen elágazó cserjéből származik, amely akár húsz méter magasra is megnő. Vannak nem elágazó szezámbokrok is. E cserje eredete Afrikában és Ázsiában látható. Ezeken a bokrokon virágzás után hosszúkás és szögletes gyümölcsök kívülről finom szőrszálakkal megtalálható. Napjainkban a szezámot mindkét földrészen termesztik. A szezámot Mexikóban is termesztik.

A szezámmag gazdaságilag érdekes, mert nincs meghatározott betakarítási idő. A szezámmag meleg országokban használható egész évben érik és bármikor betakarítható. Az egész éves futamidő miatt ez nagyrészt kézzel történik. Az érett szezámmagokat a hosszúkás gyümölcs kapszulákban tárolják. Ezeket levágják. Ezután először szárítani kell őket. Ezután csak meg kell ráznia a kapszulákat, és a szezámmag kicsordul.

Egy tonna szezámmagból akár 300 liter szezámolaj is előállítható, amikor a spermát megnyomják. Az ázsiaiak főleg kozmetikai vagy kulináris célokra készítenek szezámolajat. De gyártanak belőle készült margarint is. Az európai országokban a margarinnak a törvény szerint bizonyos százalékban szezámolajat kell tartalmaznia. Ennek oka, hogy a vajat szeretik hamisítani vagy nyújtani. A szezámolaj könnyen kimutatható. Hiányában ezért a hamisított vagy hamisított vaj jelölőjeként, vagy a margarin azonosítójaként szolgál, amely másként színleli magát.

Az indiai ájurvédában a szezámolaj kiemelt fontosságot kapott masszázsolajként vagy más alkalmazásokhoz. Az afrikaiak és az arabok kozmetikai vagy konyhai célokra is szívesen használják a szezámolajat. A nyers szezámmagot gyakran használják fűszerként kenyérhez vagy édes halwa készítéséhez - például Törökországban vagy Görögországban, valamint az arab országokban.

Érdekes, hogy még a préselt magvak is felhasználhatók a bennük lévő szezámolaj kis maradványai ellenére. Nagyon gazdag fehérjében vannak, ezért állati takarmány-adalékanyagként használják őket. Csak a kókuszdió egy még sokoldalúbb természetes termék, amely sokféle felhasználást tesz lehetővé.

Szezámolaj különböző variációkban

Miután a szárított magok kicsordultak a gyümölcskapszulákból, először megmossák. Ezután másodszor szárítják. Ez eltávolítja a felhalmozódott port. Most kinyomhatja a zsíros szezámmagot. Feldolgozható natív, hidegen sajtolt vagy finomított szezámolajká.

A natív szezámolajokat mindig hidegen sajtolják. A szezámolaj hidegen sajtolását különlegesnek tartják szelíd folyamat. A szezám értékes összetevői szinte teljesen megmaradtak.

A hidegen sajtolás után a kapott szezámolajat leszűrjük, mert gyakran még mindig tartalmaz szezámrészecskéket. Az eredmény egy könnyű olaj, amelyet könnyű szezámmagból nyernek ki. A sötét szezámmagból barnás színű aromás szezámolajat hoznak létre, amelyet gondosan megpirítanak, hogy megkapják összetéveszthetetlen aromáját. Jelentkezzen itt is natív organikus tulajdonságok mint az ajánlottabb szezámolajok.

A finomított szezámolajok viszont ugyanolyan jók, mint ízetlenek. Itt a szezámmagot préseléssel melegítik. A finomítási folyamat végeredménye az tartósabb, szagtalan és sütőolajként vagy semleges kozmetikumként népszerű. A hőkezelés egy másik formája a finomítatlan szezámolajok hosszabb eltarthatóságát is biztosíthatja. Itt a sajtolás hideg sajtolásként történik. De aztán a szezámolajat megpároljuk.

Szezám és értékes összetevői

A szezám nemcsak ízét tekintve érdekes. Magas egészségügyi értéke is van. A szezámolajban található fitoszterolok például csökkentik a koleszterinszintet. A szezám legfontosabb összetevője az telítetlen linolsav. 40–45 százalékát a szezámmag és a szezámolaj tartalmazza. Az orvosok számos egészségügyi hatást tulajdonítanak többek között a linolsavnak

  • a linolsav csökkentheti a vérzsírszintet
  • az arterioszklerózis ellen hatékony megelőző ágens
  • javítja a szív egészségét és a véralvadást
  • és az oszteoporózis megelőzésére szolgál.

A telítetlen linolsav mellett a szezámmag körülbelül 40% olajsavat is tartalmaz. További komponensek az omega-3 és más zsírsavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például szelén, kalcium, magnézium vagy vas -, valamint az íz szempontjából releváns kísérő anyagok Szezamolin vagy szezamol. A szezámolaj megakadályozza a szezámolaj oxidációját. Ez azt jelenti, hogy a szezámolaj viszonylag hosszú eltarthatósággal rendelkezik, és finomítási folyamat nélkül is tárolható.

A finomítás tehát nem feltétlenül nyújt előnyöket. Egészségügyi szempontból a természetes növényi olajok finomítási folyamatát el kell utasítani. A szag és íz mellett sok olyan tápanyagot is eltávolít, amelyek nem hőállóak.

Félreérthetetlen aromája miatt az ázsiaiak a szezámolajat és a feldolgozatlan szezámot szeretik ízesítőként használni tipikus ételeikben. Az ínyencek mindig közvetlenül tálalás előtt adnak hozzá pirított szezámolajat. Ha a pörkölt szezámolajat megsütik vagy főzik, akkor szinte teljes aromáját elveszíti. A könnyű, meglehetősen semleges ízű és hőálló szezámolajat sütéshez, sütéshez vagy salátaolajként használják. Az aromája nagyon finom és enyhén diós.

A szezám egészségi hatásai

Értékes összetevőiknek és kalcium gazdagságuknak köszönhetően a szezámot és a szezámolajat régóta használják az ájurvéda gyógyhatásainak előidézésére. A szezámmag és az abból készült termékek fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, és jótékony hatással van a szív egészségére. A szezámmag magas kalciumtartalma miatt ez jól alkalmazható Osteoporosis elleni szerek állj ott. A szezámmag emiatt a fogakat is erősebbé teheti.

Mint ma tudjuk, a szezámmagos lignánok és a szezámol antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Megelőző anyagoknak tekintik az esetleges rákos megbetegedésekkel szemben. A benne található antioxidánsoknak és E-vitaminnak köszönhetően a szezámolaj javíthatja a sejtek növekedését és megakadályozhatja az artériák megkeményedését. Masszázsolajként használva a szezámolaj összetevõinek köszönhetõen létfontosságúbb bõrsejteket nyújthat és lassíthatja az öregedési folyamatokat.

A hagyományos indiai gyógyító művészetben, az ájurvéda, a szezámolajat masszázsolajként használják. Olajnak számít, amelyet az emberek méregtelenítésre használhatnak - például a népszerű olajon keresztül Olajhúzás. Az indiánok ezért szezámolajat használnak tisztító és tisztító kezelésekhez, masszázsokhoz, gyógynövényes gyógyszerekben hordozóolajként, táplálkozásban és a spirituális jógában. Indiában a szezámnak és a szezámolajnak állítólag gyógyító és tápláló összetevői vannak.

Ayurvédikus homloköntések és olajhúzás szezámolajjal

Sok ember ismeri, akik már élvezték ezt a kezelést Ájurvédikus homlok öntött fűtött szezámolajjal. Az indiánok ezt a 2000 éves technológiának hívják "Shirodhara". A könnyű szezámolajat gyógynövényekkel keverjük össze. Melegítés után a szezámolajat tíz centiméteres magasságból vastag, egyenletes patakban öntik a fekvő beteg homlokára.

Gyakran fejmasszázst végeznek a homlok kiöntése után. Az indiánok a leadott homlokot jó alkalomnak tekintik a pihenésre és a páciens stresszmentesítésére. Az ájurvéda szerint a homlokzuhany fejfájás, depresszió, alvászavarok, feszültség, stressz vagy bénulás tünetei ellen alkalmazható. A szezámolajjal végzett masszázsok teljes testmasszázsként vagy részmasszázsként használhatók. A szezámban lévő összetevők táplálják a bőrt. Ezt jobban ellátják a vérrel a masszázs révén. Létfontosságúnak tűnik és hosszabb ideig rugalmas.

Az úgynevezett Olajhúzás szezámolajjal az ájurvédából is veszik. Felkelés után - és a fogmosás előtt - a betegek egy teáskanál szezámolajat tesznek a szájukba. Ezután húsz percig előre-hátra mozgatja a szezámolajat. Ennek során folyamatosan a fogak közötti réseken keresztül húzják. Mivel az olaj elszíneződik, amikor kiköpi, és az Ayurveda szerint sok méreganyagot tartalmaz, nem köpik a mosogatóba, és nem mossák le, hanem papírtörlőben ártalmatlanítják. Ezután a beteg a szokásos módon moshat fogat, és megtisztíthatja a nyelvét.

A nyugati orvoslásban azonban az olajhúzás ellentmondásos. Az olajhúzás után bekövetkező elszíneződés az oxidatív folyamatoknak tulajdonítható, és nem az állítólag tartalmazott toxinoknak.

Szezámolaj, mint kozmetikai és bőrápolási termék

A szezámolaj különösen értékes masszázs- és bőrápoló olaj, mert regenerálja a bőrt. Különösen a linolsav felelős ezért. Ez behatol a bőr felső rétegeibe. Rugalmasak és rugalmasak. A szezámolaj lecitin-tartalma szintén hasznos a bőr egészségére. Ez megakadályozza a bőr kiszáradását. A szaunázást követően a bőr különösen jól felszívja a szezámolaj összetevőit.

Az ázsiaiak évszázadok óta használják a szezámolajat bőrápoló olajként. A szezámolaj hordozóolajként is ideális. Illatolajokkal illatosítható, vagy gyógynövényes esszenciákkal keverhető, hogy javítsa gyógyító tulajdonságait. A szezámolajnak nem kell elzárkóznia a mandulaolajjal, a barackmagolajjal vagy az aloe verával való összehasonlítástól. Akár védelmet nyújt a veszélyes és a bőrt károsító UV-sugarak ellen - nagyjából összehasonlítva az alacsony sugárzással Egy vagy kettő fényvédő tényező. Ez a természetes bőrápolási termék érdekes, mert kompatibilis a legtöbb bőrtípussal.

Az allergiásoknak és a nagyon érzékeny bőrtípusú embereknek először kipróbálják az olajat a bőr egy kis területén - például a könyökgörbületben. Ha ott tolerálják, akkor a teljes testmasszázs is gond nélkül elviselhető. Ha azonban a szezámolaj alkalmazását követő két napon belül a bőr kipirosodik vagy irritálódik, a felhasználóknak más bőrápoló olajat kell választaniuk. A kókuszolaj vagy a mandulaolaj jó toleranciájuk miatt alkalmasak.

A szezámolaj ideális bőrápolási termék száraz és öregedő bőr számára. Használható a-ként is Korlátolaj emberek számára használják, amelyek hajlamosak az illatanyagok és vegyi anyagok miatti pustuláris allergiára. Ilyen bőrirritációk különösen akkor fordulnak elő, ha a bőr túl száraz. Az alkalmazott szezámolaj stabil védőburkolatot hoz létre, amely véd a parfümök és a káros környezeti hatások ellen. Tehát a szűz szezámolaj jó választás olyan emberek számára, akik többrendszeres betegségekben szenvednek, például többszörös kémiai érzékenységben (MCS).

A szezámolaj alkalmazása a bőrön

A szezámolajat tiszta formában alkalmazzák az érzékeny emberek bőrére, és gyengéden masszírozzák. Erre főként a könnyű szezámolajat használják, amely ideális esetben hidegen sajtolt vagy natív. Ily módon az összes bőraktív anyag szinte teljesen megmarad. A tiszta szezámolaj masszázsolajként vagy fürdő adalékként is használható. Hordozóolajként illatosítható vagy keverhető gyógyító esszenciákkal és gyógynövénykivonatokkal. Ezért használják a szezámolajat a különféle természetes kozmetikumok alapjaként is. Még tusfürdők vagy hajsamponok is frissíthetők vele.

Ha a haj szalmás, rakoncátlan és túl sok festés miatt stresszesnek tűnik, a szezámolaj - hasonlóan a kókuszolajhoz - csomagokhoz vagy hajkezelésekhez használható. A tiszta szezámolajat a hajra kenjük, és óvatosan belemasszírozzuk. Különösen a hajvégeknek, de a száraz fejbőrnek is profitálnia kell belőle. Az olaj körülbelül húsz perc és fél óra között marad a hajban.

Ez idő alatt a fejet előmelegített törülközőbe csomagolják. Ez javítja a szezámolaj kezelés csomag hatását. Az imént említett időszak után a szezámolajat melegen le lehet öblíteni. Ezután a hajat tápláló samponnal mossuk. Ez nem száríthatja újra a hajat. A semleges hajsampon előnyösebb, mert nem tartalmaz kemény parfümöket.

A szezámolajjal végzett rendszeres gyógymódok a fényes és rugalmas hajon keresztül észrevehetők. Ha a felhasználó természetes joghurtot, citromlevet, mézet és tojást ad a szezámolajhoz, javítja annak tápláló tulajdonságait.

A szezámmag és a szezámolaj tápértéke

A hidegen sajtolt szezámolaj szerves minőségben - szemben az edzett és iparilag előállított margarinnal vagy finomított étolajjal - egészséges zsírforrás. A szezámolaj körülbelül 87% -ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Ezek közül a legértékesebb a telítetlen linolsav, amely az omega-6 zsírsavak közé tartozik. A szezámolaj rendszeres fogyasztása tehát hozzájárulhat a koleszterinszint javításához a rossz koleszterinszintben. Erősíti a szívet, javítja a véralvadást és segíthet megakadályozni az artériák megkeményedését.

A szezámolajban található fontos antioxidánsok tartalma is figyelemre méltó, amikor az egészségügyi értékekről van szó. A szezámolaj és értékes összetevői egyek lesznek rákellenes hatás tulajdonított. Nem világos, hogy ez magyarázat-e arra a tényre, hogy az ázsiaiak átlagosan jobb egészségi állapotban vannak, mint a legtöbb európaiak vagy amerikaiak. A jobb egészség általában nem csak egy ételből vagy fűszerből származik, hanem az egészséges ételekből felszívódó tápanyagok teljes egészéből.

A pörkölt szezámolajat csak takarékosan szabad használni, és soha nem szabad túlmelegedni. Lenni Füstpont alacsony hőmérsékleten már elérik. A pörkölt szezámolaj egészségügyi értékét jelentősen csökkenti a túlzott melegítés. De mindenekelőtt a borostyánszínű szezámolaj egyedi és független aromája szenved. Könnyű szezámolajjal melegítés lehetséges. Ezért rántás vagy sütőolajként használható.

Indiában, Kínában, Japánban vagy Thaiföldön a szezámolajat különféle regionális receptekben használják. A hongkongi és szingapúri főzőfesztiválok igazi tömeghúzók. Itt megtapasztalhatja a szezámolajat minden felhasználási módjában és ízlésesen kifinomult alkotások összetevőjeként.