7 tény az l-ről; fekete medve - parkok blog

Közeleg a tél, és a fekete medvék megkezdik a hibernálást.

medve

Rick Stronks, az Algonquin Provincial Park vezető természetkutatója érdekes tényeket oszt meg ezekről a szezonális nehéz alvókról:

1. A fekete medve az alkalmazkodás mestere

A hibernálás az a módja, hogy túlélje a hosszú telet, amikor kevés az élelmiszer.

2. A fekete medvének kevés ragadozója van

Valójában a túlélését a legnagyobb veszély az éhezés jelenti. A medve félelmes állat. Ébren is megpróbálja elkerülni az embereket - és fél évet alszik, odúba rejtve.

3. A fekete medve körülbelül akkora, mint egy ember

A nőstény súlya átlagosan 100-150 font, a hím 150-180 font. Ha az étel kellően bőséges, akkor a nőstény megduplázódik a nyár folyamán, a hibernációra számítva.

4. A medve magányos állat

A hímek és a nők csak júniusban találkoznak, amikor párosodnak.

A „késleltetett beültetés” nevű adaptáció révén az embrió őszig nem ül be a méhbe - és csak akkor, ha a nőstény annyi testzsírt halmozott fel, hogy túlélje a hibernációt.

5. A medve hibernálva szül

Októberben vagy novemberben a nőstény hibernálási helyet keres, általában csapda vagy rönk alatt, amelyet fűvel, gallyakkal és levelekkel bélel. Januárban - anélkül, hogy kibújna a hibernálásból - általában egy vagy két fiatalt szül. A kölykök szopnak, miközben tovább szundikál, és amikor áprilisban vagy májusban mind megjelennek, a kölykök elérték a körülbelül öt fontot.

A kölykök egész nyáron anyjuknál maradnak, és a következő télen nála hibernálnak. Tavasszal kiűzi őket az odúból, hogy egyedül találja magát.

6. A medve hibernálva elveszíti testzsírjának felét