Édeskömény kivonat - Foeniculum Vulgare (édeskömény) gyümölcs kivonat - Cosmacon

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) növényfajként tartozik az Apiaceae nemzetséghez, és édeskömény kivonatként használják a kozmetikumokban. A latin kifejezés szénát jelent. Ökölméretű fehér gumóból hosszú szárak nőnek, tetején levelei vannak, végén sárga virágok vannak. A kivonatot az édeskömény izzóról nyerik. Az eredeti termesztési terület a mediterrán országok voltak, különösen part menti régióik. Ma az édeskömény az egész világon elterjedt. A növény inkább száraz és meleg helyen fejlődik. A legtöbb édesköményt ma termelő és feldolgozó ország messze India. A mediterrán országok közül továbbra is csak Marokkó képviselteti magát a felső rétegekben. Németországban az édeskömény a fent említett körülmények között elég jól növekszik, és júniustól novemberig betakarítható. Egyrészt a növény magjait, amelyeket botanikai szempontból gyümölcsüknek tekintenek, és a gumót használják.
Az édesköményt már az ókorban használták gyógyhatásai miatt. A rómaiak is ismerték az édeskömény erejét. Az édesköménynek már megvan a maga helye a mitológiában: Amikor Prométheusz ellopta az istenek tüzét, ezt egy édeskömény növény ragyogó szárával tette.
Az édeskömény kivonat gyógyító tulajdonságai
Az édeskömény egy helyben is termesztett növény, amelynek összetevői bizonyos pozitív hatással vannak az egészségre.
Az édeskömény kivonatról azt mondják, hogy nyugtatóan hat a gyomor-bélrendszeri problémákra, a zsúfolt hörgőkre, a glaukómára, a tej szivárgására és a menopauza tüneteire.
Különösen a glaukómára gyakorolt jó hatást sikerült sikeresen kutatni Indiában, ahol az édeskömény kivonattal alternatív kezelést tesztelnek, amint elegendő klinikai tanulmány rendelkezésre áll.
Az édeskömény olyan antibakteriális hatásokat mutat, amelyek közel állnak a szokásos antibiotikumok hatásához. Természetes tartósítószerként való felhasználás a jövőben is elképzelhető.
Az édeskömény kivonat fungicid hatást is kiválthat. Néhány országban a betakarított gyümölcsöt és zöldséget ily módon védik a penészektől.
Sok más gyógynövényhez hasonlóan az édeskömény kivonat is antioxidáns, és így semlegesíti a káros, úgynevezett szabad gyököket.
Az emésztés javulása közvetetten szépít az arcbőrre. Az édeskömény közvetlenül pozitív komponens, ha külsőleg használják a bőrápolásban.
Édeskömény kivonat a kozmetikumokban
Az édeskömény kivonatot a kozmetikai termékek bőrápolásában is egyre sikeresebben használják. Az édeskömény kivonatban található A-, B- és C-vitamin, valamint az illóolajok, ásványi sók és a szilícium-dioxid különösen hatékonyak.
Az édeskömény kivonat bőrfeszesítő és regeneráló hatású, gátolja a gyulladást. Enyhe antiszeptikus tulajdonság is meghatározható: Ez nagyon kellemes a különösen érzékeny bőr számára. A fáradt és stresszes bőr felfrissül, a zúzódások (ödéma) gyorsabban gyógyulnak. Az édeskömény kivonatot cellulitisz és megereszkedett mellszövet ellen is használják.
A bőr puhábbá és rugalmasabbá válik. Az úgynevezett szabad gyökök megkötése szintén védi a bőr sejtjeit.
Az édeskömény kivonatnak ezek a jó hatásai önmagukban jelentkeznek, különösen durva, pelyhes és száraz bőrön.
A hozzávalók
Az édeskömény kivonat pozitív hatóanyagai:
- A-, B- és C-vitamin
- Szilícium-dioxid
- különféle illóolajok (kb. 60% transz-anetol, 20% fenon, valamint mész, kámfor és fenyő)
- Flavonoidok
Édeskömény kivonat adatlap
INCI = Foeniculum Vulgare (édeskömény) gyümölcs kivonat
Tulajdonságok: görcsoldó (gyomor és belek), köptető (hörgők), antimikrobiális és étvágygerjesztő, vérnyomáscsökkentő, segíti a glaukómát, enyhíti a tej kiömlését és a menopauza tüneteit