FIGYELEM ᐅ Karbomer - káros kémiai műanyagok a kozmetikumokban

kozmetikumokban

A karbomer számos kozmetikum összetevőjeként megtalálható. Valójában egy káros mikroplaszt az veszélyeztetik egészségünket és a környezetünket? Közelebbről megvizsgáltuk az adalékot.

Mi a karbomer?

A karbomer poliakrilsav néven is ismert. Ezek szintetikus úton előállított kémiai vegyület nagy molekulatömegű akrilsav polimer. Általában fehér por alapú és szagtalan, bár néha enyhén savas szagú.

A poliakrilsav olyan hatóanyag, amelyet gyakran használnak kozmetikumokban, például szemkenőcsökben a száraz szemek kezelésére. A kötőhártya-gyulladás és a szaruhártya-gyulladás, amelyeket a könnycsökkenés csökkenése okoz, szintén jól kezelhetők poliakrilsavval. A hatóanyag is elképzelhető a könnyfolyadék pótlásaként általában nem megfelelő szemhidratáció esetén.

Hogyan működik a Carbomer?

A Carbomer géleket képez, ezért fog gyakran sűrítőként orvosi, kozmetikai vagy egyéb anyagokban, például falfestékben vagy kenőanyagokban használják. Ennek pH-értéke 2,5–3,2 képezi az ideális alapot. A gélképző hatást maró nátrium- vagy ammóniavíz hozzáadásával hozzák létre. Egy bizonyos pH-érték túllépése után a gélképződés már nem indulhat el.

Vannak mellékhatások?

A poliakrilsav lehetséges mellékhatásai kezelhetők. Általában az adalékanyagnak tekinthető jól tolerálható. A következő mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő:

  • Intolerancia reakciók (égő érzés, bőrpír, idegen test érzése)
  • Enyhe irritáció, hasonló a száraz szemekhez

A poliakrilsav használata a szemben ronthatja a reakcióképességet és a látást a forgalomban vagy gépek üzemeltetésekor. Szintén égő, bőrpír vagy a kényelmetlen idegen testérzet a helyes alkalmazás ellenére is előfordulhat.

FIGYELEM: A karbomer gél káros?

A karbomer gélt ártalmatlan hatóanyagnak tekintik, amelyet az emberek túlnyomó többsége jól tolerál. A Hautschutzengel kozmetikai webhely, amely átfogó információt nyújt a kozmetikai összetevők veszélyeiről, a poliakrilsavat "kissé megkérdőjelezhetőnek" minősíti. Alap formájában a hatóanyag ennek megfelelően képes Bőrirritáció és allergia ok. Ezenkívül oldószer és benzol maradványai is megtalálhatók. A poliakrilsavat ezért nem szabad természetes kozmetikumokban használni.

szemcsepp

A poliakrilsavat tartalmazó szemcseppek gyulladásos változások, száraz szemek vagy könnyfolyadék pótlására alkalmazott. A Carbomer biztosítja a szemhez való megfelelő tapadást és biztosítja, hogy a szemcseppek szilárdan tapadjanak a retinához.

Szemgél

A mesterségesen előállított gél megköti a nedvességet gélszerkezetében. Könnypótlóként használva a Carbomer úgy működik, hogy a könnyfolyadék természetes sói feloldják és így a szükséges nedvességet a szemhez köti. Ez nedvesen tartja a szemet és megakadályozza annak kiszáradását.

Karbomer krémekben

A krémekben lévő karbomer támogatja az emulziók képződését, növeli az emulziók eltarthatóságát és növeli vagy csökkenti a kozmetikai termékek, például a krémek viszkozitását. Ezenkívül a poliakrilsav megváltoztathatja a folyadék alakját gélszerű konzisztenciájúra.

Carbomerrel készült gél

Karbomerrel készült gél vagy ragasztó gél előállításához általában maró nátrium- vagy ammónia-vízre van szükség. Ragasztó gélként a poliakrilsavat nagyon nagy koncentrációban keverik viszkózus paraffinnal, így ragasztó készítményt hoznak létre.
Nedves nyálkahártyára történő felhordás után ez így keletkezik a gél későbbi vízfelszívódása miatt nagy tapadású.

A karbomer egy mikroplaszt?

Sokkal több figyelmet fordítanak rá, milyen összetevőket várunk el magunktól és testünktől. Ebben az összefüggésben a mikroműanyag egyike azoknak az anyagoknak, amelyek nagy felháborodást váltottak ki az elmúlt években.

Többek között ezeket az apró műanyag részecskéket kimutatták kozmetikai termékekben vagy más termékekben, például töltőanyagokban vagy kötőanyagokban. Ezek a mikroszkopikus műanyagok nem csak nem különösebben hasznosak testünk számára, a kritika másik fontos pontja, hogy a szennyvízkezelőkbe a szennyvízen keresztül jutnak be, és csak itt nem lehet eléggé kiszűrni. A mikroműanyagok végül így kerülnek vizeinkbe, és károsítják az állatokat és a környezetet.

A mikroműanyagok maradványait már kimutatták olyan mikroorganizmusokban, mint a kagyló vagy a plankton, de a halakban és a madarakban is. Az állatok gyomrába kerül, ha szájon át fogyasztják, és így az állat-ember-környezet táplálékláncba kerül.
A kozmetikumok mikroplasztikus műanyagai a következők:

  • Polietilén
  • Polipropilén
  • Polietilén-tereftalát

A poliakrilsavat viszont nem tekintik mikroplasztikának és gyakran használják még a mikroplasztot tartalmazó adalékanyagok helyettesítésére is.

Vásárolhat karbomereket?

A karbomer lehet por vagy gél formájában megvásárolhatók gyógyszertárakban, online gyógyszertárakban vagy online boltokban.

Carbomer 940

A Carbomer 940 gyártásához használt eredeti reagens a benzol volt. Ez a termelési forma azonban már hozzátartozik régen a múltban és sokkal kevésbé mérgező oldószerrendszerrel módosították.

100 gramm Carbomer 940 ára 25 euró körül van.

Carbomer 980

A Carbomer 980 még kevésbé mérgező, mint a 940-es kishúga. Fog nagyon ártalmatlan oldószerrendszerben készülnek. 100 gramm por ára 35 euró körül van.

Következtetés

A poliakrilsav rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában. A karbomer, mint krémek és gyógyszeres gélek alkotóeleme, nem tekinthető mikroplasztikának, az jól tolerálható és kevés mellékhatása van.
Az a tény, hogy a Carbomer szabadon elérhető, azt is mutatja, hogy a gélképző összetevő nagyon kevés aggodalomra ad okot.

Különösen a Szembetegségek kezelése részesülhetnek a Carbomer pozitív tulajdonságaiból. Itt az összetevő segít megkötni a cseppeket a szemen, nedvesen tartani a szemet vagy stabilizálni az összetevőket a retinán.