Ricinusolaj hogyan kell használni az egészségre

Ricinusolaj növényi olaj, amelyet kozmetikai és gyógyászati ​​célokra használnak. Állítólag előnyökkel jár az arc és a bőr számára. Tudjon meg többet a ricinusolajról és az egészségre való felhasználásáról az alábbi anyagból.

egészségre

Tartalom:

  1. Hogyan lehet ricinusolajat szerezni?
  2. Mire kell figyelni a ricinusolaj vásárlásakor?
  3. Ricinusolaj hajra
  4. Ricinusolaj körmökhöz
  5. Ricinusolaj ízületekhez
  6. A ricinusolaj előnyei
  7. ellenjavallatok
  8. Hasznos információ

Hogyan lehet ricinusolajat szerezni?

A ricinusolaj egy többfunkciós növényi olaj, amelyet az emberek évezredek óta használnak. A ricinusolajat a Ricinus comunis magjából nyerik.

Az igazság a ricinusolajról

A magot közismert nevén "vörös babnak" nevezik. A ricinus növények természetesen nőnek Kelet-Afrikában, Indiában, a Földközi-tenger délkeleti medencéjében és a Karib-tengeren. Helyenként dísznövényként termesztik.

Mérgező ricinusolaj?

Azt mondják, hogy a ricinus növény "szemcséi" vagy magjai 40-60% olajat tartalmaznak, és az a hír járja, hogy ez a ricinusolaj mérgező fehérjék forrása. Az extrakciós folyamat során történő hevítése azonban inaktiválja ezeket a toxikus fehérjéket. A gazdáknak rendkívül óvatosnak kell lenniük, mivel a növényben található vegyületek maguk is idegkárosodást okozhatnak.

Milyen egyéb felhasználási lehetőségei vannak a ricinusolajnak?

A ricinusolajat a történelem folyamán számos célra alkalmazták, a belső gyógyászati ​​felhasználástól az élelmiszer-adalékanyagokig, a búza tartósítószereként, de ipari felhasználásra is. Az első világháborúban ricinusolajat használtak repülőgép-hajtóművek kenőanyagaként.!

Milyen hatása lehet a szemöldökére?

A ricinusolaj nem csak a fejnövekedéshez ajánlott. Az adalékanyagok nélküli fajták a szemöldökön és a szempillákon való használatuk miatt is népszerűvé váltak.

Mire kell figyelni a ricinusolaj vásárlásakor?

A ricinusolaj vásárlása előtt olvassa el a címkét, és erősítse meg, hogy az tiszta ricinusolaj. A ricinusolaj más olajokkal vagy összetevőkkel keverve irritációt okozhat, vagy nem eredményezheti a kívánt eredményt.

A szépség érdekében kétféle ricinusolaj létezik. Az első a hidegen sajtolt ricinusolaj, amelynek világos színei vannak. A második a jamaicai fekete ricinusolaj, amelynek színe sötétbarna.

A jamaicai fekete ricinusolaj hírnevet szerzett magának, mint preferált választás számos kozmetikai kezelésben. De a ricinusolaj mindkét típusának ugyanazok a tulajdonságai vannak, amelyek előnyösek lehetnek a szempilla növekedésére.

Hogyan ellenőrizhető, hogy az olaj minőségi-e?

Az első szempilla kezelés előtti napon csak annyit kell tennie, hogy kis mennyiségű olajat kenjen a bőr egy bizonyos területére, például a karra. Ha a bőrirritáció nem fordul elő, az olajat biztonságosan lehet használni a szempillák kezelésére.

Ricinusolaj hajra

Az elmúlt években egyre több szépségápolási szakember kezdte dicsérni a ricinusolajat, mint természetes megoldást a haj növekedésére. A hagyományos orvoslásban használt ősi gyógymód, a ricinusolaj is ismert, hogy hidratálja a fejbőrt, leküzdi a korpát, és simává és fényessé teszi a hajat. Nedves vagy száraz hajra alkalmazzák.

előnyöket

Mivel a ricinusolaj egyre népszerűbb a természetes szépség világában, hívei szerint az olaj használata drasztikusan serkentheti a haj növekedésének ütemét. Vannak, akik azt állítják, hogy a havi olajozás akár ötször is növelheti a haj növekedését, mint a szokásos arány.

Jelenleg azonban nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a ricinusolaj stimulálhatja a haj növekedését. Ezenkívül nincsenek újabb kutatások a ricinusolaj bármilyen típusú hajproblémára gyakorolt ​​hatásának tesztelésére. Néhány régebbi kutatás (köztük a Journal of Cosmetic Science 2003-ban megjelent tanulmánya) azt mutatja, hogy a ricinusolaj a fényesség növelésével javíthatja a haj megjelenését.

Hogyan kell használni?

Ha ricinusolajat akar használni a haj növekedéséhez, akkor csak néhány csepp olajat kell a fejbőrre kennie. Néhány extra csepp ricinusolajat is kenhet a haj tövére a haj textúrájának javítása érdekében.

Bár nem tudni pontosan, mennyi ideig hat a hajmaszk, a ricinusolajat körülbelül két órán át kell hagyni, hogy érezhessük annak előnyeit. Annak megakadályozása érdekében, hogy az olaj szivárogjon a ruhákra és egyéb tárgyakra, ajánlott, hogy a fejét zuhanyzósapkával takarja le, amíg meg nem mossa a fejét.

Milyen időközönként kell használni?

Sok hajápolási szakértő javasolja a ricinusolaj használatát hetente legfeljebb egyszer.

Mivel a ricinusolaj rendkívül nehéz, és gyakran nehéz eltávolítani a hajból, a haj kezelésére szolgáló receptek általában megkövetelik más növényi eredetű olajokkal (például kókuszdióval vagy jojobával) való hígítást. Az olajok kombinációja enyhítheti a ricinusolaj szagát is, amelyet sokan kellemetlennek tartanak.

Melyik a legjobb ricinusolaj a hajhoz?

A ricinusolaj hívei gyakran organikus, hidegen sajtolt termékek választását javasolják. A hidegen sajtolt olajok kiváló minőségűek és tápanyagban gazdagabbak, mint a magasabb hőmérsékleten feldolgozott olajok.

Ha ricinusolajat használunk hajkezelésként, az egyik legnépszerűbb fajta a jamaicai fekete ricinusolaj. Pörkölt ricinusbabból (és a sütési folyamat eredményeként keletkező hamu) készült Jamaikából származó fekete ricinusolaj különösen előnyös azok számára, akiknek vastag, száraz és/vagy durva szőrük van.

Mellékhatások

Van néhány félelem, hogy a ricinusolaj használata hajkezelésként akut hajhulláshoz vezethet - ez egy ritka rendellenesség, amelyben a haj erősen összekuszálódik. Mivel az állapot visszafordíthatatlan, az egyetlen megoldás az érintett haj levágása.

Azt is meg kell jegyezni, hogy nagy mennyiségű ricinusolaj használata rendkívül káros lehet, és számos mellékhatást válthat ki, többek között:

  • hasi görcsök
  • hasmenés
  • szédülés
  • hallucinációk
  • elájul
  • hányinger
  • légzési problémák és mellkasi fájdalom
  • bőrkiütés

Ricinusolaj körmökhöz

Az esszenciális zsírsavakban gazdag ricinusolajnak két hatalmas előnye van a körmök számára.

Hidratál és táplál

A hidegen sajtolt ricinusolaj kiválóan alkalmazható köröm kutikulák számára, puha és jól hidratált marad. A kutikula megjelenése az egyik fő szempont annak meghatározásához, hogy a kezek karbantartottnak vagy elhanyagoltnak tűnnek-e.

Erősíti a körmöket

A ricinusolaj erősíti a körmöket, de rugalmasan tartja őket, és megkönnyíti a manikűr tartását az Ön által kívánt hosszúságban. Egy hónap használat után észreveszi, hogy a körmök szenzációsnak tűnnek, megerősödnek, tippjeik fehérek és rugalmasak lesznek.

Tehát hogyan kell ricinusolajat kenni a körmön?

Egyszerű megoldás egy üveg körömlakk megvásárlása vagy kiürítése és tisztítása. Ricinusolajat tehet bele, és könnyedén felviheti a körmére, mint bármelyik szokásos körömlakk esetében.

Ez a megoldás a legjobb pontosságot kínálja, nagyon könnyű egyenletesen elosztani az olajat a körmökön és a kutikulákon. Néhány vállalat kész megoldásokat kínál, de ezeket gyakran túlértékelik!

Ricinusolaj ízületekhez

A ricinusolaj enyhíti az ízületi gyulladással járó összes gyengítő fájdalmat. Ez gyulladáscsökkentő összetevőinek köszönhető, éppen ennek csökkentenie kell a gyulladást és a duzzanatot.

Hogyan segít a ricinusolaj az ízületi gyulladásban?

Az ízületi gyulladás olyan betegség, amely a körülöttük lévő ízületeket és kötőszöveteket érinti. Az egyik legismertebb típus, az úgynevezett osteoarthritis az ízületek körüli szövet vagy porc kopása miatt jelentkezik. Ez az állapot degeneratív, és általában az életkorral jár. A betegség másik típusát rheumatoid arthritisnek nevezik, amely autoimmun betegség, amely bárkit érinthet. A valószínű okok között szerepelhetnek olyan állapotok, mint bőrproblémák, stressz, életmódbeli problémák stb. Az érintett részek általában:

  • térd
  • fegyver
  • bokák
  • lábak
  • gerinc
  • egyenlegek stb.

Míg az allopathia vagy bármely más alternatív gyógyszer, amelyet használ, fontos összetevője a gyógyulásnak, vannak egyszerű gyógymódok, amelyek képesek kezelni az ízületeket és csökkenteni a gyulladást.

Hogyan kell használni a ricinusolajat az ízületi gyulladás kezelésére?

Az ízületi gyulladás ricinusolajjal való fájdalmának csökkentésére szüksége lesz:

  • Ricinusolaj
  • pamut törlőkendő

A kezelés alkalmazásához kövesse az alábbi lépéseket:

  • kissé melegítsük fel a ricinusolajat
  • merítse a vattapamacsokat meleg olajba, és masszírozza az érintett ízület körüli összes területet
  • Amint a bőr felszívja az olajat, stimulálja az immunrendszert antitestek termelésére, amelyek ezután küzdenek és csökkentik a gyulladást.

Attól függően, hogy milyen erős a fájdalom, hetente egyszer, kétszer vagy háromszor alkalmazhatja ezt a kezelést.

A ricinusolaj előnyei

A terápiás dózisok 1-6 óra elteltével 1-2 félig folyékony székletet ürítenek, amelyet székrekedés követ. A hatás a hasnyálmirigy lipáz hatása alatt felszabaduló és a vékonybélre ható ricinoleinsav hatására következik be. A Richinoleate anionos felületaktív anyagként működik, intenzíven stimulálja a bél perisztaltikáját, és csökkenti a víz és az elektrolitok felszívódását a bélből. Emiatt a ricinusolaj mind felületaktív, mind stimuláns purgálónak tekinthető.

A ricinusolajat 15-30 ml-es adagban ajánlják felnőtteknek, 5-15 ml-t a 2 évesnél idősebb gyermekeknek és 1-5 ml-es adagot kisebbeknek. A beadást előnyösen éhgyomorra végezzük. A kellemetlen íz részben elfedhető citrom hozzáadásával vagy ízesítő emulziók alkalmazásával. Gyermekek számára kapszulák is vannak, amelyek viszonylag kis mennyiségű olajat tartalmaznak. Különösen azokban az esetekben javallt, amikor egyszeri tisztításra van szükség.

Természetes hidratáló

A ricinusolaj ricinolsavban, egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag. Az ilyen típusú zsírok hidratáló hatásúak, és felhasználhatók a bőr hidratálására. A hidratálók megtartják a nedvességet, megakadályozva a vízvesztést a bőr külső rétegén keresztül.

A ricinusolajat gyakran használják a kozmetikumokban a hidratálás elősegítésére, és gyakran olyan termékekhez adják, mint a testápolók és a sminkek. Használhatja ezt a gazdag olajat az üzletekben vásárolt testápolók természetes alternatívájaként is.

Serkenti a sebgyógyulást

A ricinusolaj sebekre történő felvitele nedves környezetet teremt, amely segíti a gyógyulást. A ricinusolaj serkenti a szövetek növekedését, így gát alakulhat ki a seb és a környezet között, csökkentve a fertőzés kockázatát. Csökkenti az elhalt hámsejtek felhalmozódását, ami késleltetheti a sebgyógyulást.

Csökkenti a pattanásokat

A pattanás olyan bőrbetegség, amely mitesszereket, gennyes pattanásokat és nagy, fájdalmas duzzanatokat okozhat az arcon és a testen. Leggyakrabban serdülőknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, és negatív hatással lehet az önértékelésre.

A ricinusolajnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek hozzájárulhatnak a pattanások tüneteinek csökkentéséhez.

A gyulladást a pattanások kialakulásának és súlyosságának tényezőjének tekintik, ezért a ricinusolaj felvitele a bőr felületére csökkentheti a gyulladás tüneteit.

ellenjavallatok

  • ritkán okoz bél kólikát
  • terhes nőknek rövid időn keresztül történő beadása kiválthatja a szülést
  • hasmenést okozhat - bár hatékony módszer lehet a székrekedés enyhítésére, hasmenése kialakulhat, ha túl sok ricinusolajat vesz be, ez pedig kiszáradást és elektrolit-egyensúlyhiányt okozhat.
  • allergiás reakciókat okozhat bizonyos emberek számára, ha a bőrt felviszik, ezért először ajánlott kis mennyiséget felvinni a bőrre, hogy lássa, hogyan reagál a test.

Hasznos információ

A ricinusolaj 50 vagy 100 ml-es palackok formájában található meg a gyógyszertárakban, az árak 6 lej körül mozognak.