A fekete számlájú szarka, a nem szeretett - Animal Cross
A káros, indokolatlan és szívós előítéletek áldozata a szarka könnyen észrevehető fehér és fekete kabátjával, hosszú farokkal és erős csőrével. A "sérülésekre fogékony" kategóriába sorolva egész évben csapdába esnek és lövöldöznek. Meg kell azonban jegyezni, hogy 34 osztályon esett ki a "kártevők" listájáról.

Népességét 350–700 000 párra becsülik (2009–2012) (1), de tudjuk, hogy 1989 óta meredeken csökkent. A vidéki területek helyi pusztulásának és Vendée csapdájának következménye (2). Ezenkívül az STOC adatai szerint a szarka populáció 2002 és 2016 között 16% -kal csökkent.
A szarka meglátogatja kertjeinket, néha ott fészkel, és a városi parkokat látogatja. Sikoltása és hangos ugatása jelzi a fák lombozatában is, amelyet gyakran látogat.
Vidéken a szarka valóságos üldözés tárgya. Azzal vádolják, hogy versenyben van a mezőgazdasági gyakorlatokkal, a tenyésztéssel és különösen a vadászattal. Állítólag kifosztja a fiatal apróvadak, apró madarak és emlősök tartalékait. Ezek a vádak azonban nem támaszkodnak semmilyen tudományos alapra, még akkor sem, ha ez időnként megelőzheti a fiasítást, különösen, ha zavarják.
A városban az üldözés ritkább, a környezet kevésbé vegyszeres. E faj populációi tehát a vidéki területekről olyan városi területekre költöztek, ahol sűrűségük eléri a 3-5 pár/km2-t, szemben a vidéki 0,8-1,8-tal.