A kender növényi olaj előnyös és felhasználja a természetes kozmetikumokban és a táplálkozásban

A kendermag nagyon érdekes tulajdonságokkal rendelkezik mind a kozmetikumokban, mind az étrendben. Ezt a kettős felhasználást az esszenciális zsírsavakban való gazdagsággal magyarázzák, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, és csak táplálékkal biztosítják, valamint az antioxidánsok és az A, B1, B2, B6, C, D és E vitamin természetes koncentrációjával. Nem pszichotróp, ellentétben a jól ismert növény, ez az olaj kincs a bőrének, a hajának és általában az egészségének. Latin neve: Cannabis sativa L. Használt rész: mag (első hidegen sajtolás).

olaj

Fő tulajdonságok

  • Regeneráló, revitalizáló, ránctalanító: gazdag E-vitamin-tartalma, egy természetes antioxidáns, ezért ez az olaj kiváló öregedésgátló. Ez a bőrjavítással kapcsolatos tulajdonság lehetővé teszi, hogy ez az olaj hatékonyan küzdjön a bőr öregedésének jeleivel szemben. Nagyon hatékony például repedt kéz esetén is.
  • Hidratáló, lágyító: A kenderolaj összetétele hasonló a bőr lipidjeihez, így gyorsan behatol a bőrbe hidratáló és tápláló hatás érdekében. Az omega-3, 6 és 9 bevitele szintén hozzájárul a bőr jó rugalmasságához. A kenderolajat a hajápolásban a száraz haj mélységes táplálásához, valamint a fényes és rugalmas haj eléréséhez is használják.
  • Hipokoleszterinémiás, a szív- és érrendszert védő: a kender magjainak olaja gazdag omega-3 és omega-6 anyagokban, amelyek részt vesznek a szív- és érrendszer egyensúlyában. A kétféle zsírsavtartalom megfelelő aránya az olajban megfelel a test számára ideális arányoknak.
  • Gyulladáscsökkentő: a zsírsavak, különösen az omega-3, hozzájárulnak a kenderolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságaihoz. Így lehetővé teszik például a bőrirritációk csillapítását.
  • Nyugtató, nyugtató: A kenderolaj gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban rendelkezik, amelyek nagy szerepet játszanak a bőrzáró funkcióban. Anti-erythema hatásuk van, ami ezért segíti a bőrpír megnyugtatását és csillapítását.

Jellemzők és összetétel

Kozmetikai jellemzők
  • Bőrtípus: minden bőrtípus, de külön említést kell tenni a száraz bőrről, az érett bőrről és az érzékeny bőrről
  • Haj típusa: száraz haj
Érzékszervi jellemzők
  • Megjelenés: tiszta folyadék
  • Szín: sárga-zöld
  • Szag: jellegzetes, diszkrét, fűre vagy szénára emlékeztet
  • Íz: semleges, füves, dióra, mogyoróra emlékeztet
  • Érintés: száraz
A készítmény jellemzői
  • Nem szappanosíthatók és hatóanyagok: E-vitamin, összes tokoferol: 77–80 mg/100 g
    összes fitoszterin: 280-380 mg/100 g
  • Komedogenitási index: 0 (= nem komedogén)
  • Átlagos szappanosítási index: 192
  • Oxidációs stabilitás: jó
  • Stabilitás magas hőmérsékleten: érzékeny
  • INCI név: Cannabis Sativa Seed Oil
Zsírsavösszetétel
  • palmitinsav (AGS): 5–12%
  • palmitoleinsav (MUFA omega 7): 0–1%
  • sztearinsav (AGS): 1–4,5%
  • olajsav (MUFA omega 9): 10–16%
  • linolsav (PUFA omega 6): 45–65%
  • alfa-linolénsav (omega 3 PUFA): 14–30%
  • arachidinsav (AGS): 0–2%
  • eikozénsav (MUFA omega 9): 0–1%
Fizikai jellemzők
  • Sűrűség 20 ° C-on: 0,920-0,940
  • Lobbanáspont:> 360 ° C
  • Peroxid index:
Botanikai jellemzők
  • Botanikai család: Moraceae
  • Származás: Franciaország
  • Használt rész: magvak
  • Előállítási módszer: első hidegen sajtolás
  • Latin neve: Cannabis sativa L.

Táplálkozási előnyei miatt

A növényi fehérjékben és esszenciális zsírsavakban gazdag magjából származó kender növényi olajat táplálkozási előnyeire egyre inkább felhasználják. Elősegíteni a jó táplálkozási egyensúly, Az ANSES (Nemzeti Élelmezési, Környezetvédelmi és Munkaegészségügyi Ügynökség) meghatározta az élelmiszer-fogyasztás referenciaértékeit. A kender növényi olaj az ANSES szerint természetesen jó arányban és jó arányban tartalmaz omega 6/omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA). Részt vesznek a test megfelelő működésében, és különösen ismertek megelőző szerepükről a szív- és érrendszeri betegségek, koleszterin, cukorbetegség, elhízás vagy más metabolikus szindróma kialakulásában.

Az esszenciális zsírsavakban gazdag gazdagsága mellett a kenderolaj tartalmaz E-vitamint és fitoszterineket, természetes antioxidánsokat. Az érdekeik? Harcoljon a peroxidált lipidek szabad gyökei ellen azáltal, hogy semlegesíti azokat. Ez az antioxidáns tulajdonság védő szerepet tölt be a sejtmembránokkal és az erek falával szemben. Érdekes tehát a kardiovaszkuláris kórképek (ateroszklerózis, koleszterin stb.) Elleni küzdelem.

  • tanácsok felhasználásával: 1-2 evőkanál kenderolajból fedezik az omega-6 és 3 ajánlott napi bevitelét.

A konyhában kerüljük a melegedést. Az omega-3 törékeny és instabil a főzés során. Ezért inkább a kenderolajat használjuk csak fűszerként. Kis diós/mogyoró íze tökéletes lesz salátáihoz, halához vagy akár leveshez is.

  • Egyéb megfelelő növényi olajok: A lenmag- vagy a perillaolaj táplálkozás szempontjából nagyon érdekes, mert különösen gazdag omega-3-ban. Segítenek egyensúlyba hozni az omega-6/omega-3 arányt. Az ANSES azt ajánlja, hogy négyszer több omega-3-ot biztosítsanak, mint az omega 6; de jelenleg úgy tűnik, hogy túl sok omega-6-ot fogyasztunk az omega-3-hoz képest (20: 1, 4: 1 helyett).
  • A ráncok és a fénytelen bőr ellen

    Konkrétan, 25 éves kortól csökken a kollagén termelése, ez a kis fehérje, amely segít strukturálni a bőrünket. Ekkor látjuk, hogy világos vonalak jelennek meg, és apró redők jelennek meg, a szemöldök közepén kezdődik, majd átterjed a homlokra, a szemzugokra stb. csökkent kollagéntermelés hanem az elasztin is felelős a bőr rugalmasságának elvesztéséért.