A perilla növényi olaj előnyös és felhasználja a természetes kozmetikumokban és a táplálkozásban
A Périlla termesztése és fogyasztása az ókorban nyúlik vissza, amikor a délkelet-ázsiaiak már a főzés során használták készítményeik ízesítésére, de a hagyományos terápiában is. Manapság a Perilla magjaiban húzzuk meg gazdagságának nagy részét. Hidegen sajtolva meglepően gazdag alfa-linolénsavban (ALA) növényi olajat állítanak elő. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav, amelyet omega 3 néven is ismernek, kiemelten érdekli a szív- és érrendszeri problémák megelőzését vagy a gyulladásos állapotok elleni küzdelmet. Latin neve: Perilla frutescens (L.) Britton Használt rész: magvak (első hidegen sajtolás)

Fő tulajdonságok
-
Táplálkozási hozzájárulás:A perillaolajat az omega 3-ban leggazdagabb növényi olajnak ismerik el. Közülük találunk alfa-linolénsavat, egy esszenciális zsírsavat, mivel a szervezet nem tudja előállítani, ezért étrendünkön keresztül kell bevinni. Ez a zsírsav prekurzor két többszörösen telítetlen zsírsavnak, amelyek a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav). A perillaolaj tehát részt vesz a táplálkozási egyensúlyban.
Koleszterinémiás, a szív- és érrendszert védő: Az omega 3 gazdag összetételén keresztül hozzájárulva a táplálkozási egyensúlyhoz, a Perilla olaj számos jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint általában a krónikus betegségekre.
Jellemzők és összetétel
Kozmetikai jellemzők
- Bőrtípus: érett, érzékeny, irritált
- Haj típusa: száraz, törékeny
Érzékszervi jellemzők
- Megjelenés: folyékony
- Szín: halványsárga
- Szag: jellegzetes és erőteljes
- Érintés: száraz
- Íz: édes, jellegzetes, dióra emlékeztet
A készítmény jellemzői
Zsírsavösszetétel
- palmitinsav (AGS): 5–8%
- sztearinsav (AGS): 1-3%
- olajsav (MUFA omega 9): 10–18%
- linolsav (PUFA omega 6): 12–20%
- linolénsav (omega 3 PUFA)> 60%
- arachidinsav (PUFA)
Fizikai jellemzők
- Sűrűség 20 ° C-on: 0,920-0,940
- Peroxid index:
Botanikai jellemzők
- Botanikai család: Labiaceae
- Származás: Kína
- Használt rész: magvak
- Előállítási módszer: első hidegen sajtolás
- Latin neve: Perilla frutescens (L.) Britton
A használatra vonatkozó óvintézkedések
- A perillaolaj az oxidációra érzékeny. Hűvös helyen, fénytől és levegőtől távol kell tárolni.
- A magas hőmérsékletre érzékeny Perilla olajat hideg fűszerként kell használni, hogy ne változtassa meg előnyeit.
- Gyakran tanácsos a Perilla olajat 20% -ban hígítani más növényi olajokban bármilyen bőrfelülethez.
- Óvintézkedésként a legjobb korlátozni a Perilla olajat antikoaguláns kezelés alatt álló emberek számára.
Koleszterin, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri rendellenességek esetén
Számos tanulmány igazolta a Perilla olaj koleszterinszintre gyakorolt hatását. Az egyik egy randomizált, kettős-vak vizsgálat demenciás betegeknél. A tanulmány elsődleges célja Périlla kognitív funkciókra gyakorolt hatásának bemutatása volt. Ezen a szinten nem figyeltek meg szignifikáns hatást, de az LDL szint szignifikánsan csökkent a kísérleti csoportban szenvedő betegeknél, bizonyítva ezzel a Perilla olaj további érdeklődését. Egy másik, egereken végzett tanulmány ezúttal azt mutatta, hogy a Perilla olaj csökkentette a koleszterinszintet, ugyanakkor csökkentette az érelmeszesedés kockázatát és a májban a lipidek felhalmozódását. Ennek oka elsősorban a nagyon alacsony omega-6/omega-3 arány. Röviden: Perilla javítaná a lipogén és lipolitikus fehérjék expressziójának egyensúlyát, és így korlátozná a túl zsíros étrend által kiváltott anyagcserezavarokat és szív- és érrendszeri betegségeket.