Jojoba Nem olaj, hanem valójában viaszos PTA fórum
Gerhard Gensthaler/Egyes növények rendkívül száraz körülmények között nőnek, például hatalmas sivatagokban. A jojoba bokor, amely akár 200 éves is lehet, akár 4 méter magas is, ehhez a környezethez alkalmazkodott. A jojobaolaj bőrgondozó tulajdonságait már ismerték Arizona őslakosai, a papago indiánok. Ma lehetetlen elképzelni a kozmetikumokat jojobaolaj nélkül.

A jojobabokor, a Simmondsia chinensis (Link) C. Schneider eredeti otthona a világ egyik leg biodiverzifikáltabb sivatagi régiója: a Sonoran-sivatag, amely Mexikó északi részén és az USA délnyugati részén, Kaliforniában és Arizonában húzódik. A jezsuita Junipero Serra 1768-ban, a papago indiánoknál Arizonában tartózkodása alatt megfigyelte, hogy ez a törzs jojobaolajat használt többek között bőrápolásra. Naplójában ezt írta: »Az indiánok a Hohoba bokor olaját használják hajuk és bőrük ápolására. ... főzésre is használják. "
Ma a cserjét olajnövényként termesztik Dél-Amerikában, Afrikában, Izraelben, Argentínában és Peruban, főleg ültetvényekben. 20 nőstény példányonként csak 1 hím növény elegendő a szél jó beporzásához. A növényt egyre inkább használják a talajerózió elleni védelemre is.
A növénynek szinte minden köznyelvben ugyanaz a neve: jojoba. Az angolok a cserjét kecskediónak vagy bokros diónak is nevezik. A botanikai névben szereplő chinensis megnevezés tévedésből ered: az első meghatározó tévesen azt gondolta, hogy a magok Kínából származnak. De ez a növény nem Kínában honos.
A sivataghoz alkalmazkodva
A Simmondsiaceae család jojoba növénye örökzöld, kétlaki cserje vagy fa, amely akár 4 méter magasra is megnő. Apró levelei kékzöldek, vastagok és bőrszerűek. A sárga hímvirágok a végén csoportosulnak, a levél hónaljában a feltűnő nőstény világoszöldet beporozza a szél. Az olajbogyó méretű és alakú gyümölcskapszulák általában csak egy magot tartalmaznak. A cserje életben maradhat a sivatagban, mert körülbelül 6 méter hosszú szálgyökérrel mélyen behatolhat a földbe. A jojoba növények 100 és 200 év közöttiek, és nagyon jól tolerálják a rendkívüli hőséget és az aszályt.
Az érett magokat a száraz évszakban betakarítják, majd hidegen sajtolva nyerik az olajat. Egy év elteltével egy cserje 500 gramm gyümölcsöt termel, 25 év után pedig akár 13 kilogrammot is.
"width =" 190 "height =" 676 "/>
A hímvirágok dekoratívak, az olajat a magokból nyerik.
Fotók: Shutterstock/vainillaychile; Fotolia/Cristina Dinii
Olyan olaj, ami nem
A magok 60% -ban tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakból és primer alkoholokból álló viasz-észterek keverékét, legfeljebb 44 szénatomos lánchosszig. Más magolajokkal ellentétben ezek a hosszú láncú észterek nem trigliceridek. Hasonlítanak az emberi faggyú észtereihez, és biztosítják, hogy a jojobaolaj jól keveredjen vele. Létrejön egy lipidfilm, amely megköti a bőr nedvességét, de semmilyen módon nem zárja le. Egyéb összetevők: E-vitamin, A-provitamin, ásványi anyagok, szabad telítetlen zsírsavak és zsíros alkoholok, valamint a toxikus nitril-glükozid-szimmondsin. Szigorúan véve a jojobaolaj egyáltalán nem olaj, hanem szobahőmérsékleten folyékony és 7 ° C-on olvadó viasz. Kellemes íze és illata van.
A DAC/NRF 2013/2 két monográfiát tartalmaz, az egyik a natív jojoba viaszról (Simmondsiae cera virginalis), majd a finomított jojoba viaszról (Simmondsiae cera raffinata). Az azonosságot vékonyréteg-kromatográfiával ellenőrizzük. Mindkét esetben tiszta, halványsárga vagy sárga, olajos folyadék. 10 ° C alatt mindkét viasz megszilárdul és enyhén szemcsés, lágy masszát képez. Gyakorlatilag vízben oldhatatlan jojoba viasz keverhető éterrel, zsíros olajokkal, folyékony paraffinnal és petróleum-éterrel. Az őshonos és finomított jojoba viaszt mindig szorosan lezárva és fénytől távol kell tárolni. Felbontás után az eltarthatóság körülbelül 24 hónap.
Jelenleg lehetetlen elképzelni a kozmetikumokat olaj nélkül. Mivel jól terjed, nem képez olajos filmet a bőrön, mint más zsíros olajok. Ezt a minőséget csak a múlt század második felében fedezték fel, amikor az olaj egyre inkább felváltotta a bálnatanácsot, amelyet mára betiltottak a spermiumbálnák védelme érdekében. Walrat 1978-ig monográfiával képviseltette magát a DAB 7-ben. A DAB 8 a cetil-palmitátot jelezte a bálna arányának helyettesítésére. A jojobaolaj, amely kiválóan helyettesíti a bálna patkányokat, nem szerepelt a DAB-ban, hanem csak a DAC-ban.
A jojobaolaj főleg a haj- és bőrápolási termékek összetevőjeként található krémekben, krémekben és szappanokban. A jojoba viaszt hidrogénezzük, mielőtt a kozmetikumokban felhasználnák. Míg a viasz alacsony hőmérsékleten még folyékony, hidrogénezés után szilárd marad 65 ° C-ig.
Rendkívüli az oxidatív folyamatokkal szembeni ellenállása. A jojobaolaj nem avasodik, mint a többi zsírolaj, ezért tartósítószerek nélkül akár tíz évig is eltartható. Ez a különleges tulajdonság teszi az olajkeverékekben lévő jojobaolajat alkalmassá más olajok stabilizálására. Ezáltal tartósabbak.
A jojobaolaj természetes fényvédő tényezője 3-4, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ebben az összefüggésben érdekes, hogy a jojobaolajat nem tudják metabolizálni különféle mikroorganizmusok, például a Staphylococcus aureus, a Candida albicans és a Pseudomonas aeruginosa. Ez megfosztja ezeket a mikroorganizmusokat a megélhetéstől. Mivel a jojobaolaj nagyon könnyen felszívja az esszenciális és zsíros olajokat, ideális minden típusú masszázsolajhoz. A jojobaolaj a régi, pelyhes, törékeny és száraz bőrt ismét simává és rugalmassá teszi. Az olaj belső felhasználása nem bizonyított (a magok hatásait lásd a keretes írásban is).
A népi gyógyászatban az indiánok sebkezelésre, pattanásokra és pikkelysömörre, valamint korpásodás ellen és haj helyreállítóként használják.
A kozmetikumokban való alkalmazás mellett a jojobaolajat gyakran használják kenőanyagként, különösen precíziós műszereknél, és ez szolgál a bútorok és az autófényezők ápolóviaszainak alapjaként. /