Jojobaolaj - összetevők, hatások és alkalmazási területek
A termék megvásárlásakor a pontos tartalmának figyelembevételének tendenciája nemcsak az élelmiszeriparban figyelhető meg. A kozmetikában is a fogyasztók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiválasztott készítmények természetes összetevőire. A jojobaolaj nagyon népszerű és erős összetevő számos kozmetikai termékben. Még az indiánok is ezt az olajat használták hajápolásra, de sebkezelésre is. A kozmetikai ipar fedezte fel, amikor az 1970-es években betiltották a bálna patkány állatok védelmét. Azóta a jojobaolaj a kozmetikai termékek alapja. Csak az igazán jó minőségű olaj fejti ki teljes hatását. Később még.

A jojobaolaj kivonása
A jojobaolajat a jojobabokor (Simmondsia sinensis) gyümölcsének magjából nyerik. Ez egy örökzöld, gazdagon elágazó cserje, amely két méteres magasságot is elérhet. Főleg Mexikó, Kalifornia vagy az arizonai Sonoran-sivatag sivatagaiban és félsivatagaiban nő. A termesztés Argentínában, Peruban, Izraelben és Ausztráliában is megtörténik. A növény nagyon takarékos, és mély csaptelep gyökerei vannak, amelyek gond nélkül be tudnak hatolni a mély víztartalékokba. Ez azt is jelenti, hogy a jojobát ott is termesztik, ahol a hagyományos mezőgazdaság lehetetlen. A jojoba bokor legfeljebb 200 éves, robusztussága jellemzi.
Növényvédő szerekre ezért alig van szükség. Ha a cserje nővirágait a szél vagy a rovarok beporozzák, kapszula gyümölcsök keletkeznek. Körülbelül három-hat hónap elteltével a gyümölcs megérett, és kézzel vagy géppel betakarították. A benne lévő ráncos, barna magokat vagy dióféléket megnyomják. Ezek adják az értékes olajat, és formájukban és méretükben hasonlóak az olajbogyóhoz. Minden dió körülbelül 50% jojobaolajat tartalmaz.
Jojobaolaj-összetevők
Szigorúan véve a jojobaolaj egyáltalán nem olaj, hanem növényi viasz. Ez az egyetlen folyékony viasz, amely a természetben előfordul, amelynek olvadáspontja 7 Celsius fok. Előnye, hogy hosszú eltarthatóságú, és nem avul olyan gyorsan avasabbá, mint a többi olaj. A jojobaolaj tápláló tulajdonságai mellett gyógyító hatásúnak is mondják. Ha alaposabban megnézzük az összetételét, kiderül, miért.
- 70% gadolénsavból
- 15% erukasavból
- 10% olajsavból
- 2% idegsavból
- 1% palmitinsavból
A jojobaolaj B- és E-vitamint, A-provitamint, ásványi anyagokat és szimmondszint is tartalmaz. Az A provitaminra, ismertebb nevén béta-karotinra van szüksége a szervezetnek az immunrendszerhez, a sejtek fejlődéséhez és az anyagcseréhez. Segít a bőr és a nyálkahártyák egészségének megőrzésében, és gátat szab a baktériumok felépülésének. Az E-vitamin elősegíti a kollagén képződését a bőrben, hozzájárul a feszesebb bőrhöz és simább hegekhez. A bőr öregedésének folyamata lelassul. A benne található ásványi anyagok pozitív hatással vannak a vérképzésre és az anyagcserére.
A Simmondsin mérgező. A jojoba mag fogyasztása nem ajánlott. Vizsgálatokat végeztek a magokat etető állatokkal. Néhány alany esetében ezek végzetesek voltak. Más állatok szervei megsérültek. Valamivel ezelőtt néhány online boltban még jojoba magon alapuló „természetes fogyókúrás termékek” keringtek. Most már tiltják őket, mert az embereknél is várható kár.
A jojobaolaj hatása
A jojobaolaj azért népszerű a kozmetikumokban, mert intenzíven táplál és szinte maradéktalanul felszívódik a bőrben. Ez azt jelenti, hogy nem maradt olajos film sem. Szagtalansága miatt nagyon sokféle módon használható; például a haj- és bőrápolásban. Állítólag nagyszerű hidratáló, de antibakteriális hatása is van.
Rendkívül jól tolerálja minden bőrtípus. Érdekes, hogy a jojobaolajat tartalmazó termékek kevesebb tartósítószert használnak. Ennek oka, hogy az olajban található mikroorganizmusok nem tudnak jól elterjedni, vagy az olaj ellensúlyozza a baktériumokat. Az ápoló komponens mellett meg kell említeni a gyógyító hatást is. Az egyes alkalmazási területeket az alábbiakban részletesen ismertetjük.
A jojobaolaj alkalmazásai
Jojobaolaj a hajra
Kiváló példa a hajápolás. A haj pompájára gyakorolt pozitív hatás a 18. század óta ismert. A jojobaolaj fényt kölcsönöz a hajnak, táplálja a fejbőrt, leküzdi a viszketést, csökkenti a korpásodást és megakadályozza a hajszálak töredezését. Nem nehezíti le a hajat a burkolással. Inkább molekulákat küld a szőrtüszőbe, és belülről erősíti. Akkor éri el a legnagyobb hatást, ha közvetlenül nedves hajba gyúrják. Különösen alaposan meg lehet dolgozni olyan problémás területeken, mint a haj vége. Ha gyorsan zsíros a haja, jobb, ha nem kezeli túl gyakran a fejbőrt, mivel az újrasírozás egyébként még gyorsabban zajlik. Az alkalmi használat előnyös. Nem ajánlott az olajat közvetlenül a jelenlegi hajápolási termékeibe keverni. Ez csak rontja a hatást.
Jojobaolaj az arcra és a bőrre
A jojobaolajjal végzett arcápolás kihasználja azt a tényt, hogy a fent leírt zsírsavak egyszerre teszik a bőrt puhává, rugalmassá és ellenállóvá. A bőr optimálisan védett és nedvességgel ellátott. Zsírsavainak köszönhetően kisimítja a bőrt és egyfajta természetes öregedésgátló hatású. Tengeri sóval keverve természetes hámlást kap. Rövid expozíciós idő után langyos vízzel és ruhával újra eltávolítható. Az eredmény lenyűgöző. Ha a jojobaolajat például avokádóval vagy uborkával kombinálja, megnyugtató arcmaszk jön létre. Az év hidegebb hónapjaiban a jojobaolaj tiszta formájában véd a szél és a hideg ellen. Ha nem akar illatos vegyi klubokat viselni gyermekei védelme érdekében, akkor váltson jojobaolajra.
Ha foltos a bőre, akkor tanácsos lehet jojobaolajat használni. Antibakteriális hatású, ezért megakadályozza a baktériumok terjedését. Anélkül, hogy egyszerre szárítaná a bőrt, mint a foltos bőrre szolgáló számos készítmény. Ezek nem gondozzák megfelelően a bőrt, vagy más mellékhatásaik vannak.
A haj és az arc mellett a jojoba kezelésből az egész test is profitálhat. A jojobaolaj nagyon jól terjed és kellemes a használata. Gyorsan felszívódik, és minden bőrtípusra is alkalmas. A bőrápolás alkalmazásának területei általában nagyon változatosak.
Egyéb értékes olajok

Csipkebogyó olaj

Aloe vera olaj

Vetiver olaj

mogyoró olaj
Ha lábai bőrkeményedtek, akkor itt jojobaolajat is használjon. Ez behatol a bőr belsejébe és elősegíti a szaruhártya oldódását.
A jojobaolajat az érzékeny bőr is nagyon jól tolerálja. Rendszeres használat esetén a pelyhes, száraz bőr regenerálódik. Az allergia rendkívül ritka. A jojobaolaj védelmet nyújt a szél, az időjárás és az UV sugárzás ellen is, mivel még alacsony a fényvédő tényezője (3–4). Emiatt gyakran képezi a napolajok alapját.
Azok, akik rendszeresen gondoskodnak magukról jojobaolajjal, támogatják a bőr védő funkcióját. A természetes barnulás hosszabb ideig is megtartható. A jojobaolaj egyszerre nyújt enyhülést és gondoskodást a leégésről. A gyógyulási folyamat felgyorsul.
Általában a jojobaolaj jót tesz sebeknek és hegeknek. Ez vonatkozik kisebb égési sérülésekre, valamint egy műtét, például császármetszés utáni hegre. Nyílt sebekre azonban nem alkalmas. A jojobaolajat gyakran shea vajjal kombinálják a pikkelysömör, a neurodermatitis és a bölcsősapka kezelésére. A striákat a jojobaolaj rendszeres masszázsával lehet megelőzni. Ha a striák már léteznek, a folyamatos használat jelentős csökkenést okoz.
Különösen alkalmas masszázsolajként, magas szintű ápoló összetevői miatt. Zsírosabb olaj hozzáadása itt általános. Mivel a jojobaolaj nagyon szagtalan, számos aromás olaj és illóolaj alapját is képezi. 100 ml jojobaolajjal körülbelül 18 csepp kiváló minőségű illóolaj vagy keverék elegendő. A narancsolajnak és a levendulaolajnak pihentető hatása van. Ha testmozgás után szeretné felhordani az olajat, akkor a rozmaringolaj és a levendulaolaj alkalmas például. A hideg évszakban a cajeputolaj, a kakukkfűolaj, a citromolaj és a levendulaolaj keveréke bevált.
Egy másik alkalmazás a különösen száraz és repedezett kezek vagy ujjbegyek. Ez a probléma gyakran a hűvösebb évszakban jelentkezik, amely szintén nagyon száraz fűtő levegővel jár. A repedezett kezek nemcsak ápolatlannak tűnnek, hanem a bőr is hajlamosabb a gyulladásra vagy az ekcémára a megsemmisült védő savréteg miatt. Ha a bőr gyakran érintkezik agresszív tisztítószerekkel, fertőtlenítőszerekkel vagy akár vegyszerekkel, akkor a védőbevonat is érintett. Ideje legkésőbb cselekedni, amikor finom repedések és vörösség alakul ki, vagy viszketés alakul ki.
Jojobaolaj pattanásokra és foltos bőrre
Még mindig vita tárgya, hogy a jojobaolajat nagyon zsíros bőrre vagy pattanásokra kell-e használni. Noha fertőtlenítő és tisztító hatása van, és nem tömíti el a pórusokat, vannak olyan hangok, amelyek ellenzik a használatát. Néhány felhasználó pozitív tapasztalatokat szerzett a pattanásokról és a mitesszerekről. Mások szerint a jojobaolaj használata ösztönözte a szennyeződések képződését. Egyes esetekben a toleranciát csak a bőrreakciók megfigyelésével lehet saját maga tesztelni. Nem zárható ki, hogy a rossz tapasztalat oka az olaj rossz minősége volt. Alapvetően a jojobaolaj egyesül a bőr faggyújával és megköti a nedvességet. Ily módon a saját faggyútermelését szabályozni lehet, és a faggyú ellenőrzötten elvezethető. A pattanások összetett kérdés. A jojobaolaj használata pozitív hatással lehet az arcbőrre. Ennek ellenére reálisnak kell lenned, és egyik napról a másikra nem várhat csodákat. Mint gyakran, az idő, a türelem és az egészséges táplálkozás a hosszú távú siker kulcsa.
Jojobaolaj vásárlása - mire kell figyelni?
Végül szeretnénk megmondani, mire kell figyelni vásárláskor. A jojobaolaj vásárlásának helye nem igazán számít. Gyógyszertárak, egészséges élelmiszerboltok, de online is kínálják. A minőség mindig meghatározó. Ez annak megszerzésének módjából adódik. Mindig győződjön meg arról, hogy olyan természetes elsőprés olajat választ, amelyet nem kevertek vegyszerekhez, vagy erősen hevítettek. Aranysárga színéből és finom illatából ismerheti fel. Ha az olaj világosnak vagy színtelennek tűnik, akkor általában többször préselt olajjal van dolga.