Kollagén a kozmetikában, ez egy öregedésgátló összetevő Pibou Beauty
A kollagén a bőrünkben található fehérje, amely felelős a feszességéért és rugalmasságáért, ezért nagy jelentőséggel bír a bőr megjelenése szempontjából. De sajnos, amint valószínűleg tudja, a bőr kollagénszintje az életkor előrehaladtával csökken. Tehát kozmetikai termékeink hatóanyagaként történő használata nagyszerű ötletnek tűnhet, hogy segítsen bőrünknek küzdeni az öregedés ellen, és feszesebb és simább legyen a bőrünk. De vajon a kozmetikumainkban jelen lévő kollagén valóban öregedésgátló hatású? Amit a tanulmányok mondanak róla ?
Kollagén, mi az ?
A kollagén az élőlények egyik leggyakoribb fehérje. Ez egy rostos fehérje, amely az emberi test számos részén megtalálható: a bőrön, a porcokon, az inakon, az ínszalagokon stb. Bőrünk szintjén ez a fehérje megtalálható a dermisben, vagyis a bőr második rétegében. - a bőr, és különösen az úgynevezett extracelluláris mátrix . Az extracelluláris mátrix egy összetett és szervezett hálózat, amely kitölti a cellák közötti teret és összeköti őket egymással, az alábbi ábra szerint:

Amellett, hogy kollagénrostokból áll, az extracelluláris mátrix tartalmazza a bőr rugalmasságáért felelős elasztinrostokat, valamint a hialuronsavat is.
A kollagén szerkezete
Emlékeztetőül: a fehérjék összeállított molekulákból, aminosavakból állnak. A kollagén tekintetében három láncból áll, amelyeket főként a következő aminosavak alkotnak: glicin, prolin és hidroxiprolin. A láncokat spirálba csavarva merev szerkezetet képeznek, amely mechanikai ellenállást nyújt a nyújtással szemben, ezért a kollagén biztosítja a bőr feszességét.
Sajnos, amint a bevezetőben elmondtam, minél tovább telnek az évek, annál inkább csökken a bőr kollagéntermelése. Ennek eredményeként a kollagén rostok megsérülnek, elveszítik vastagságukat és szilárdságukat, ami finom vonalak és ráncok megjelenéséhez vezet: a bőr ellazul.
Melyek a kollagén tulajdonságai a kozmetikumokban ?
A bőrben rejlő bőségének és szerkezeti szerepének köszönhetően a kollagén nagy érdeklődést váltott ki a kozmetikai iparban. A kollagén kozmetikumokban történő felhasználásának célja a bőrben lévő új kollagén szintézisének ösztönzése a ráncok mélységének csökkentése érdekében. De mikor van valójában? A kozmetikumainkban található kollagén valóban növeli a kollagén termelését a dermisben? ?
A válasz: nem igazán.
Amint az imént láttuk, a kollagén meglehetősen nagy szerkezetű és molekulatömege 300 000 dalton. Összehasonlításképpen, az alacsony molekulatömegű hialuronsav 3000 és 50 000 dalton között van. Tehát az ilyen molekulatömegű kollagén nagyon csekély hatással lesz a ráncaira, mert alig hatol be a bőrébe. Az ilyen típusú kollagén INCI neve: kollagén vagy oldható kollagén. De ne dobja el, mert ez a típusú kollagén nagyon jó nedvesítőszer marad, javítja a bőr hidratáltságát, ami még mindig elengedhetetlen szempont.