Makadámiaolaj; előnyök és felhasználások

Makadámiaolaj, szépségelixírnek tekinthető, segít a ráncok, foltok, striák, narancsbőr elleni küzdelemben, sikeresen használják a bőr, a haj és a körmök ápolására. Salátákban vagy belső gyógymódként fogyasztva ez az olaj segít csökkenteni a koleszterint és a gyulladásokat. Ismerje meg a makadámiaolaj és minden előnyének használatát.

előnyök

Tartalom:

Általános információ

Makadámiaolaj az ausztrália északkeleti részén őshonos macadamiafa dióiból nyerik. Ennek a fának a neve az úr nevéből származik John Macadam, Skót eredetű ausztrál botanikus, és tisztelgés a tudós előtt, aki felfedezte és osztályozta ezt a növényt a XIX. Az őslakosok ízletes makadámiadiót ismertek és fogyasztottak legalább 5000 éve. "Gyndi" -nek, "jindili" -nek vagy "boomberának" hívták őket. Valójában ezekkel a gyümölcsökkel kereskedtek, amelyeket eladtak a gyarmatosítóknak.

Jelenleg a makadámia fát széles körben termesztik, az ausztrál kontinens határain túl, Guatemalában (Bolívia, Kenya, Hawaii, Kalifornia, Costa Rica, Thaiföld, Dél-Afrika). A makadámiafa mindig zöld. A gyümölcsök, azaz a makadámiadió nagyon kemény barna héjú. Belül a sárga mag, vajas textúrával és finom aromával. A dió olajos állaga miatt a makadámiaolaj hidegen sajtolással könnyen előállítható.

Makadámiadió ez az egyik legtáplálóbb olajos gyümölcs. Az esszenciális zsírsavak és a minőségi fehérjék egyedülálló profilját tartalmazzák, és hogy mindezekből profitálhassanak, maguk is fogyaszthatók. Bár kevésbé ismertek Romániában, a makadámiadiót nálunk, az egészséges élelmiszerboltokban és a szupermarketekben is megtalálják.

A makadámiaolajat hidegen sajtolva nyerik, két fajból: Macadamia integrifolia és Macadamia ternifolia. A világ makadámiaolajtermelésének legnagyobb része Costa Ricából és Hawaii-ból származik.

Mit tartalmaz a makadámiaolaj?

A makadámiaolaj összetételét jelentősen befolyásolják a termelési körülmények. Minőségi makadámiaolaj biztosítása érdekében ajánlott egy extra szűz olajat választani, hidegen sajtolt, ideális ökológiai eredetű (bio).

Makadámiaolaj-összetétel

  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak: 50-55% olajsav (omega 9), 19-29% palmitoleinsav (omega 7)
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak: 1-3% linolsav (omega 6), 3% alfa-linolsav (omega 3)
  • Telített zsírsavak: 7-10% palmitinsav, 2-4% sztearinsav
  • E-vitamin
  • fitoszterolok

Hogyan kell használni a makadámiaolajat?

Külső használat

A makadámiaolaj önmagában alkalmazható, alkalmazható a bőrön, a hajon, a körmökön, vagy más illóolajokkal, például jojobaolajjal, argánolajjal, mandulaolajjal vagy akár kombinálva is. olivaolaj. Makadámiaolaj van kozmetikumok vagy ápolószerek összetételében is: krémek, testápolók, szérumok, maszkok, alapozók, rúzsok, samponok, balzsamok.

A kozmetikai és szépségiparban a makadámiaolaj az egyik legértékesebb terméknek bizonyul. A makadámiaolaj táplálja, nyugtatja, puhítja és javítja a bőrt. Különleges textúrájának köszönhetően gyorsan felszívódik a bőrbe, ahol mélyen hat. Nem zsíros olaj, minden bőrtípusra alkalmas, beleértve a vegyes vagy zsíros bőrt is.

A makadámiaolaj tökéletes alap a masszázshoz, mind felnőttek (relaxációs masszázsok, terápiás masszázs, anticellulit masszázs stb.), Mind 6 évesnél idősebb gyermekek számára használják erre a célra.

Belsőleg használja

A makadámiaolajat a gasztronómiában is nagyra értékelik, különösen saláták ízesítésekor, ízletes ízt adva az édes-keserű dióból. Óvatos! Ne használja magas hőmérsékleten. Ez azonban egy értékes olaj, amely nem érdemel kompromisszumot a hőkezeléssel.

Gyógyító vagy adjuváns célokra is használható, különösen dermatológiai betegségek esetén. Kiderült, hogy a külső hatásokat a makadámiaolaj belső bevitele erősíti, tekintettel E-vitamin, omega 9, omega 7 (palmitoleinsav - más növényi olajok meglehetősen ritka összetevője) tartalmára.

A makadámiaolaj tulajdonságai és előnyei

Érzékszervi tulajdonságok

Szín: sárga

Szag: diszkrét, finom, dió aroma

Struktúra: folyékony és tiszta

Íz: édes, vajas, diószerű

Terápiás tulajdonságok

Bőrre, hajra, körömre

  • hidratáló
  • Lágyító
  • antioxidáns
  • Regeneráló
  • gyógyulás
  • Megnyugtató
  • fényvédelem

A test egészségéért

  • Érvédő
  • energizáló
  • antikoleszterémiás
  • gyulladásos
  • antidiabetikus
  • Fertőtlenítő

A makadámiaolaj előnyei

Hidratálja és ápolja a bőrt

A makadámiaolaj az egyik legjobb természetes bőrtermék - a makadámiaolaj előnyös a bőr számára. Gyorsan behatol a bőr mély rétegeibe, jól felszívódik és nem hagy zsíros filmet a bőrön. Használhatja mind normális emberek, mind pedig száraz, dehidratált bőrűek, vagy fordítva, zsíros vagy kombinált bőrűek. Az OK? A palmitoleinsav normalizálja a faggyú szekrécióját és a hidrolipid gát funkcióját. Nem tömíti el a pórusokat, és nem kedvez a pattanások megjelenésének.

Nyugtatja és regenerálja a bőrt

A makadámiaolaj pattanások esetén alkalmas a bőr helyreállítására, cuperoza, Striák, cellulit, leégés után vagy repedések esetén, amelyeket hidegnek való kitettség okoz. Ezenkívül a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatás miatt a pikkelysömör vagy az atópiás dermatitis enyhe elváltozásai esetén is alkalmazható, természetesen bőrgyógyász tanácsával.

Csillapítja az öregedés jeleit

Krémek, testápolók, kozmetikai maszkok formájában használva a makadámiaolaj antioxidáns hatású, amely hozzájárul a fotózás okozta ráncok és foltok megjelenésének csillapításához vagy késleltetéséhez.

Erősíti és szépíti a hajat

A makadámiaolaj ideális természetes kezelés azok számára, akiknek száraz és fénytelen a hajuk, hajlamosak a törésre és leesésre - makadámiaolaj a hajra. A selymes és fényes haj érdekében havonta egyszer vagy kétszer használhat macadamiaolajból és aloe vera gélből készített maszkot. A maszkot a haj gyökerére alkalmazzák, majd a hajdísz teljes hosszában elterjed. 15 percnyi cselekvés után mossa meg a haját a szokásos módon. Szárítás után észreveszi, hogy a hajad új életre kel és egészségesnek tűnik.

Javítsa meg a körmét

Hetente egyszer kenje be a macadamiaolajat a kutikula területeire, néhány órán át, egy éjszakára takarja le a kezét kesztyűvel, és látni fogja, hogy a körme nem fog törni. Túl sok erőfeszítés nélkül képes lesz kifogástalan manikűrre.

Támogatja a szív egészségét

Egészséges életmód esetén ennek a makadámiadióból nyert olajnak a fogyasztása védi a szívműködést. A kardioprotektív szerepet az egyszeresen telítetlen zsírok magas tartalma okozza. Ezek az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a rossz koleszterint és csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

Óvintézkedések és ellenjavallatok

A makadámiaolaj használata előtt ajánlott elvégezni a bőrtesztet. Tegyen egy csepp olajat a könyök belsejébe, és várjon néhány percet. Ha nem jelentkezik allergiás reakció, élvezheti ennek az olajnak az előnyeit.

A makadámiaolajat biztonságosan használhatják terhes és szoptató nők, de a legjobb, ha megkérdezi orvosát, hogy szeretné-e használni ezt a terméket.

A makadámiaolaj gyermekeknél történő alkalmazása esetén meg kell kérni a gyermekorvos beleegyezését.

Ki ne fogyassza a makadámiaolajat?

Azoknál az embereknél, akik allergiában szenvednek, különösen a diófélékre vagy diófélékre, allergiás reakciók alakulhatnak ki diófélék vagy makadámiaolaj elfogyasztása után. A makadámiaolaj ellenjavallt asztma vagy epilepszia esetén, különösen gyermekeknél.