Oroszlán világnap Tíz erős tény - utazási jelentések, utazási tippek; Jelentések utazási magazin

Ma augusztus 10-e az oroszlánok világnapja. A vezető öko-szafari vállalat és környezetvédelmi szervezet Vadosi szafarik ünnepelje a napot az elegáns nagy macska legizgalmasabb tényeivel, a társas viselkedéstől a komplex kommunikáción át a sivatagban való túlélésig.

erős

  1. Szociális macskák: Az oroszlánok közösségben élnek

Rokonaikkal ellentétben az oroszlánok általában nagyobb csomagokban élnek. Világos a szerepek és a hierarchia megoszlása. A nőstények felelősek a vadászatért, a hímek védik a területet. A hím nagy macskák először használhatják a zsákmányt, őket követik az oroszlánnők és a végén az utódok.

  1. Jól ordított oroszlán: Összetett kommunikáció akár nyolc kilométeres távolságon is

Az oroszlánok az összes macska egyik legösszetettebb kommunikációs magatartása. Ordítással, morgással, morgással, nyögéssel, nyávogással, dorombolással, dúdolással, lélegzéssel és röhögéssel kommunikálnak. Az üvöltés azonban továbbra is a legerősebb hangszerük, és akár nyolc kilométernyire is hallható. Kifejezik a területi vagyont, megfélemlítik a riválisokat, megtalálják a csoport többi tagját és erősítik a társadalmi kohéziót.

  1. Hűlés magasságban: az oroszlánok fára másznak

Megtalálja-e a zsákmány a fák vadászait? Rosszul gondoltad, mert az oroszlánok is magasra másznak. Ennek során elsősorban árnyékot keresnek a levelek lombkoronájában, és hűvös szellővel hűlnek le. Ez látható például a zambiai Kafue Nemzeti Parkban és a ruandai Akagera Nemzeti Parkban, ahol a vadonban élő szafarik aktívak.

  1. Nehézsúly: Az oroszlánok súlya átlagosan 180 kilogramm

Az oroszlánok Afrika legnagyobb vadmacska és a tigris után a világ második legnagyobb macskafaja. A felnőtt állatok hímje átlagosan 180, nőstény esetén 130 kilogramm. Az eddigi legnehezebb oroszlán súlya 375 kilogramm volt.

  1. Királyok étlapja: 25 kiló hústól rovarokig

A Löwen menü nagyon változatos. A rendelkezésre álló ételektől függően testtömegük 15 százalékát emésztik fel. Inkább antilopokra és bivalyokra vadásznak, de kicsi elefántokra és zsiráfokra is. Madarak és rovarok is jönnek, ha nagy éhínség van.

  1. A lusta bőrön: Az oroszlánok napi 20 órát alszanak

Az oroszlánok napi 20 órát alszanak. Nem keresnek rejtekhelyeket, mert a felnőtt állatoknak nincsenek természetes ellenségeik - a saját rokonukon kívül. Különösen aktívak alkonyat és hajnal között, amikor a leghűvösebb. Húsevőként étkezésenként sok kalóriát fogyasztanak.

  1. Minden a hajon múlik: a sötét sörény benyomást kelt

A hím oroszlánokat jellegzetes sörényük miatt könnyű észrevenni. A figyelemfelkeltő haj megfélemlíti a riválisokat, és benyomást tesz a hölgyekre. A nőstény oroszlánokat különösen a sötét sörény vonzza. A szín információt nyújt az oroszlán életkoráról is - minél sötétebb, annál idősebb az állat.

  1. Vad álcázás: oroszlánkölykök leopárdmintával

Leopárdmintára hasonlító sötét szőrfoltok jelennek meg az oroszlánkölykökben. Ez lehetővé teszi a jobb álcázást az első hónapokban, de rövid idő múlva ismét eltűnik.

  1. Túlélő művész: A sivatagi oroszlánok Namíbiában szembeszállnak a kedvezőtlen feltételekkel

Az oroszlánok jól alkalmazkodnak, és sokféle élőhelyen fordulnak elő, akár az előnyben részesített szavannában, akár száraz erdőkben és sivatagokban. A sivatagi oroszlánok egyedülálló módon alkalmazkodnak a környezetükhöz. Például napközben vadásznak, és nagy távolságokat tesznek meg zsákmány után kutatva. Leginkább kisebb állatokkal táplálkoznak, mint antilopok, egerek és madarak, és akár két hétig is képesek víz nélkül élni.

  1. Oroszlánvédelem: Az állatok királya veszélyben van

Az elmúlt 25 évben a globális oroszlánállomány felére csökkent. Az 1994-es 40 000-ből ma már csak 20 000 állat él. A Wilderness Safaris ezért más partnerekkel együtt megalapította a Lionscape Koalíciót. Segít az Oroszlán-helyreállítási Alapnak (LRF) abban a vízióban, hogy 2050-re megduplázza az oroszlánok számát Afrikában. Az oroszlánokat úgynevezett esernyőfajnak tekintik - ha az oroszlánokat védik, ez megőrzi a körülöttük lévő élőhelyet is.