Tárgy - szürke farkas - faj - visszatérés a természethez
Tartománytérkép

Tudtad ?
A kölyköket a falkában lévő idősebb egyedek táplálják, akik visszaszerzik az ételt számukra. Egy felnőtt farkas legfeljebb 10 kilogramm húst tarthat a gyomrában: hatékony módszer arra, hogy az ételt visszahozzák az odúba.
| Canis lupus |
| 20–70 kg (férfi) 18–55 kg (nőstény) |
| 60-90 cm (a marmagasságnál) |
| 130-200 cm (farokkal együtt) |
| 8-16 éves természetű |
Tartalom navigáció
Téma
Biológia
A szürke farkas a világ legnagyobb vadkanidája. Általában a hím nagyobb, mint a nőstény, és az egyedek mérete és súlya növekszik, ahogy délről északra halad.
A szürke farkas úgy néz ki, mint néhány házi kutya, például a német juhász vagy a Husky, de hosszabb a lába, nagyobb a lába és keskenyebb a mellkasa. Vastag szőrzetét durva külső hajréteg, az üvegszőrszálak és egy puha aljszőrzet alkotja, amely megvédi a hidegtől. A leggyakoribb szőrzet a foltos szürke, de a fehértől a vörösig, a barnaig vagy a feketéig változhat.
Bár a farkas képes elérni a 70 kilométer per órás csúcsokat, a távfutásban kiválóan teljesít, és átlagosan óránként 5-10 kilométert képes megtenni. Ha vadászatra indul, akár 70 kilométert is megtesz naponta.
Élőhely és viselkedés
A szürke farkas különféle élőhelyeket telepít meg, beleértve az erdőt, a tundrát, a sivatagot, a síkságot és a hegyeket.
A farkasok általában egy alfapárból (domináns hím és nőstény), kölykeikből és a korábbi évekbeli kölykeikből álló falkában élnek. A csomag jól meghatározott hierarchiának engedelmeskedik, amely meghatározza, hogy melyik egyén eszik először. Általában csak az uralkodó hím és nőstény fog tenyészni, de a kölykök nevelésében az egész csomag részt vesz. A létra alján lévő egyéneknek gyakran a "dada" szerepet adják, míg a többi tag vadászni megy. A szürke farkaspárok általában életre kötődnek.