A chia növényi olaj előnyös és felhasználja a természetes kozmetikumokban és a táplálkozásban
A Chia Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos növény, amelynek neve Mayában "erőt" jelent. Jelenleg a magját mindenütt megtaláljuk, különösen a főzési receptekben van egyre inkább jelen. Első hidegen sajtolásukkal olyan növényi olajat szabadítanak fel, amelyről az omega 3 leggazdagabb, és jó okkal: több mint 60% -ot találunk! A többi esszenciális zsírsavval együtt a Chia olaj összetételének számos előnye van, mind az élelmiszerek, mind a kozmetikumok szempontjából. Antioxidáns, nyugtató vagy akár regeneráló Chia olaj különösen alkalmas sérült, érzékeny, irritált bőrre és hajra, valamint érett bőrre. Latin neve: Salvia hispanica. Használt rész: magvak (első hidegen sajtolás)

Fő tulajdonságok
Antioxidáns: a polifenolok, természetes antioxidánsok jelenlétének köszönhetően a Chia olaj semlegesítésével segít megvédeni a bőrt és a testet a szabad gyökök támadásaitól. Ez lehetővé teszi, hogy korlátozza a sejtek oxidációját, és ezáltal megakadályozza a bőr öregedését.
Regeneráló: A chiaolaj nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, köztük a híres omega 3-ban. Utóbbi belép a keramidok, a bőr cementje és a bőrsejtek membránjainak összetételébe. A chiaolaj így puha és selymes megjelenést kölcsönöz a bőr regenerálódásának és gyógyulásának felgyorsításával.
Gyulladáscsökkentő: a chiaolajban található zsírsavak segítenek leküzdeni a test és a bőr gyulladását. A bőrgát megerősítésével és táplálásával csillapítja az irritációkat. Harcol az egész szervezet gyulladásos folyamataival szemben is.
Omega 3 kiegészítés: A chia olaj kétségtelenül a leggazdagabb növényi olaj az omega 3-ban. Jelenleg az omega 3 és az omega 6 egyensúlyát már egyáltalán nem tartják be, fogyasztásunk túlságosan gazdag omega 6-ban! A chiaolaj ezért segít egyensúlyba hozni az egyensúlyt, és ezáltal küzdeni az étrend egyensúlyhiányából eredő különféle gyulladásos, keringési vagy akár agyi problémák ellen.
Jellemzők és összetétel
Kozmetikai jellemzők
- Bőrtípus: bármilyen bőrtípus, de külön említést kell tenni a száraz bőrről, az érett bőrről és az irritált bőrről
- Haj típusa: száraz, sérült haj
Érzékszervi jellemzők
- Megjelenés: folyékony folyadék
- Sárga szín
- Szag: jellegzetes, enyhe
- Íz: jellegzetes, dióra emlékeztet
A készítmény jellemzői
- Nem szappanosítható anyagok és hatóanyagok: 0,5–1,5% (polifenolok, E-vitamin)
- Komedogenitási index: 3 (= meglehetősen komedogén)
- Átlagos szappanosítási index: 192-195
- Oxidációs stabilitás: jó
- Stabilitás magas hőmérsékleten: érzékeny
- INCI név: Salvia Hispanica magolaj
Zsírsavösszetétel
- palmitinsav (AGS): 6–8%
- sztearinsav (AGS): 60%
Fizikai jellemzők
- Sűrűség 20 ° C-on: 0,930–0,935
- Peroxid index:
Botanikai jellemzők
- Botanikai család: Lamiaceae
- Származás: Franciaország vagy Dél-Amerika
- Használt rész: magvak
- Előállítási módszer: első hidegen sajtolás
- Latin neve: Salvia hispanica L.
Táplálkozási előnyei miatt
A növényi fehérjékben, esszenciális zsírsavakban (különösen az omega-3), különösen a rostokban gazdag magjából nyerik a növényi Chia olajat táplálkozási előnyeire. A jó táplálkozási egyensúly, Az ANSES (Nemzeti Élelmezési, Környezetvédelmi és Munkaegészségügyi Ügynökség) meghatározta az élelmiszer-fogyasztás referenciaértékeit. A chia növényi olaj természetesen több mint 60% omega-3 zsírsavból áll, amelyek nélkülözhetetlenek a test megfelelő működéséhez. Az ANSES valóban négyszer több omega-6 biztosítását javasolja, mint az omega-3; azonban jelenleg úgy tűnik, hogy túl sok omega-6-ot fogyasztunk az omega-3-hoz képest (20: 1, 4: 1 helyett). Így a Chia olaj fogyasztása segít egyensúlyba hozni ezt az arányt.