Cellulit kezelésében használt gyógynövények és fitoterápiás készítmények; Galenus Magazine

Az irodalomban a cellulitit röviden "a szubkután teszt gyulladásaként" definiálják. Etimológiailag a cellulitisz szó két részre bontható: a radikális "sejt" és az "ita" utótag, ami "gyulladást" jelent: a cellulit ebben az összefüggésben a sejt gyulladását jelentené. A szakemberek szerint nem egyszerű sejtgyulladásról van szó, hanem felvetik a sejtfolyadék felhalmozódásának, a helyi ödémának, a megnövekedett adipocita mennyiségnek a kérdését.

kezelésében

Az 1960–1970-es években Nurenberger és Muller német orvosok tanulmányozták az emberi bőr és különösen a női szubkután szövetek szerkezetét azzal a céllal, hogy felfedezzék a narancsbőr természetét. Statisztikailag azt találták, hogy a cellulitisz esetek 90-98% -a nőknél fordul elő, és 40 éves kor után nagyobb a specifikus tünetek gyakorisága. Nőknél a bőr alatti szövet felső rétege az alveolusok és a zsírsejtek valódi sávjaiból áll, függőlegesen elrendezve és a kötőszövet más sávjaival elválasztva, ami egy fiatal és egészséges nőnek érzéki molatikai formákat ad, és tapintású is.

A narancsbőr okai

Az okok közül, amelyek a bőr határozott megjelenésének elvesztéséhez vezetnek, a legfontosabb sejtek bőrének duzzanata és repedése a következők:

  • Hibás vérkeringés ezen a területen;
  • Túlzott vízfelhalmozódás a zsírszövetben;
  • A toxinok túlzott jelenléte a szubkután visszatartott folyadékokban;
  • Túlzott szubkután zsírtömegek felhalmozódása;
  • A túlzott ösztrogén és folliculitis okozta hormonális egyensúlyhiány;
  • Ülő életmód és elégtelen testmozgás;
  • Érzelmi stressz, étkezési szokások, elhízás.

Bár a narancsbőr nem azonos az elhízással (sok hajlékony nő van, akinek van narancsbőrje), a túlsúly fokozza a narancsbőr megjelenését és fenntartja azt.

A fitoterápia a narancsbőr ellen

Az anticellulit kezelésben használt növények közül a következők példázhatók:

nak,-nek. Iedera (Herba Hedere helix) tekinthető az egyik leghatékonyabb anti-cellulit növény, számos készítmény formulájában alkalmazzák. Lazítja a bőrt, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a csomókat és helyreállítja a narancsbőr által érintett bőr természetes rugalmasságát. Készítsen 200 g növény/liter víz főzetet, amelyet körülbelül 2 órán át főznek. Esténként meleg főzettel borogasson tömörítéseket a narancsbőr által érintett területekre, óráról órára váltva, 3-4 órán át.

A szubkután zsírsejtek kupola alakja utat enged a zsír- és vízfelesleg esetén, és a zsírpapillák felszakadásához és tartalmuk szabad lerakódásához vezet közvetlenül a bőr alatt. Ez meghatározza a konglomerátumok, a duzzanatok, például a "narancshéj" megjelenését.

Ezenkívül elkészíthető egy 20 g növény tinktúrája, amelyet 8-10 napig áztatunk 100 ml alkoholban. Ezzel vigyen fel 20 g tinktúra tömörítését 0,5 l vízre. Gyógyászati ​​acélt is kaphat 50 g macerált növényből 6 órán át.

b) Szőlőlevél (Folium Vitis viniferae). A Dél-Európában és Kis-Ázsiában őshonos vörös marhahús leveleket részesítik előnyben. A leveleken kívül gyümölcsök és magvak is felhasználhatók. Hatékony vénás tonik a bennük található flovonoidok és tanninok miatte. Készítsen 50 g főzetet 1 liter vízben. Meleg borogatás formájában, este használják cellulitisz területeken.

c. Cretus virágok (Flores Ulmariae). Készítsen 50 g virág/liter víz infúziót, borogatást helyezzen az érintett területekre.

D. Szulfin (Melilotus officinalis) Európában és Ázsiában gyakran előforduló növény. A növény virágos tetejét használják, amelyekből infúziókat, főzeteket és aromás olajokat készítenek. Vízhajtó és antiszeptikus hatása van, a flavonoidok miatt javítja a vénás és nyirokkeringést.

e. Roscova - magas és lendületes fa, a mediterrán területekre jellemző, de hazánkban is megtalálható. A gyümölcs magját és pépjét terápiásán alkalmazzák. A magokból roscova gumit nyernek, szerepével ételpótló és a fogyókúrák kiegészítőjeként. A gyümölcs pépje élénkítő hatással van a bőrre.

f. Crusinul (Rhamus frangula) 5-6 m magas cserje, egész Európában és Ázsiában megtalálható. A törzs és az ágak kérgét terápiásán alkalmazzák, 1 órás előforralás után. A fűtetlen kéreg mérgező. Hashajtó és hashajtó hatású, a farmakológia elismeri, de az adagokat gondosan meg kell határozni. Nagyon hasznos a székrekedés elleni küzdelemben és a méreganyagok eltávolításában a szervezetből, különös jótékony hatással van az epére és a májra.

g. fehér fűz (Salix alba) nedves helyeken és a vizek partján nagyon elterjedt fa, fehér fonottnak is nevezik. Fájdalomcsillapító és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, lázcsillapítóként és fájdalomcsillapítóként használják. is összehúzó, izzadt és bőr értágító nagyon hatékony a cellulit elleni küzdelemben.

h. zsurló (Equisetum arvense) nedves helyeken növő lágyszárú növény, amely Európában és Észak-Amerikában található. Abból a külső használatra szánt 20-50 cm-es terápiás szárat használják terápiás célokra. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, káliumban, szilíciumban és nyomelemekben. A szilícium a kötőszövet és a kanos szövet alapvető eleme, és a lófarok fontos szerepet játszik ezek helyreállításában. A növény gyulladáscsökkentő hatású, a benne található flavonoidok és equiteroidok miatt erős vízhajtó.

i. tövis (Ruscus aculeatus) a Liliaceae család cserje, amelyből rizómákat használnak. Gyulladáscsökkentő és ödémaellenes hatást fejt ki, ezért nagyon hasznos a cellulit kezelésében. Ez is a erős érszűkítő, a vénás keringés javítására szolgál, narancsbőr esetén zavart.

j. A benne lévő koffein miatt a kávé serkenti az idegrendszert és a szív- és érrendszert. Vízhajtó és lipolitikus hatású, anticellulit kezelésben ajánlott.

k. Zab (Avena sativa) gazdag mind oldható, mind oldhatatlan poliszacharidokban, amelyek szinergikusan hatnak. Ez a kitozán funkcionális és szerkezeti analógja, de hátrányai nélkül. A zabrostot hagyományosan az "étvágy" és a koleszterinszint csökkentésére használják.

L. Ananász (Ananas comosis) Gazdag bromelainban, az élelmiszeriparban használt proteolitikus enzimben. Az emésztést serkenti, hasonlóan a pepszinéhez. Cellulit-, gyulladás- és ödémaellenes hatása ismert.

m. Zöld tea (Thea sinensis). Ennek a Kínában őshonos növénynek számos erénye van. Hagyományosan vízhajtóként, összehúzó és lipolitikus szerként használják.

Guarana (Paulina cupana). Brazil növény, amely szőlő formájában jelenik meg. A magok guaranát és koffeint tartalmaznak, amelyek stimuláló tulajdonságokat mutatnak az idegrendszerre és lipolitikus tulajdonságokat.

Illóolajok hatékonyak a cellulitisz kezelésében

A gyógyító célú aromás felhasználás története több mint 4000 éves. Az illóolajokat leggyakrabban desztillációval, de a növény egy bizonyos részének (virágok, levelek, gyümölcsök, szár, kéreg vagy magvak) erős nyomásával is előállítják. Az illóolajok a természetes hatóanyagok erős koncentrátuma, amelyeket a terápiában belsőleg (orálisan), specifikus hígításokban vagy külsőleg, transzkután, masszázzsal és borogatással alkalmaznak. Általában a külsőleg használt illóolajokat különböző arányban hígítják növényi olajokkal (3%), vagy emulgeálják krémben vagy gélekben.

A cellulitisz kezelésében az illóolajokat speciális tulajdonságaik miatt használják:

  • Aktiválja a kapilláris keringést;
  • Fanyar és élénkítő;
  • Regenerálja a sejteket és szöveteket;
  • Kedvez a helyi vízelvezetésnek;
  • Hatalmas cselekvésük van;
  • A természetes előnyös elvek széles skáláját tartalmazzák, amelyek közül néhány még ismeretlen.

Ánizs illóolaj

Kétféle változat létezik: édes ánizsolaj és keserű ánizsolaj, mindkettőt zúzott magvakból pirítják. Az ánizs elterjedt Európában, Ázsiában és Amerikában. Kellemes, édes és kitartó aromájú, hagyományosan a gasztronómiában használják. Is, Erős vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széles körben alkalmazzák a narancsbőr és az elhízás kezelésében. Az általános terápiás javallatok: vastagbélgyulladás, székrekedés, kólika, ételmérgezés, hányás, vesekövek, gyenge látás, menopauza, narancsbőr, elhízás, vízvisszatartás stb.

Boróka illóolaj

Szárított boróka gyümölcsökből desztillálják, amely cserje meglehetősen gyakori Európában és Észak-Amerikában. Ez az olaj színtelen vagy halványsárga, de fényben és hőben tartva nyers és viszkózus lesz. A minőségi gin gyártásában széles körben használják. Az ókor óta antiszeptikus, vízhajtó és nyugtató tulajdonságairól ismert. A szorongás és a szorongás állapota jelzi. A cellulitisz kezelésére használják, mivel a vérkeringést serkentő tulajdonságai és az általa termelt diurézis okozza. Belsőleg ajánlott: emésztési zavarok, hólyaghurut, leukorrhoea, szorongás, álmatlanság, stressz stb. Esetén, míg külső használat esetén hatékony cellulitisz, elhízás, reumás fájdalmak, pattanások, ekcéma, dermatitis, zsíros bőr, seborrhea stb.

Levendula illóolaj

Ez az egyik legismertebb és leggyakrabban használt aromás olaj. Nagyon összetett összetétele van, ezért különböző indikációkkal rendelkezik. Speciálisan desztillált "Lavandula vera", nagyon elterjedt a Földközi-tenger térségében, de termesztett növényekből is nyerik, különösen Angliában és Tasmániában. Manapság levendulát és levendulafűszert használnak szappanok, krémek és kölnivíz gyártásához.

Az igazi levendulát terápiás célokra és minőségi parfümök előállítására tartják fenn. A levendulaolaj különféle kezelésekben kombinálható fenyő, rozmaring, citrusfélék, zsálya stb. Olajokkal. Belső használatra javallt: magas vérnyomás, kólika, emésztési zavar, hólyaghurut, kötőhártya-gyulladás, migrén, fejfájás, fertőzések, leukorrhea, depresszió, szorongás, szívdobogás stb. Külső használatra ajánlott: cellulitisz, folyadékretenció, torlódás, reuma, diszlokációk, dermatitis, ekcéma, alopecia, rovarcsípés stb.

Rozmaring illóolaj

A „Rosmarinus officinalis” faj virágos tetejéből és leveleiből nyerik. A rozmaringolaj legnagyobb termelője Spanyolország, a legjobb Tunéziában.
Tiszta illóolajat használnak a híres "kölni" gyártásához. Ez az egyik legrégebbi illóolaj, amelyet évszázadok óta használnak a terápiában, és belső használatra javallt: vastagbélgyulladás, székrekedés, gasztroenteritis, epekő, fejfájás, migrén, epilepszia, mentális és mentális problémák, asztma, hörghurut, köhögés, influenza stb.
Külső alkalmazásra cellulitisz, folyadékretenció, ízületi gyulladás, reuma, alopecia, sebek, korpásodás stb.

Ciprus illóolaj

A ciprus a bolygó egyik legerőteljesebb fája, amelynek magassága akár 30 méter is lehet. Ázsia őshonos és a Földközi-tenger medencéjében elterjedt. A levelek desztillálásával nyert olaj színtelen vízgőzzé, tartós borostyánszaggal. A ciprust az ókortól kezdve terápiásán alkalmazták, olyan különleges tulajdonságokkal, mint: vérzéscsillapító, összehúzó, érösszehúzó. Mindez különösen ajánlott a narancsbőr kezelésére. Belsőleg alkalmazzák: rák, rossz vérkeringés, hasmenés, aranyér, belső vérzés, menopauza, petefészekbetegség, asztma, köhögés stb. Külsőleg javítja a narancsbőrt, a perifériás keringést, az öregedő bőrt, a zsíros bőrt, a varikózisokat, az izomgörcsöket stb.

Ylang-ylang illóolaj

A Ylang-ylang egy 5-6 méter magas fa, amelyet "imádott Canangának" (vagy virágvirágnak) is neveznek, és a Fülöp-szigeteken és Reunionban őshonos. Madagaszkáron és Sseychelles-szigeteken is megtalálható. Különböző színű virágzatai vannak, gazdag fürtök formájában. A ylang illóolajat a virágok hideg lepárlásával nyerik, finom, kellemes és tartós illattal. Ezt az olajat széles körben használják a minőségi parfümiparban, és afrodiziákumként ismert, a bőrápolásban, a haj- és körömápolásban kifejtett jótékony hatásai miatt ismerik el. Jelzéseket tartalmaz belső használatra mentális feszültség, depresszió, álmatlanság, magas vérnyomás és gasztroenteritis esetén. Külső használat esetén keringési problémák, hajhullás, leégés, zsíros bőr és narancsbőr esetén alkalmazzák.

Sárgarépa illóolaj

Ezt az olajat nem, mint gondolnánk, magából a zöldségből nyerik, hanem sárgarépa magokból desztillációval, színtelen vagy enyhén sárga. Fontos anyagokat tartalmaz, mint például terpének, aldehidek, palmitinsav, C-vitamin, B-vitamin komplex és sok nyomelem.
A sárgarépaolaj a bőr bőrpuhító és gyógyító hatásáról ismert, szerepet játszik a pórusok kitágításában és a bőr toxinoktól való megtisztításában, ezáltal a cellulitisz nagyon jelzett. Különösen hatékony esszencia a dermisz és az epidermisz kopásának és öregedésének jelenségeivel szemben, elősegítve és felgyorsítva a hámsejtek szaporodását, és hatékonyan hat a szabad gyökök ellen.

Kamilla illóolaj

Ezt az olajat az "Anthemis nobilis" faj szárított virágaiból desztillálják. Hazánkban a "Matricaria chamomilla" fajt nyerik, amelynek fehér szirmai és sárga-narancssárga izzója van. Az olyan országokban előállított románok, mint például Belgium, Németország és Anglia, kék-sárga vagy barna színnel rendelkeznek. Fő terápiás alkotóeleme az azulena, gyógyító, gyulladáscsökkentő, antiallergiás és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező anyag. A fitoterápiás, kozmetikai és anticellulit kezelés egyik leggyakrabban használt növénye.

Rózsapálmaolaj

Ez egy széles körben elterjedt növény Indiában, Madagaszkáron és Afrikában. Kék színű, a növekedés első hónapjaiban, éréskor majdnem pirosra ér. Az olajat apróra vágott fű lepárlásával nyerik, színtelen vagy enyhén sárga. Erős antiszeptikus és baktériumölő hatása van, köszönhetően a "geraniol" gazdag tartalmának. is nyugtató és lágyító hatású, nagyon kedvező cellulitisz és más bőrbetegségek esetén. Beavatkozik a bőr és a bőr alatti sejtek helyreállításának és megújulásának folyamataiba. Az anticellulit kezelés során a pálmaolajat hatékonyan kombinálják a sárgarépa illóolajjal, hatásuk fokozza egymást.

Elemi illóolaj

Az Elemi a Fülöp-szigeteken őshonos fa, de növekszik Indiában, Ausztráliában és még Brazíliában is. Az olajat a fa kérge által termelt gyantából nyerjük körkörös bemetszéssel. Színtelen és erős, csípős szaga van. Az elemekből kivont anyagokat évszázadok óta használják sebek gyógyítására és a fertőzések megelőzésére. Az anticellulit kezelés során az elemek illóolaja értékes adjuváns a bőrsejtek regenerálásában, a rugalmasság és a tónus visszanyerésében. (a "narancshéj" megjelenésének eltűnése). Sajnos egyre kevésbé gyártják és importálják Európába, bár tulajdonságai különlegesek.

A cellulit kezelésében javallott fitofarmakonok:

Lipodraine tabletta (Les 3 Chenes)

Összetétel: Avena sativa, Ananász comosus, Citrus rostok, Thea sinensis, Paulina cupana, Prunus cerasus, Ribes nigrum.

Jellemzők: Ezt a képletet az aktív növényi elvek alapján fejlesztették ki, amelyek stimulálják a lipázt, az enzimet, amely szabályozza a trigliceridek szabad zsírsavakká történő átalakulását.

Lipodrain oldat (Les 3 Chenes)

Összetétel: Urtica dioica, Paullina cupana, Zingiber officinale, Foeniculum vulgare, Taraxacum officinale, Cynara scolymus, Rosmarinus officinalis; Rosmarinus officinalis illóolaj, citrus limonum illóolaj.

Jellemzők: 80% növényi kivonatot tartalmaz, amelyek stimulálják az összes zsírmegsemmisítő funkciót, elősegítik az emésztést, korlátozzák a víz visszatartását és helyreállítják a bőr tónusát.