Cink-oxid, milyen előnyei és korlátai vannak a használatnak

A cink-oxid egy matt fehér pigment, amelyet a kozmetikumokban sminkfestékként használnak, problémás, érzékeny vagy irritált bőr kezelésére. A fényvédők UV-szűrőként is alkalmazzák.

Tisztító, antibakteriális, UV-gátló, mattító ásványnak több előnye van, még akkor is, ha használata bizonyos felhasználási óvintézkedéseket igényel.

Milyen előnyei vannak a cink-oxidnak ?

A cink-oxid nagyon népszerű összetevő a szépség világában. Jelen van fényvédő krémekben, napozás utáni, tisztító krémekben, dezodorokban, sminkekben, nyugtató ápolásokban ... Számos felhasználási lehetőség számos tulajdonsághoz:

Nyugtató

Az ásványi anyag megnyugtatja az irritált, legyengült, finom bőr bőrpírját és gyulladását. Biztonságosnak tekintik, engedélyezett a csecsemőgondozásban, és különösen a talkum összetételében alkalmazzák. Felszívja a pelenka képződött nedvességét és korlátozza az irritációt.

Antibakteriális, antiszeptikus

A természetes antibakteriális, cink-oxid nagyon hasznos a zsíros és pattanásos bőrön lévő baktériumok szaporodása elleni küzdelemben. Ideális a pattanások elleni ápoláshoz. Fertőtlenítő és tisztító, ideális a fiatal bőr, a problémás bőr kezelésére és a faggyútermelés szabályozására is. Hajtermékek összetételében is használják zsíros fejbőr és korpásodás elleni samponok tisztítására.

korlátai

UV-védő

A cink-oxid UV-gátló tulajdonságait széles körben elismerték. Az ultraibolya sugarak erős felszívóképessége (a titán-oxiddal együtt) népszerű eszköz a felnőttek és gyermekek fényvédőinek használatához. Hogyan sikerül az ásványi anyagnak gátat képeznie az UV-sugarak számára? Védő fényvisszaverő fóliát képez a bőr felszínén, amely visszatükrözi az UV sugarakat. Felelős a bőrön maradt vékony fehér filmért, amikor fényvédőt alkalmaz.

Ne feledje, hogy ha az ásványi anyag szerves napvédelemben engedélyezett a kémiai szűrők (az úgynevezett szerves) cseréjére, nanorészecskék formájában tilos.

Tudtad ?

A cink-oxid használata UV-szűrőkben nagyon nemrégiben történt. Csak 2016 áprilisában engedélyezték bizonyos feltételek mellett: a késztermék maximális koncentrációja nem haladhatja meg a 25% -ot. Vagyonként cink-oxid néven kell feltüntetni az INCI listában.

Szagellenes, dezodor

A cink-oxidot dezodorok gyártásához is használják. Képes semlegesíteni a savtermelést és megsemmisíteni az izzadásban jelenlévő számos baktériumot, amelyek a bőrrel érintkezve felelősek a rossz szagokért.