Érdekes tények a jojobaolajjal kapcsolatban
A jojoba (ejtsd: Hohoba) egy cserjeszerű növény, amely Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén honos. Ott használták évszázadokkal ezelőtt a papago indiánok tápláló olajok előállításához. A papagó egészséges, fényes hajáról és hibátlan bőréről volt ismert. Az európaiak már a 18. században felismerték a jojobaolajjal való kapcsolatot. De az olaj sokoldalú hatásait csak fokozatosan fedezték fel.

A jojobaolaj alkalmazásai:
- száraz bőr
- zsíros, fényes bőr
- Érzékeny vegyes bőr
- Pattanások, mitesszerek, pattanások
- Striák
- törékeny vagy fénytelen haj
Az olajat a jojoba növény magjából nyerik. Ez azonban valójában nem olaj. Inkább viasz. Hidegen kemény lesz, melegben pedig cseppfolyósodik. Ez különösen érdekessé teszi ápolószerként, mert sok kozmetikai termék készülhet belőle. Hosszú eltarthatósága további előny.
Figyelemre méltó, hogy a jojobaolaj abban különbözik a többi olajtól, hogy zsírsavjait viaszészterekkel kombinálják glicerin helyett. Ezek hasonlítanak az emberi faggyú észtereire.
Miért olyan jó a jojobaolaj a bőrnek?
Különleges tulajdonságainak köszönhetően a jojobaolaj tartós nedvességet biztosít a bőr számára, amely egyenletes arcszínt biztosít. Előnye, hogy az olajat nagyon könnyen felviheti és gyorsan felszívódik, így nem marad zsíros fény. A jojobaolaj szabályozza a bőr zsíregyensúlyát, stabilizálja a pH-értéket, sőt természetes napvédő faktorral is rendelkezik.
Ha a bőr száraz és irritált, a jojobaolaj enyhíti a feszültség érzését és biztosítja a rugalmasságot. A jojobaolaj azt mondja a túlzott fényre hajlamos zsíros bőrnek, hogy már elegendő faggyú van - ez megakadályozza a testet a túlzott mennyiségű termelésben és normalizálja az arcszínt. Kombinált bőr esetén az olaj szabályozó tulajdonságai javítják a bőrt.
Gyengéd segítség a pattanások ellen
Ha hajlamos a pattanásokra és a mitesszerekre, a jojobaolaj kétféleképpen segít: A faggyúmirigyekre gyakorolt szabályozó hatása miatt kevesebb a bőr szennyeződése, és az olaj fertőtlenítő tulajdonságai segítik a bőrt a meglévő gyulladások gyorsabb gyógyulásában.
A striák megelőzése
A jojobaolaj különösen értékes a terhes nők számára. Naponta alkalmazzák a csecsemő dudorán, megakadályozhatja a striák kialakulását, mivel a kötőszövet megerősödik. A feszesítő hatás nagyon hatékony a narancsbőrre is.
Hajápolás jojobaolajjal
A jojobaolaj egészséges, fényes haj kezelésére használható. Hatóanyagai behatolnak a hajba és biztosítják a hajlékonyságot. Fontos, hogy az olajat tiszta legyen, hogy teljes mértékben kifejthesse hatását.
A jojobaolaj felhordásának tökéletes ideje a samponozás után. Amikor a haj törölközőszáraz, gyengéden masszírozza be az olajat, kezdve a hajvonaltól. A töredezett haj gyógyításaként csak tippekre alkalmazza. A jojoba erősíti a haj szerkezetét és bezárja a repedéseket, így a törékeny haj is újra fényessé válik.
A jojobaolajnak működnie kell az optimális eredmény érdekében. Körülbelül fél óra elegendő. Ezután enyhe samponnal mossuk ki.
Honnan vesz jojobaolajat?
Hidegen sajtolt jojobaolaj különösen ajánlott. Bioüzletekben, egészséges élelmiszerboltokban és az interneten kaphatja meg. Ha azonban online rendeli az olajat, ügyeljen a jó véleményekre, hogy véletlenül ne találjon alacsonyabb rendű olajat.