Jojobaolaj-összehasonlítás; Jelentkezés, tanulmányok és vásárlási tanácsadás

A jojobaolaj évek óta nélkülözhetetlen része a természetes kozmetikumoknak és az alternatív gyógyászatnak. Ezzel a jojobaolaj-összehasonlítással megmutatjuk, mire kell figyelnie a jojobaolaj vásárlásakor, mely alkalmazásokat és gyógyítási lehetőségeket kínál az olaj, és hogyan tudja a jojobaolajat a legjobban felhasználni egészségének és természetes szépségének támogatására.

hogy jojobaolaj

Jojobaolaj-összehasonlítás - természetesen ápolt test számára!

A jojobaolaj a jojobabokorból származik, és Közép-Amerikából származó természetes anyag, amelyet évszázadok óta értékelnek az ottani hagyományos orvoslásban. Időközben a jojoba bokor hidegen sajtolt olaja Európában is meghonosodott a száraz bőr, pattanások, hegek kezelésére és sok más felhasználásra. Az olaj nem komedogén, ami azt jelenti, hogy a bőrön alkalmazva nem tömíti el a pórusokat, ezért zsíros vagy zsíros bőrtípusok is problémamentesen használhatják.

Mi a jojobaolaj?

A jojobaolaj elnevezés valójában téves, mert a jojobafüst magjából nyert anyag viasz. Mivel ez szobahőmérsékleten folyékony állagot kap, a jojobaolaj név Németországban honosodott meg. Körülbelül 50 százalékos olajtartalommal ez a természetes anyag nem tartozik a zsíros növényi olajok közé.

A szegfűszeg családjába szervesen tartozó jojoba növény olaját természetes hatása miatt értékelik, amely irritálja vagy káros kémiai összetevőket nem igényel.

A jojoba bokor eredete és előfordulása

A jojoba bokor eredetileg Közép-Amerikából származik. Mexikóban a hagyományos orvoslásban gyógynövényként használták, és évszázadok óta a mezőgazdaságban termesztették. A jojobaüzem legnagyobb termőterülete jelenleg Mexikóban és az USA Arizona államában található. A hasonló éghajlatnak köszönhetően a jojobát ma már sikeresen termesztik Ausztrália (fél) sivatagaiban is.

A jojobaolaj hatása

Az olaj pozitív hatását az erősen koncentrált vitamin-koktél váltja ki, amely semmilyen kémiai adalékot nem tartalmaz. A jojobaolajat csak a bőrön és a hajon használják. Az olaj fogyasztásakor súlyos hányinger és hányás léphet fel, mert a jojoba növény magjai tartalmazzák a szimmondsin toxint.

  • Az E-vitamin a kozmetikában és az orvostudományban ismert antioxidáns tulajdonságai miatt, és lassítja a bőr öregedését.
  • A B6-vitamin kiegyensúlyozza az emberi faggyútermelést, és így megakadályozza a pattanásokat és a foltokat.
  • Az A provitamin (béta-karotin) gyönyörű hajat, bőrt és körmöket biztosít.

A jojobaolaj alkalmazásai

A jojobaolaj alkalmazási területe nagyon változatos. A természetes növényi olajat gazdag anyagok miatt különösen gyakran használják a bőr és a haj ápolására. Az antibakteriális hatékonyság azt is biztosítja, hogy a jojobaolaj alkalmas legyen a pattanások és pattanások kezelésére.

Jojobaolaj a hajra

A jojobaolaj vitathatatlanul a legjobb természetes kezelés a száraz és törékeny hajra. Gazdagsága és tápláló tulajdonságai ellenére ugyanis nem fekszik erősen a hajon, hanem gyorsan behatol a hajba. Az értékes növényi összetevők belülről megerősíthetik a hajat, és szebbé tehetik.

  • Különösen ajánlott száraz és törékeny hajra használni, mert a más ápolószerekkel ellentétben a jojobaolaj nem szárítja tovább a hajat. Az ápoló hatás kiegyensúlyozza a faggyútermelést, amely a fejbőr mirigyében zajlik, és így biztosítja, hogy se túl sok, se túl kevés faggyú ne szabaduljon fel.
  • A jojobaolajjal kiegyensúlyozott faggyútermelés megakadályozza a száraz és viszkető fejbőrt és korpát, amelyet a faggyúfelesleg okoz.
  • A növényi olaj természetes fényt kölcsönöz a sérült hajnak.

A jojobaolaj különböző módon használható a hajra és a fejbőrre:

  • Jojobaolaj maszk: Ha korpásodik vagy viszket a fejbőröd, akkor segít a fejbőr maszkja. Ehhez egy evőkanál jojobaolajat kissé felmelegítenek, majd a fejbőrbe masszírozzák. Körülbelül 20 perc elteltével az abszorbeálatlan maradékokat ki lehet mosni.
  • Tiszta olajmaszk: A jojobaolajjal végzett hajkezelés különösen előnyös a száraz és sérült haj számára. Ehhez több evőkanál jojobaolajat kissé felmelegítenek és a hajba masszírozzák. Itt különösen a tippekre kell koncentrálnia. A szükséges olaj mennyisége az egyes hajhossztól függ. Körülbelül 30 perces expozíciós idő után a hajkezelés meleg vízzel kimosható. Mandulaolajjal vagy shea vajjal kombinálva fokozható a jojobaolaj hatása a hajban.

Jojobaolaj: hidratáló arc- és bőrápolás

A jojobaolaj nemcsak a fejbőr ápolására használható, hanem tápláló és simító hatása is van az arc többi bőrén. Különösen a száraz vagy zsíros bőrű emberek élvezik a jojobaolaj természetes ápoló és tisztító tulajdonságait, valamint a nedvességet. A jojobaolaj hidratáló hatása a gazdag zsírsavaknak köszönhető, például a galodeinsavnak, amelyet "eikozénsav" néven is ismertek.

A jojobaolaj legnépszerűbb felhasználása az arcon és a bőrön:

Jojobaolaj pattanások és pattanások ellen

A fejbőrhöz hasonlóan a jojobaolaj is szabályozza a faggyútermelést a test más részein, és ezáltal javítja a bőr védőgátját. Ez az antibakteriális hatás nagymértékben megakadályozhatja a pattanások kialakulását. A meglévő pattanások és egyéb bőrhibák általában néhány nap alatt eltávolíthatók az érintett területek jojobaolajjal történő intenzív masszírozásával.

A jojobaolajjal a pattanások és a bőr egyéb bakteriális gyulladásai is leküzdhetők. Ennek oka elsősorban a benne lévő A-provitamin, amely növeli a bőr ellenállását és megakadályozza a baktériumok behatolását a bőrbe.

Jojobaolaj hegek és striák ellen

Tapasztalati jelentések szerint az olajat hegek és striák kezelésére is fel lehet használni. Ehhez néhány csepp olajat gondosan be kell masszírozni az érintett testrészekbe. Néhány hét múlva a hegek lágyabbá és könnyebbé válnak. A jojobaolaj még a fájdalom esetén is, amely akkor fordul elő, amikor a hegek még gyógyulnak, rendszeres használatával enyhíthető.

A striáktól szenvedő nők egy kis jojobaolajjal rendszeres masszázzsal is megküzdhetnek velük. A regressziót főként a szövet jojobaolajjal történő gyorsabb regressziója gyorsítja.

Jojobaolaj neurodermatitis és pikkelysömör ellen

A pikkelysömör, a pikkelysömör és a bölcsősapka jojobaolajjal és shea vajjal kombinálva kezelhető. A Deutsche Apothekerzeitung is megerősíti, hogy a természetes zsír rendszeres használatával helyreállíthatja az élettani gát funkciót.

A jojobaolaj bevitele és adagolása

A jojobaolajat csak helyileg szabad használni. Jó toleranciája miatt a túladagolás egészségügyi szempontból nem lehetséges. Magas hozamának köszönhetően a jojobaolaj a legtöbb ember számára még nagyon kis adagokban is működik. Ezért ajánlatos néhány cseppel kezdeni az alkalmazástól függően, és növelni kell az adagot, ha a hatás hiányzik vagy nem kielégítő.

  • A foltok egy vagy két cseppel kezelhetők, amelyeket alaposan, de kíméletesen be kell masszírozni az érintett területekre.
  • A legtöbb felhasználó számára az arcápoláshoz körülbelül hat csepp jojobaolajra van szükség, amelyet még nedves állapotban masszíroznak az arcba.
  • Az öltések, karcolások és apró sérülések gyógyulása felgyorsítható öt-tíz csepp óvatosan a területre.
  • A láb- és körömgombát naponta egy csepp jojobaolajjal kell kezelni.
  • A pelyhes és száraz fejbőrnek körülbelül egy evőkanál jojobaolajra van szüksége, mert a haj is felszívja a folyadék egy részét.

A jojobaolaj előnyei és hátrányai

A jojobaolaj egy természetes "univerzális", amelynek pozitív hatását számos tanulmány bizonyította. Csak a mesterséges krémekhez képest kissé magasabb ár jelent egy kis mélypontot, amely nem tarthatja vissza a vásárlástól a hosszú eltarthatósági idő és az a tény miatt, hogy adalékanyagok nélkül készül.

Jojobaolaj-összehasonlítás: mire kell figyelni?

Vásárlás előtt van értelme egy jojobaolaj-összehasonlítást elvégezni. Mindenekelőtt figyelmet kell fordítania egy elismert bio- vagy természetes kozmetikai tanúsítványra. Ez biztosítja, hogy az olaj peszticidektől, színezékektől vagy egyéb adalékanyagoktól mentes legyen, így a mellékhatások gyakorlatilag kiküszöbölhetők. Ezenkívül a jojobaolaj összehasonlításakor meg kell győződnie arról, hogy a csomagolás barna üvegpalackból áll, mert ez megakadályozza, hogy az olajat UV sugárzás elpusztítsa. A könnyebb adagolás érdekében a fedélbe integrált pipetta vagy egy szivattyúadagoló is hasznos.

Kiváló minőségű termékeket kaphat az interneten vagy az egészséges élelmiszerboltokban. A helyszínen jojobaolaj-összehasonlítást is végezhet. A jojobaolajat olyan nagy drogériákban is megvásárolhatja, mint a Rossmann és a DM. A lehető legjobb hatást akkor éri el, ha vásárlásakor feltétlenül vásároljon egy legjobb minőségű terméket. A valamivel magasabb milliliterárat gyorsan kompenzálja a magasabb hozam.

A jojobaolaj minőségét a következő jellemzők alapján ismerheti fel:

  • Nincs adalék vagy tartósítószer
  • A termelés hidegen sajtolt
  • Könnyű, természetes illat
  • Tiszta, aranysárga színű

A vásárlás után erős illatú vagy zavaros jojobaolajat azonnal ki kell cserélni. Ezek vagy alacsonyabb rendű, vagy romlott termékek, amelyeket nem szabad egészségügyi okokból használni. A természetes termék egyfajta olaj hordozóolaj formájában. A hordozóolajat vagy az alapolajat általában enyhe szag jellemzi, vagy akár szagtalan is.

Ez azt mondja, hogy több jojobaolaj-összehasonlító vélemény

Az iparágtól függetlenül működő Stiftung Warentest különféle testolajokkal foglalkozott 2015 márciusában. Elemezték a Rossmann testolaját is, amely a jojobaolaj és a shea vaj népszerű kombinációjából áll.

A „Jó” besorolású termék (általános értékelés: 2.3) elsősorban a kozmetikai minősége, a könnyű kezelhetősége és az érzékszervi értékelése miatt győzte meg a tesztelőket, és mindez 2,0 értékelést kapott. A tisztaságot valamivel gyengébben értékelték, és a kis felhőzet miatt csak 2,8-ot kapott. Ezt nagy valószínűséggel a shea vaj és a jojobaolaj keveréke váltotta ki.

Sajnos hiába keresik a németországi jojobaolajra vonatkozó vizsgálati jelentéseket. A tudományos vizsgálatok és a klinikai vizsgálatok azonban megerősítik a jojobaolaj számos pozitív hatását az egészségre és a megjelenésre, és nem jelentenek problémás mellékhatásokat.

További információ a jojobaolaj útmutatónkban

A jojobaolaj összetevői

A tiszta jojobaolaj adalékanyagok nélkül a következő anyagokból áll:

  • 70 százalék gadolénsav
  • 15 százalék erukasav
  • 10% olajsav
  • 5% idegsav és palmitinsav együtt

A jojoba tápláló hatása elsősorban az A-, B- és E-vitaminoknak köszönhető, amelyek nagy koncentrációban kötődnek az összetevőkhöz.

Jojobaolaj előállítása

A jojobaolaj természetes összetevőkből készül, vegyi adalékok nélkül. Az Aks nyersanyagot csak a jojoba bokor magjaihoz használják, amelyet nagy ültetvényeken termesztenek. Amint a jojoba növény földimogyoró nagyságú magjai kiforrnak, kiszáradnak és lehullanak az águkról. A betakarítók a bokrok erőteljes rázásával növelik a hozamot.

Ezután a gigantikus porszívóként működő speciális gépek összegyűjtik a magokat az ültetvény padlójáról. A nem kívánt növényi anyagok és egyéb idegen anyagok kiszűrése érdekében ezután több szita következik, amelyek csak a magokat hagyják el.

Az utolsó termelési lépésben az áhított jojobaolajat hidegen sajtolják a magokból. A legtöbb vállalat ezt minőségbiztosítási céllal teszi további hő nélkül. Az így nyert jojobaviaszt ezután újra szitáljuk, amíg tiszta, aranysárga színű nem lesz.

A jojobaolaj mellékhatásai

Hiába keresi a jojobaolaj mellékhatásairól szóló tapasztalati jelentéseket. A számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a jojobaolajnak gyakorlatilag nincs mellékhatása, és sok krémre érzékeny allergiások is használhatják. Az adalékokat és tartósítószereket nem tartalmazó olaj természetes eredete és előállítása felelős ezért a rendkívül jó toleranciáért.

Ha érzékeny a kozmetikai termékekre vagy gyógyszerekre, akkor az első használatkor továbbra is csak kis mennyiségű jojobaolajat használjon, és figyelje, hogyan reagál a szervezete erre a növényi termékre.

Tanulmányok jojobaolajról

Az elmúlt években a tudomány foglalkozott a jojobaolaj hatásával. Megmutatjuk a legismertebb egyetemek és kutatóintézetek tanulmányi eredményeit.

Jojobaolaj fogyáshoz

Az 1990-es és 2000-es években a jojobaolajat a fogyás állítólagos csodaszerként hirdették. Az étvágycsökkentő hatást az olaj orális alkalmazásával kell kiváltani. A Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) ezért elvégzett egy vizsgálatot (PDF), és patkányok segítségével vizsgálta meg, hogy a jojobaolaj is alkalmas-e fogyasztásra és használható-e a fogyás segítésére.

Kiderült, hogy a jojobaolaj valóban gátolja a kísérleti állatok étvágyát, és ezáltal könnyebbé teszi a fogyást. A tudósok nem javasolják az orális alkalmazást, mert a jojobaolaj a szimmondsin mérgező összetevőt tartalmazza. A Simmondsint Európán kívül adják hozzá az étvágycsökkentő kapszulákhoz, de az orvosok azt tanácsolják, hogy ne szedjék, mert a lehetséges mellékhatásokat még nem vizsgálták alaposan.

Jojobaolaj pattanások ellen

A berlini Immanuel Kórház egyik tanulmánya, amelyet a Complementary Medicine Research tudományos folyóiratban tettek közzé (doi: 10.1159/000338076), arra a következtetésre jutott, hogy a jojobaolaj rövid idő után javíthatja a pattanások színét. A vizsgálat részeként 192 tesztalany hat héten át heti két-három alkalommal jojobaolajból és agyagból készített arcmaszkot használt. A vizsgálati időszak alatt minden tesztalany standardizált kérdőív segítségével dokumentálta, hogy a kezelésnek milyen hatásai voltak és milyen hatásai voltak.

A kérdőívek értékelése azt mutatta, hogy a bőr megjelenése hat hét után átlagosan 54 százalékkal javult. Különösen jelentősen csökkent az új pattanások, ciszták és pustulák kialakulása. A tudósok ezért kijelentik, hogy a jojobaolaj hatékony kezelési lehetőség a pattanások és más bőrbetegségek esetén.

A jojobaolaj antibakteriális hatása

A Michigani Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a jojobaolaj antibakteriális hatású. Sejtkultúrákkal végzett kísérletek során a természetes olaj még a multirezisztens baktériumok ellen is képes volt harcolni, amelyek többek között a staphylococcus fertőzésekért felelősek. A jojobaolaj ezért külsőleg alkalmazható a bőrfertőzések kezelésére.

A Kairói Egyetem Farmakológiai és Toxiológiai Tanszéke azt is megvizsgálta, hogy jojobaolaj használható-e bakteriális gyulladás ellen. A Pharmacological Research szakfolyóiratban (doi: 10.1016/j.phrs.2004.04.011) megjelent tanulmány szerint patkányokkal végzett állatkísérletekben gyulladáscsökkentő hatást lehetett kimutatni.

A vizsgálati helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy a jojobaolaj értékes mértékben hozzájárulhat a bőr gyulladásának és fertőzésének külső kezeléséhez.

A jojobaolaj optimális tárolása és eltarthatósága

A jojobaolaj erős antioxidáns, ezért nagyon hosszú, akár tízéves eltarthatósági idővel rendelkezik, még akkor is, ha a csomagolást már felnyitották.

Az optimális tárolás sötét helyen, 25 Celsius fok alatti hőmérsékleten történik, zárt és sötét üvegben. A jojobaolaj vásárlásakor győződjön meg arról, hogy rendelkezik megfelelő palackkal, hogy a gazdag olaj hosszú ideig használható legyen.

Mint szinte az összes természetes termék, a túl alacsony hőmérséklet is káros a jojobaolajra. Ezért kerülni kell a fagyasztóban vagy a nagyon hideg helyiségekben történő tárolást. Ezenkívül az UV-fény elpusztíthatja az olaj összetevőit. Ezért közvetlen napfénytől mentes helyen kell tárolni.

Jojobaolaj-összehasonlítás: Különböző jojobaolaj-termékek

Németországban a jojobaolaj nagy részét 100–250 ml űrtartalmú kis palackokban értékesítik. A természetes kozmetikai ipar olyan késztermékeket is kínál, amelyek tartalmazzák a jojobaolaj tápláló hatását:

  • Jojoba arckrém
  • Jojoba hámozás
  • Jojoba vaj
  • Jojoba sampon
  • Jojoba ápoló krém a test és az arc számára
  • Jojoba fürdőgolyók

Ezenkívül a jojobaolaj hatását nemcsak a bőr és a haj ápolásában értékelik, hanem a kézműiparban, sőt az iparban is. A jojobaolajjal ellátott termékeket többek között a bútorok fényezésére használják, és a bőr nedvességtartalmára szolgálnak.

Jojobaolaj-összehasonlítás: a nagy következtetés

A jojobaolaj változatos természetes termék, amelynek pozitív hatásait neves egyetemek és kutatóintézetek számos tanulmánya bizonyította. Ha törékeny haj, száraz vagy pelyhes bőr vagy pattanások szenvednek, a jojobaolaj kiváló alternatívája lehet a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar mesterséges termékeinek. Az alacsony árnak, a hosszú eltarthatósági időnek és a magas hozamnak köszönhetően nyugodtan ajánlhatjuk jojobaolaj használatát minden bőrtípusra.