Karbamid a kozmetikai tulajdonságokban és a mellékhatásokban

Az karbamid fehér vagy átlátszó kristályos por, amely számos bőrápolási, haj- és sminktermékben megtalálható.

karbamid

A természetes karbamid szerves eredetű hulladék, amelyet a szervezet a fehérje anyagcseréje után állít elő. Ezután a karbamid a vizelettel, a vesék által, de a bőrön keresztül is sokkal kisebb mennyiségben ürül ki a szervezetből.

karbamid
karbamid

A kozmetikai karbamidot azonban a laboratóriumban állítják elő, így semmi köze a vizelethez. Ammóniából és szén-dioxidból állítják elő.

A karbamid hatékonyságát az adja, hogy megtartja a hidratációt a szövetekben, növelve a kozmetikumok hatékonyságát. Sőt, a karbamid növeli az epidermisz vízmennyiségét. A kozmetikai karbamid másik hatása a bőrre, hogy lehetővé teszi a kozmetikumokban lévő egyéb vegyi anyagok mély behatolását a bőrbe.

Karbamidot tartalmazó kozmetikumok

A karbamid olyan kozmetikumokban található, mint:

  • Hidratáló krémek az arcra
  • Tisztító
  • Testápoló
  • Szemkrém
  • Alapítvány
  • Sampon, hajbalzsam, hajhab
  • Pattanásos kezelés
  • Szájfény
  • bronzosító
  • Kutikulák kezelése
  • Körömlakk/körömlakk

A karbamid előnyei a kozmetikumokban

  • A karbamid kiegyensúlyozza a bőr hidratációs szintjét
  • A karbamid higroszkópos jellegű, vagyis felszívja a nedvességet a levegőből, és elzárja a bőr felső részén.
  • Ideális kezelés a száraz bőrre és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik
  • Keratolitikus tulajdonságokkal rendelkezik, azaz megszakítja az elhalt hámsejtek közötti kapcsolatokat, kiváltva annak hámlását és bársonyossá téve a bőrt.
  • Érzéstelenítő hatása van, megnyugtatja a gyulladást
  • Növeli a sejtek regenerálódását a bőrben, nagyon hasznos sérülések vagy irritációk esetén, amelyeket gyorsan kezel
  • Növeli a bőr áteresztőképességét, lehetővé téve a víz és más hasznos összetevők behatolását a bőrbe

A karbamid mellékhatásai a kozmetikumokban

Az egészséges életmód követői gyakran kerülik a kozmetikumokból származó karbamidot, mivel ez növeli a következő helyzetek kockázatát:

Az űrlap kiadása - Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint a karbamid felszabadíthatja a formadlhidot, amely a rákkeltő összetevők kategóriájának része. Sőt, elemzések kimutatták, hogy a formaldehid allergiás reakciókat is kiválthat.

Bőrirritációt okozhat - A karbamid irritációt okozhat a bőrön és a szemen is.

Hajlam allergiás reakciók kiváltására - Bőrgyógyászok szerint a karbamid okolható gyakran a kontakt dermatitiszért.

Az a mennyiség, amelyben a karbamidnak megtalálható a kozmetikumokban

Kis adagokban, azaz kevesebb, mint 10% -ban a karbamid hidratálja a bőrt és elősegíti a víz visszatartását a szövetekben, megakadályozva a kiszáradást.

10% -nál nagyobb dózisokban a karbamidnak enyhe keratolitikus hatása van, hatékony a bőr hámlasztására és a sejtek regenerálódásának serkentésére. Az ekcéma kezelésére hatékonyak azok a krémek, amelyek karbamidot tartalmaznak 10% -nál nagyobb mennyiségben.

Nagyon nagy dózisokban, 30-50% -ban, a kozmetikumok karbamidjának erős keratolitikus hatása van. Általában ekkora mennyiségű karbamid található a gyógyszertárakban előállított dermatokozmetikai termékekben, amelyeket súlyosabb állapotok, például pikkelysömör kezelésére használnak.