Mi a növényi glicerin felhasználása, előnyei és mellékhatásai

A növényi glicerin, más néven glicerin vagy glicerin, egy átlátszó folyadék, amelyet általában szójabab-, kókusz- vagy pálmaolajból állítanak elő.

előnyei

Szagtalan és enyhe, édes íze van, hasonló állagú, mint a szirupé.

A növényi glicerin különösen népszerű a kozmetikai iparban, de számos más felhasználási lehetősége is van. Egészségügyi előnyöket is kínálhat, az egészséges bőrtől kezdve a jobb hidratálásig és a megerősített bélig.

Ez a cikk a növényi glicerin felhasználását, előnyeit és mellékhatásait vizsgálja.

A glicerin állati, növényi vagy kőolajtermékekből származó cukoralkohol.

A növényi glicerin a növényi olajokból készült változat. Állítólag két évszázaddal ezelőtt véletlenül fedezték fel olívaolaj és ólom-monoxid keverékének melegítése közben.

De gazdasági és ipari szempontból csak a 19. század végén vált jelentősvé, amikor először használták dinamit készítésére.

A növényi glicerint magas trigliceridtartalmú növényi zsírok - például pálma, szójabab és kókuszolaj - melegítésével állítják elő nyomás alatt vagy erős alkáliával, például lúggal kombinálva.

A glicerin elválik a zsírsavaktól és vízzel keveredve szagtalan, szirupszerű, édes ízű folyadékot képez.

összefoglaló A növényi glicerin enyhén édes és szirupos folyadék, amelyet növényi zsírok nyomáson vagy erős lúggal történő melegítésével nyernek.

A növényi glicerint széles körben használják az élelmiszeriparban, a kozmetikai és a gyógyszeriparban.

Például gyakran adják hozzá az élelmiszerekhez, hogy az olaj és a víz alapú összetevők segítsék a végtermék keverését, lágyítását vagy nedvesítését.

Használható a jégkristályok kialakulásának megakadályozására a fagyasztott élelmiszerekben, például alacsony zsírtartalmú fagyasztott joghurtban, fagylaltban és más desszertekben.

A glicerin a gyógyszerek általános összetevője, beleértve a szívgyógyszereket, a kúpokat, a köhögés elleni gyógyszereket és az érzéstelenítőket.

Ezenkívül növényi glicerint is találhat a fogkrémben, mivel ez megakadályozza a fogkrém kiszáradását vagy megkeményedését a csőben.

Ráadásul általában szappanokhoz, gyertyákhoz, testápolókhoz, dezodorokhoz és sminkekhez adják.

összefoglaló A növényi glicerin többféle felhasználási lehetőséggel rendelkezik. A legnépszerűbbek a kozmetikumok, gyógyszerek és élelmiszerek.

A növényi glicerint sok egészségre hasznos termékként reklámozzák.

Mindazonáltal a tudomány csak néhány előnyt támaszt alá - és a kapcsolódó tanulmányok általában kevesek és messze vannak. Ne feledje, hogy további tanulmányokra van szükség az egészségügyi előnyeiről.

Az alábbi előnyök állnak a legtöbb kutatás mögött.

Hidratálja a bőrt

A növényi glicerin hidratáló ereje miatt népszerű bőrápolási kezelés.

A kutatások azt mutatják, hogy a glicerin bőrére történő felvitele fokozatosan javíthatja annak simaságát és rugalmasságát. Valójában glicerint tartalmazó krémek használata akár 10 nap alatt is növelheti a bőr hidratáltságát (1, 2).

Egy tanulmányban a glicerin alapú krém hatékonyabb volt, mint a szilikonolajon vagy hialuronsavon alapuló krém, a bőr hidratálásában és a nedvességvesztés megelőzésében (3).