Növényi, kozmetikai és diétás argánolaj

Nagyon finom ízű és textúrájú argánolaj sok kozmetikumban megtalálható, népszerű lágyító tulajdonságainak köszönhetően. Diétából is nagyon hasznos. Az argánolaj igazi érték, teljesen természetes, és kár lenne megfosztania magát ettől !

kozmetikai

Ez a kis szó, az "argán", nem különösebben idéz fát és jó okkal. AArgánfa régióinkban nem igazán növekszik. Endemikus, főleg a Délnyugat-Marokkó régióban Tindouf Algériában, ahol nagy argánligetek vannak.

Mi az argánolaj ?

Ebből a régióból származó berber nők jól ismerik a fát. Évszázadok óta olajat állítanak elő belőle olajos mag mandula. A lombot és a pépet is összegyűjtik, és táplálják a tevéket vagy a kecskéket. Ami a fát illeti, tüzek készítésére vagy háztartási eszközök vagy edények készítésére is használják, ami nagyon gyakran a fák fokozatos eltűnéséhez és az argánolaj hiányához vezet.

Az argánolaj összetétele

Hagyományosan az argánolajnak számos előnye van. Használt bőr- és hajápolás Marokkóban, élelmiszer-felhasználása is van.

Adja meg az összetételét:

  • Linolsav (többszörösen telítetlen): 35%
  • Oleinsav (egyszeresen telítetlen): 45%
  • Tokoferolok: 62 mg/100 g
  • Polifenolok: 5,6 mg/100 g
  • Karotinok: 300 mg/100 g
  • Szterolok: 160 mg/100 g
  • Terpén-alkoholok: 150 mg/100 g

Kozmetikai argánolaj VS ehető argánolaj

Bár ugyanabból a forrásból származik, kétféle argánolaj létezik. Felismerésükre támaszkodhat a színben. Az étkezési argánolaj sötét méz színű, mert a mandulát előzetesen megpirítják. Könnyebb, aranysárga színű argánolajat a gyümölcsökben található mandula egyszerű hidegen sajtolásával nyerünk.

Argánolajunkat a Zit Sidi Yassine állítja elő Essaouirában, Marokkóban. Minden behozott tételt az Essaouira tartományi Kereskedelmi Kamara kiállított származási igazolással azonosítanak.