Óvodák; Fiatalok születnek; Észak-Rajna-Vesztfália denevérvédelmi állami bizottsága

Észak-Rajna-Vesztfália denevérvédelmi állami bizottsága

Szülőszobák - fiúk születnek

észak-rajna-vesztfália

Március közepétől április elejéig a denevérek lassan felébrednek letargiájukból, és hagyományos nyári élőhelyeikre jutnak. Ennek során olyan fajtákat tesznek meg, amelyek fajtól függően akár 1500 kilométerre is kiterjedhetnek.

A csillós denevér (Myotis emarginatus) óvoda egy tehénistállóban. Fotó: Dietmar Nill.

A nőstények a nyári negyedévben egyszerre gyűlnek össze, és társadalmakat, úgynevezett szülési szobákat hoznak létre, amelyekben megszülik fiataljaikat. A denevérek évente egy, ritkán két fiatalt szülnek. Ezeket az anya körülbelül 4-6 hétig szoptatja, amíg teljesen ki nem fejlődnek. Míg az anya éjszaka vadászatra vadászott, a fiatalok az óvodában maradtak. Az anya azonban az éjszaka folyamán többször visszatér zsákmányrepüléseiről, hogy ápolja és melegítse a fiatalokat. Napközben a denevérek nappali alvási torokba esnek, amely hasonló a hibernáláshoz, de a testi funkciók nem romlanak olyan rendkívül.

Ebben a nappali alvási zavarban az állatok túlélhetik a rossz időjárási periódusokat is, de néhány nap múlva ismét táplálékra van szükségük.

4-6 hét elteltével, amikor a fiatalok elég erősek és képesek önmagukban repülni, megtanulják anyjuktól, hogyan kell vadászni a rovarokra és mindenre, ami a túléléshez szükséges.

A faiskolák és a hímlakók az ütőfajoktól függően az épületek tetőtartójában, a külső homlokzaton a fal apró repedéseiben, a szarvasmarha istállókban vagy a fák mélyedésében találhatók.

A nálunk őshonos denevérfajok döntő többsége inkább a fa-barlangokat részesíti előnyben nappali búvóhelyként. Ezeknek a negyedeknek azonban meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak. Döntő tényező a rothadt terület jelenléte a bejárati lyuk felett. A faüreg tipikus lakói a noctule denevér, a noctule denevér, a Bechstein denevér és a barna hosszú fülű denevér.

Ősz felé a denevéreknek most nagy mennyiségű zsírt kell megenniük nagyon rövid idő alatt, hogy túléljék a hosszú hibernációt.

Az ősszel zajló téli negyedekbe történő vándorlás során az ivarérett állatok ismét párosodnak, de az embriók megtermékenyítése és fejlődése csak akkor következik be, amikor a következő tavasszal felébrednek, 5-6 hónapos hibernálás után.

A denevérek eléggé megöregedhetnek, az átlagos várható élettartam 5-6 év, de találtak olyan állatokat is, amelyek 20 évesnél idősebbek voltak.