Pórsáfrányolaj Konyhai, bőr- és hajhatásokra

2018. október 17, Martina Naumann Kategóriák: Kozmetikumok

mellékhatások sárga

A sáfrányolaj a bőr és az immunrendszer számára fontos hatóanyagokat tartalmaz. Az olajjal nemcsak salátákat gazdagíthat, hanem kényeztetheti is bőrét.

Sáfrányolaj: Ez az étolaj ápolja a bőrt

A pórsáfrányolajat a sáfránymag magjaiból vonják ki. Gyakran megtalálhatja az üzletekben név alatt Sáfrányolaj. A hidegen sajtolt olaj rengeteg esszenciális zsírsavat és vitamint tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges és szép bőr számára. Ezért a pórsáfrányolajat nem csak a konyhában lehet használni - szépségápolásra is alkalmas.

A pórsáfrányolaj a következő anyagokat tartalmazza:

  • Linolsav egy zsírsav, amelyet az ételtől kell beszereznie. Támogatja sejtjeinek növekedését és segít leküzdeni a kórokozókat.
  • A-vitamin a testnek új sejteket kell létrehoznia, és a tápanyag különösen fontos a bőrsejtek, a nyálkahártyák, az idegsejtek és a látóideg számára.
  • E-vitamin a Antioxidánsok. A kozmetikai krémekben állítólag megvédi a bőr felső rétegét a káros környezeti hatásoktól és az UV-sugaraktól, és tartósabbá teszi a krémeket. Az ilyen krémek hatása azonban ellentmondásos: Nincs bizonyíték arra, hogy a vitaminok a bőrrétegen keresztül jutnának a sejtekhez. Az NDR dermatológusokat kérdezett meg a témában.
  • K-vitamin az, amire a testnek szüksége van a csontsejtek kialakításához. A vitamin részt vesz a véralvadásban is.

Sáfrányolaj a konyhában: fontos a vegánok és a vegetáriánusok számára

Csakúgy, mint a napraforgóolaj vagy a dió, a pórsáfrányolaj is sok egészséges dolgot tartalmaz Omega 6. Ezek a zsírsavak, amelyek magukban foglalják a linolsavat, főleg a húsban és a tejtermékekben találhatók.

  • Vegetáriánusok és vegánok pórsáfrányolajjal fedezhetik linolsavigényüket. A test az összes többi omega-6 zsírsavat anyagcsere-folyamatok révén maga állítja elő.
  • A diestelolaj a koleszterinszintre is jó: Az olaj főleg többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.

Ennek ellenére óvatosnak kell lennie: Ha azonban étele túl sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, a szervezet felhasználhatja a fontosakat Omega-3 zsírsavak nem megfelelően dolgozza fel. Ez olyan betegségeket okozhat, mint a szívbetegség, arthrosis, Cukorbetegség vagy allergia jelentkezik. A Német Táplálkozási Társaság azt ajánlja, hogy kevesebb húst egyenek, és több zöldséget, halat és gyümölcsöt tegyenek a tányérra. Ezek az ételek értékes omega-3 zsírsavakat adnak étrendjéhez.

A pórsáfrányolaj finom, enyhén diós ízű, nagyon jól passzol a zöldségekhez. Használja például:

  • mikor öltözködés salátákhoz
  • finomítani gyökérzöldség
  • gyógynövényhez Spreads vagy mártogat

Vigyázzon, nehogy túlmelegedjen az olaj. Nagyon alacsony füstpontja van (150-160 fok), hasonlóan a hidegen sajtolthoz olivaolaj. A Német Kutatási Alapítvány (DFG) tanulmányai szerint a növényi olajok gázai rákkeltőnek gyaníthatók.

Pórsáfrányolaj: zsíros bőr ápolása

A sáfrányolajban lévő linolsav szintén a testünkben termelődik. Nedvességet képez a bőrsejtjeinkben, és ezáltal szabályozza a A bőr védőrétege, faggyú- és nedvességfilm. A kiegyensúlyozott nedvesség- és zsírfólia rugalmasan tartja a bőrt, és természetes gátként működik a kórokozókkal szemben.

A pórsáfrányolaj természetes módon táplálja a bőrt:

  • Zsíros bőr általában hiányzik a nedvesség. Az olaj képes ezt kompenzálni, és újra rugalmassá tenni a bőrt.
  • A pórsáfrányolaj is segít Mitesszerek és kicsi Pattanások: A benne található A- és E-vitamin biztosítja a gyulladt területek gyorsabb gyógyulását.

A sáfrányolaj használata az arcápoláshoz:

  1. Tisztítsa meg az arcát enyhe mosószerrel. Nem szabad túlzottan zsírtalanítani.
  2. Most kenjen be néhány csepp sáfrányolajat a bőrre.
  3. Masszírozza az olajat ujjaival könnyedén, amíg felszívódik.

A bőr gyorsan felszívja a pórsáfrányolajat - nem hagyhat maga után zsíros filmet. Ha rendszeresen használja, a bőre hamarosan meglátja frissebb ki és lassabban zsíroz.

Naponta kenje be az olajat reggel, a nappali gondozás részeként, vagy éjszaka lefekvés előtt. Az is erre való Hasítás és a mozog alkalmas. Alkalmazhatja az olajat rendszerként, és három-négy napig használhatja a szokásos bőrkrém helyett.

Sáfrányolaj: az érzékeny bőr ápolása

Az A- és E-vitamin megvédi és elősegíti a bőr felső rétegét a bőr saját regenerációja sejtek.

Használja a következő bőrbetegségek esetén:

  • Arcvörösség (Couperose)
  • Foltos bőrpír az orr körül (Rosacea)
  • táskás szem

Így folytatja: Dörzsölje a sáfrányolajat a bőrpírra - de ne dörzsölje be, hogy ne irritálja tovább a bőrt. Harcolhat a sötét karikákkal úgy, hogy este a szem alá használja az olajat. Reggel a bőr simábbnak és üdébbnek tűnik.

Fenntartja a hajat sáfrányolajjal

A zsíros ellen Fejbőr és korpásodás esetén sáfrányolajat is használhat. A benne lévő linolsav biztosítja, hogy a fejbőr védett legyen a zsírtól és a nedvességtől.

Használjon pórsáfrányolajat olajpakolásként egy-kéthetente:

  1. Mossa meg a haját enyhe samponnal. A legjobb, ha egyet használ Organikus sampon, hogy a bőr nem szereti a szintetikus adalékanyagok révén Szilikonok irritálja vagy zsírtalanítja.
  2. Melegítsen fel egy csésze sáfrányolajat, és lassan öntse a fejére.
  3. Ezután masszírozza az ujjaival a fejbőrt. Ha sok a korpásodás, akkor picit erőteljesebben masszírozhat: ez fellazítja a korpát, és a fejbőr jobban felszívja az olajat. A masszázs javítja a vérkeringést és erősíti a bőrt is.
  4. Körülbelül 15 perc múlva öblítse le a pórsáfrányolaj maradványait.

Tipp: Ha te hosszú haj részenként alkalmazhatja az olajat - ez így kerül igazán a fejbőrre. Ehhez fésű segítségével vágjon le egy-két centiméter széles szálakat, és vigye fel az olajat közvetlenül a fejbőrre.

Ha sáfrányolajjal rendszeresen masszírozza a fejét, az egyes hajsejtek jobban ellátódnak tápanyagokkal. Így lehet a Hajhullás Akció.

Hogyan vásárolhatunk fenntarthatóan sáfrányolajat

A pórsáfrány egész Európában és Ázsiában honos. A festők sokáig gyapjú, len vagy selyemvörös festésére használták őket. Napjainkban a növényi festéket iparban használják élelmiszerek vagy kozmetikumok színezésére.

A pórsáfrány növények többségében Mexikó, az Egyesült Államok vagy India nő. A pórsáfrányolajnak tehát ennek megfelelően hosszú szállítása van, ami magas CO2-kibocsátással jár. Ezek az országok nemcsak tiszta élelmiszerként exportálják az olajat, hanem főleg ipari célokra.

  • A pórsáfrányolajat gyakran megtalálják a növényi összetevőként margarin tartalmaz.
  • A kozmetikumokban a gyártók természetes hidratálóként használják fürdőszappanokban és tusfürdőkben.
  • Ezenkívül a pórsáfrányolaj feldolgozható linóleummá vagy lakkok és festékek adalékanyagaként.

Németországban, Svájcban és Ausztriában vannak ilyenek tanúsított ökológiai termesztés a sáfrányt. Helyi olajmalmok helyi szerves sáfrányolajokat állít elő, amelyek mentesek kémiai maradványoktól. Vásárláskor a legjobb, ha organikus olajokat használ, és pontosan olvassa el, honnan származnak a használt bogáncsok.

A bio bogáncsolajokat jól felszerelt biopiacokon vagy közvetlenül az olajgyárak online boltjában találhatja meg (például az Ölmühle Solling vagy a Fandler cégnél). Számos biotermék elérhető az ** Amazon-on is.