Ricinusolaj, előnyei a hajad és a bőröd számára Cocooncenter®

Írta: Marion, Esthéticienne/Cosméticienne | közzétéve: 2019.12.13. | frissítve: 2020. 03. 30

hajad

Az ókortól kezdve számos előnyéről ismert ricinusolaj kincs a hajad és a bőr szépségének. Ismerje meg tulajdonságait és jól használja.

Mi a ricinusolaj ?

Ricinusolaj, néha angolul hívják hódolaj - bár semmi köze az említett rágcsálóhoz, színtelen vagy világossárga olaj, nagyon viszkózus. Melegen nyerhető ki, miután megpörkölték a benne lévő magokat, ami nagyobb mennyiségeket képes előállítani, de másrészt rontja tulajdonságait. Hidegen sajtolással kivont ricinusolaj jobb minőségű. Gyakran valamivel drágább, ez a legelőnyösebb. ARicinusolaj a vegyiparban használják, ahol például poliuretánok összetételében, valamint finomított formában használják bizonyos gyógyszerészeti termékekben. A kivonatokat élelmiszer-adalékokká is feldolgozzák. Legérdekesebb felhasználása azonban továbbra is a kozmetikai felhasználás.

Összetétel: zsírsavak, amelyek lTiszta ricinusolaj:

  • Ricinolsav: körülbelül 87%;
  • Oleinsav (omega-9): 3-4%;
  • Linolsav (omega-6): körülbelül 5%;
  • Palmitinsav és sztearinsav: 1-2%.

Honnan származik a ricinusolaj? ?

ARicinusolaj az euphorbiaceae család cserjéből (ricinus communis) vonják ki. Természetesen nő egész trópusi Afrikában, valamint Indiában, különösen a pusztákon. Ezeken a szélességeken egy gyönyörű fa, amely elérheti a tíz-tizenkét métert. Zöld vagy lilás palmate levelei és a tüskékkel sörtéjű vörös gyümölcsök (kapszulák) nagyon dekoratív fát alkotnak. Ezért ma nagyon elterjedt Európában, és az éghajlattól függően elérheti az öt métert is.

Ipari és kozmetikai felhasználására a görgőt főleg Indiában (70%), valamint Kínában, Brazíliában és Afrikában művelik.

Tudnia kell, hogy az egész növény (levelek és magvak) nagyon mérgező. Vigyázzon a gyermekekre, ha elülteti a kertjében. A növény ugyanis egy „ricin” nevű mérget tartalmaz, amely - lenyelve vagy belélegezve - még mérgezőbb, mint a cianid. Azonban megnyugodhat, hogy a'Ricinusolaj nem tartalmaz ricint, és magabiztosan használhatja.

A vakond üldöző !
Tudta, hogy sok kertész ricinus babot használ a vakondok kiűzéséhez a kertből? Ennek a multifunkciós üzemnek egy másik eredeti felhasználása! A vakondoknak nagy ökológiai hasznuk van, de amikor egy gyönyörű gyepet rögös csatatérré alakítanak, micsoda pazarlás! A galériákba permetezett ricinusolaj hatékony riasztó lenne. Kipróbálhatja a ricinusolaj süteményt is, amely nitrogén műtrágya és riasztó is.

Milyen tulajdonságai vannak a ricinusolajnak ?