Ricinusolaj - összetevők, hatások és alkalmazási területek
Minden egészségügyi probléma esetén léteznek alternatív módszerek a vegyi klub elkerülésének. A sok gyógymód egyike a ricinusolaj (Ricinus communis L.), amelyet az ókorban használtak, és nagyon régi termesztett növénynek számít. A ricinusolaj termesztésének eredete és termesztése és feldolgozása Etiópia trópusain. Albertus Magnus (német tudós és püspök * 1200 + 1280) már művelte a ricinusfát és kísérletezett vele. Sajnos orvosi szempontból a növény feledésbe merült, és különösen Közép-Európában a görgő már nem játszott szerepet, amíg a 19. században a nyugat-indiai orvosságként újra felfedezték.

A ricinusolaj a tejfűfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. Ezt az ősi termesztett növényt olajos magjai miatt már az ókori Egyiptomban és a Keleten termesztették, és a kozmetikumok mellett sebkezelésre és technikai célokra is használták. Európában a ricinus egynyári növényként termesztik, a déli éghajlaton dús és évelő faként nő. A szár váltakozó, vöröses levelekkel rendelkezik, amelyek az ujjakra emlékeztetnek. A tetején az egylaki virágú panika található, a gyümölcs egy kapszula tüskékkel és nagy, színes magokkal, amelyek babnak tűnnek. A bibe-virágok a felső részen, a porzó a virágzat alsó részén található. Az orvostudományban csak az olajat nyerik ki a magokból, és sokféleképpen használják. De légy óvatos! A ricinus magjai mérgezőek a ricin tartalma miatt.
A gyermekeknél akár hat, a felnőtteknél pedig körülbelül tíz mag a kritikus dózis, amely mérgezéshez vezethet. A ricinusolaj virágai augusztustól októberig, a betakarítás októbertől novemberig tart. A görgő gyógyító ereje mellett dísznövényként is létezhet az otthoni kertben, mert a levelei szépen pirosak, a tüskés maghüvelyek pedig nagyon dekoratívak.
Ricinusolaj kivonása
Amikor a növény teljesen kifejlett, betakarítják. Nagy művelés alatt álló területek esetén a betakarítást mechanikusan végzik, ha meglehetősen kicsi a terület, akkor ezt manapság is manuálisan végzik. A kapszulákat feltörjük, majd újra megszárítjuk, majd ezt a szárítási folyamatot követően a ricinusmagokat lehámozzuk és hidegen sajtoljuk. A gyártó az olaj körülbelül 50% -át kapja. A mérgező albumin-ricin forralásával ártalmatlanná válik, így a gyógyító anyagok teljesen felhasználhatók az egészség károsítása nélkül. Ugyanakkor, mint minden természetes gyógymód esetében, fontos megjegyezni, hogy a ricinusolajnál hosszabb ideig tarthat a sikeres gyógyulás. Ha azonban a tünetek nem szűnnek meg, orvoshoz kell fordulnia. A ricinusolaj a 0,922–0,938 g cm³ sűrűségű, a legnagyobb sűrűségű olajok közé tartozik. Körülbelül 600 000 t fogyasztanak világszerte. Az olaj színtelen vagy kissé sárgás, átlátszó és sűrű, nem kellemetlen íze, inkább enyhén enyhe.
A legjobb minőségű olajat a magok hideg sajtolásával állítják elő. A forró sajtolás produktívabb, mert a magokat préselés előtt felmelegítik. Ebben az eljárásban az olajat elválasztják a préspogácsától, és ez a préspogácsa még mindig körülbelül 10% olajat tartalmaz. Az olajat hexán, heptán vagy ezek keverékeinek hozzáadásával ismét extraháljuk. Ha eltávolítjuk az oldószereket, akkor is marad az olaj majdnem 1% -a, ha az olajban nem kívánt anyagokat el akarjuk távolítani, az olajat finomítják. Ehhez leoldják, a savat eltávolítják és gőzzel kezelik. Előnye, hogy a mérgező ricin teljesen eltávolításra kerül. Maga a préspogácsa nitrogén műtrágyává válik. A mérgező anyagok és az allergének azonban itt még mindig jelen vannak, ezért ez a sajtpogácsa korántsem alkalmas állati takarmányként, bár a fehérjetartalom meglehetősen magas. Az 1960-as években már léteztek olyan folyamatok, amelyek lehetővé tették a káros anyagok eltávolítását, és ezáltal alkalmassá tették a terméket állati takarmányozásra. Thaiföldön több nagy üzem is specializálódott erre a technológiára.
Ricinusolaj-összetevők
A ricinusolaj 80–85% -a a ricinolsav trigliceridjéből áll, amelyet triricinolein néven is ismertek, valamint további gliceridekből, néhány C18 zsírsavból és számos illékony vegyületből. Itt azonban az összetétel a növények eredetétől és különböző receptjeiktől függ. További összetevők 77 - 83% ricinolsav, 3-5% linolsav, 4 - 9% olajsav, 1-2% palmitinsav, 1-3% sztearinsav és kis mennyiségű vakcinsav, alfa-linolénsav, jozénsav és arachidinsav. Olvadáspont -5 ° C, a megszilárdulási pont -13 és -20 ° C között van. Az olajat egyébként nem lehet desztillálni, mert 250 ° C hőmérsékleten azonnal lebomlik és használhatatlanná válik. Ha a ricinusolaj levegővel érintkezik, megvastagszik, de a nem száradó olajokhoz tartozik, mert vékony filmekben nem keményedik meg.
A ricinusolaj eltarthatósága körülbelül hat-nyolc hónap. A nemzetközi kereskedelem négy minőségi előírást tanúsít, amelyeket a Nemzetközi Ricinusolaj Szövetség hozott létre, és amelyek kötelezőek minden gyártó számára. A betakarítás sikere nemcsak a fajtától, hanem az éghajlattól és a talajviszonyoktól is függ. A termés a megművelt terület hektáronként 450 és 2000 kg között változik. A vetőmag: 40-50% olaj, 14-22% fehérje, 15-18% nyersrost és 2-3% hamu. 3% -a toxin, nevezetesen a fehérje ricin és a piridin-alkaloid ricinin, és tartalmaz még egy allergént - a CB-1A allergént is.
A ricinusolaj hatása
A ricinusolaj alkalmazásai
A kozmetikai ipar sok kenőcsöt kínál sok szép üvegben. Az árak a mindenki számára megfizethetőtől a szörnyen drágáig terjednek. Mindannyiukban az a közös, hogy sok kémiai anyagból állnak, és gyakran allergiát válthatnak ki. A csomagoláson található összetevők listáját gyakran nehéz megérteni. Itt jönnek szóba a régi házi gyógymódok. Nagyon egyszerű, olcsó és nem váltja ki bűnösségét, amikor eszébe jut, hogy sok kozmetikai termék allergiás lehet. Egyes összetevőket rákkeltőnek is feltételeznek. Akkor jobb, ha a természetgyógyászattal és a régi otthoni gyógymódokkal foglalkozik. Különösen, ha a gyerekekről és a fiatalokról van szó, mert különösen érzékenyek.
Ricinusolaj a hajra
Sok embernek problémái vannak a törékeny hajjal vagy a letörő tippekkel, az úgynevezett töredezett hajjal. Mielőtt olyan samponok után nyúlna, amelyek többet ígérnek, mint amennyit szállítanak, ki kell próbálnia a következő receptet: Mérjen le 40 ml ricinusolajat, 20 ml olívaolajat, 10 g kakukkfüvet, 10 g rozmaringot és 10 g csalánlevelet, keverje össze az olajokat, a gyógynövényeket Öntsük egy hagymás edénybe, és öntsük rá az olajkeveréket. Mindent alaposan összekeverünk, és két napig pihentetjük. Ezután szűrje át egy finom szűrőn, és nagyon jól nyomja össze a gyógynövényeket. Ezt kenje szét a hajon és a fejbőrön, fóliát és frottír törülközőt tekerjen a fej köré, és hagyja két órán át melegen működni. Samponnal mossa ki. Ha ezt hetente egyszer következetesen végzi, akkor sikert érez.
Ha hajhullás miatt szenved, vegyen be egy ricinusolaj rendszert, és látni fogja, hogy a hajhullás kisebb. A ricinusolaj nagyon mélyen behatol a haj szerkezetébe, és kiválóan ápolja a fejbőrt is. Egy másik hatás, hogy a haj selymesen ragyog az alkalmazás után. Használat előtt a hajat meg kell ecsetelni és jól át kell fésülni. Régi törülközőt kell elhelyezni a vállak körül, hogy megakadályozzák az olajfoltok ruházati festését. Dörzsöljön néhány csepp olajat a tenyerébe, és masszírozza tincsekben a hajvonaltól a fejbőrig és a haj végéig. Ezután a fésű segítségével egyenletesen ossza el az összes olajat. Csavarja be a fejét fóliával és törölközővel, lehetőleg hagyja egy éjszakán át, és reggel enyhe samponnal mossa le. Az összes olajmaradék kimosása érdekében kérjük, ismételje meg a folyamatot kétszer-háromszor.
Létrehozhat egy gyógyító csomagot is öt olajjal. Ez akkor jó, ha száraz haja van, amely szeret repülni. Ezt két napig egymás után használja, és vegyen be 50 ml mandulaolajat, 30 ml napraforgóolajat, 30 ml dióolajat, 30 ml ricinusolajat és 5 ml rózsaolajat. Keverje össze az olajokat, és hagyja őket hűvös helyen ülni két napig. Masszírozza a hajába, csomagolja be egy törülközővel, és hagyja egy éjszakán át hatni. Reggel mossa le enyhe samponnal és alaposan öblítse le. A természetes kozmetikumokra szakosodott gyógyszertárakban, egészséges élelmiszerboltokban vagy gyógynövényboltokban kaphatja meg az olajokat.
Ricinusolaj a szempillákhoz és a szemöldökhöz
Ricinusolaj a bőr számára
Egyéb értékes olajok

Sárgabarackmag olaj

Squalane

Csipkebogyó olaj

Makadámiaolaj
Az élet folyamán csökken a kollagén termelése, és mielőtt vegyi és drága termékekhez folyamodnának, először egy egészséges természetes terméket kell kipróbálni. Tehát, ha a szem, a száj és az orr körül apró ráncok vannak, használhat ricinusolajat, és óvatosan megpaskolja az olajat az érintett területeken. Ismét vegye figyelembe az expozíciós időt egy éjszakán át. Néhány hét rendszeres használat után sikert fog elérni. Az olajjal történő alkalmazás nagyon jó alternatíva, különösen az 50 éves és idősebb emberek számára.
A károsodott bőrnek a ricinusolaj különféle tulajdonságai is hasznosak. Csíraölő és gyulladáscsökkentő hatása van, és bárki, aki könnyen hajlamos a bőrirritációra és bőrpírra, itt felhasználhatja a ricinusolaj gyógyító erejét. De pattanások, sőt neurodermatitis esetén is alkalmazható. Különösen az érzékeny bőrű gyermekek és azok a tizenévesek használhatják a természet gyógyító erejét, akiknek a pubertáskor már elég problémája van. A következő típusú alkalmazás bizonyult a legjobbnak: Ricinusolaj 1: 1 és egy másik választott olaj (olíva-, mandula- vagy jojobaolaj). Keverje össze a két olajat, és öt percig masszírozza a beteg fő területekre. Egyszerűen hagyja hatni tizenöt percig, majd mossa le bő meleg vízzel. Ez vonatkozik a hegekre is, mert a ricinusolaj remek összetevőinek köszönhetően puha és rugalmas tartja a bőrt. Tehát, ha a hegek szorosak, akkor az olajat 1: 1 arányban kell felvinni, mint korábban.
Ricinusolaj székrekedés ellen
Ricinusolaj a munka kiváltására
Ez a munkaügyi koktél néven ismert folyamat nagyon ellentmondásos. Akkor kell használni, ha a számított határidőt túllépik. Ezáltal az átutalást csak a számított dátumtól számított 14 nap elteltével említik meg. A munkaügyi koktél elsősorban ricinusolajból és egyéb összetevőkből áll, amelyek elsősorban az íz javítását szolgálják. Természetesen egy ilyen koktélt csak ellenőrzés alatt lehet tartani. Ezeket az italokat akár laikusok is keverhetik és adhatják be, de ez veszélyt jelent, mert a méhnyaknak már nyitnia kell a születés kiváltásához, amiről csak a szülész tud mondani. Ha nem ez a helyzet, akkor ennek a koktélnak a fogyasztása káros az anyára és a gyermekre. Végül is a vajúdó koktélban lévő ricinusolaj erős hashajtó, és a ricinoleinsav nemcsak növeli a bélmozgást, hanem a vajúdást is kiválthatja. A ricinoleinsav stimulálja az EP 3 prosztaglandinreceptort, mint a prosztaglandin munkahormon természetes módon.
Egy tipikus munka koktél például sárgabarackléből, pezsgőből, mandulavajból és ricinusolajból áll. Bár a ricinus természetes gyógymód, szüléskor nagyon kérdéses anyag, főleg, hogy alkohollal is keverik. A hányás súlyos bél kólikához vezethet. Ha a prosztaglandin receptorokat túl stimulálják, nagyon veszélyes helyzetek alakulhatnak ki. A nehezen kontrollálható folyamatos összehúzódások, a méh megrepedése, a placenta idő előtti leválása és a gyermek szívbetegségei a legrosszabb esetben lehetségesek. A ricinoleinsav bejuthat a gyermek véráramába, és kiürítheti béltartalmát - a meconiumot. A magzatvíz zöldre vált, és jelzi a baba legnagyobb veszélyét és abszolút stresszét. Ezért el kell kerülni egy ilyen koktélt.
Ricinusolaj pigmentfoltok, öregedési foltok és szemölcsök ellen
Ricinusolaj ajkakhoz és körmökhöz
Ha szeretné, akár egészséges szájfényt is létrehozhat. Természetesen ricinusolajjal. 35 g ricinusolajat, 1 g méhviaszt és 1 g világos színű karnauba viaszt olvasztunk fel vízfürdőben. Hagyja lehűlni, majd mérje meg és melegítse 5 g keveréket. Adjunk hozzá egy csipet gyöngyházfényű pigmentet. Szükség esetén adjon hozzá egy csepp ételízesítőt. Öntsük a keveréket kis, lapos üvegekbe (pl. Szemhéjpúderes üvegekbe), és hagyjuk kihűlni. Hamarosan beáll, és útközben a zsebében hordozható. A ricinusolaj rugalmasan tartja az ajkakat, ami különösen jó a hideg évszakban. Fontosak a szép körmök is, itt ricinusolaj alapú körömkrém is elkészíthető. Ez egy gyengéd és tápláló olajkezelés, amely alkalmas mind a körmökre, mind a körmökre. A körmöket azonban utólag nem lehet lakkozni, mert a lakk nem tapad az olajréteghez. Keverjen össze 10 ml szójababolajat, 5 ml avokádóolajat és 5 ml ricinusolajat legalább két percig alaposan, majd öntsön egy ecsetes üvegbe (régi körömlakk palackba), és hetente egyszer vigye fel a megtisztított körmökre - ne mossa le!
Mint látható, minden ellen van egy gyógynövény. Csak tudnia kell, hogyan kell megfelelően és hatékonyan használni. Minden érdeklődő fogyasztó információt találhat az interneten és a szakirodalomban a természetgyógyászat, valamint a számos gyógynövény, por és olaj kezelésére. Helyesen használva ez egy egészséges és gyakran sokkal olcsóbb alternatíva, mint a legtöbb vegyileg előállított készítmény. De azt is szem előtt kell tartani, hogy minden természetes gyógymód hagyományokon, szerzetesi orvosláson és évszázados tapasztalatokon alapszik. Ha a tünetek nem szűnnek meg ezeknél a gyógymódoknál, orvoshoz kell fordulni a probléma tisztázása érdekében. Sok modern orvos már elég nyitott a természetgyógyászatra. A ricinusolaj mindenesetre jó és rendkívül sokoldalú termék.