A kókuszolaj, a laurinsav és a göndör göndör haj szárazságot okoz

Kókuszolaj néha azzal vádolják hogy a haj száraz legyen különösen göndör és különösen göndör: "keményé" váló vagy akár leeső haj (hajhullás). Halljuk, hogy ez a haj lenne érzékeny vagy intoleráns a kókuszolajjal szemben (ugyanúgy, ahogyan az ember megérti, hogy van "érzékenység" a hajfehérjék iránt). Olyannyira, hogy ezek az emberek inkább lemondanak ápolásukról és kókuszolajjal való olajfürdőjükről a hajukat elrontó káros hatásokkal szemben.

szárazságot

A reakció meglepőnek tűnhet, mivel a kókuszolajról azt a kevés olajat tartják számon, amely képes behatolni a haj magjába, hogy mélyen megvédje és táplálja azt. Valóban ez a kókuszolaj hibája, vagy van más magyarázat erre a jelenségre, vagy akár megoldás a betegség orvoslására, és továbbra is kihasználják ennek a sok erénynek örvendő növényi olaj előnyeit? Elemzés:

Emlékeztető a kókuszolajról: a haj összetétele és tulajdonságai

Az igazi szűz kókuszolajat (nem szabad összetéveszteni a monoi olajjal vagy a kopraolajjal) a pépből tejjel állítják elő, hagyományos módon. Sem a vegyszereket, sem az erős fűtőberendezéseket nem használják tovább finomítás során. A szűz kókuszolaj extrahálásának két módja van: mechanikai nyomással vagy a két fázis (vizes és olajos) elválasztásával. Módszerei garantálják a kókusz előnyeinek maximális megőrzését: cink, szelén, B3 és B6 vitaminok, réz és még vas is! A szűz kókuszolaj természetes illattal rendelkezik, és 24 ° C alatt megkeményedik.

Az elmúlt években a száraz, sérült, göndör, göndör és göndör haj egyik kedvenc természetes kezelésévé vált, amelyet különösen olajfürdőben vagy mély maszkban alkalmaznak samponozás előtti kezelésként, hogy mélyen táplálja a haját. porózus lipid gátjuk, vagy kémiai kezelések vagy egyszerűen az egyengető hője megváltoztatja őket. Javasoljuk továbbá a törékeny haj erősítését, és ezáltal a különösen göndör haj növekedésének elősegítését (lásd a kókuszolaj alapú kezelésekről és receptekről szóló cikkemről további információkat).

Száraz haj és kókuszolaj: a kókuszolaj nem kívánt mellékhatásai a hajon

Néhány, különösen göndör hajú, franciául és angolul beszélő (és még spanyolul is, ami a második élő nyelvemből maradt: - p, lásd az alábbi miniatűröket) a haj szárazságának súlyosbodását állapította meg alkalmazás után: a haj megmerevedett, karton, durva, törékeny, nehezen szétválasztható, stílusos, tartós, száraz, sőt száraz és ragacsos is egyben, térfogatvesztés (ami egy kicsit általában jellemző egy olajra, amit mondanak ...), „sérült” megjelenés. Röviden: kellemetlen betegségek felvonulása és a kívánt eredmények ellentéte !

Egy spanyol YouTuber videója a kókuszolaj károsodásáról

Az amerikai YouTuber Naptural85 elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy abbahagyja a kókuszolaj használatát, miután a haja kiszáradt.

Ne feledje, hogy a hajon nem alakulhat ki allergia, mivel elhalt keratinból áll. Másrészt a fejbőr, amely nagyon élő bőrből áll, reagálhat rá (az égő, bizsergő, bőrpír vagy viszketés mind jelek, amelyek figyelmeztetnek egy problémára). Általában azt javaslom, hogy ne alkalmazzunk növényi olajokat közvetlenül a fejbőrre, mert ez egy finom és összetett ökoszisztéma, amely nem szereti, ha zavarják vagy zavarják (ez megakadályozza Önt bármilyen rendellenességben).

Bloggerek/YouTuberek és szakemberek, akik utánajártak a problémának, több lehetséges magyarázatot is felhoztak erre a furcsa jelenségre. !
Itt egy összefoglaló:

- A Devacurl módszerrel képzett amerikai hivatásos fodrász (Lorraine Massey), Aeleise Jana úgy véli, hogy ennek a kókuszolajjal néha érzett szárazságnak az oka az enyhe (mosószer-szulfát nélküli) mosóalapú samponok használata vagy kondicionáló/mosó krém (együttmosás) hozzáadva a tényhez
hogy a víznek 4–7 napig kell elpárolognia a hajból („A víz 4–7 nap alatt párolog el a hajból, így a kókuszolaj vagy a shea vaj hozzáadása a száraz hajhoz, majd együtt mosás vagy gyengébb szulfátmentes samponok használata hozzájárul az élményhez. száraz haj. ”)

- Ni'Kita Wilson amerikai kozmetikus csatlakozik hozzá, amikor arról beszél, hogy az olaj milyen helyet foglal el azokban a szálakban, amelyek megakadályozzák a víz beszivárgását beléjük. Ezért a haj nem lesz annyira telített vízzel, mint kókuszolaj nélkül. Ez a probléma különösen az alacsony porozitású hajra vonatkozik (a pikkelyek viszonylag jól lezáródnak a hajszál mentén), amelyek hajlamosak taszítani a vizet (hidrofób természet), mivel a porózus haj (megemelt pikkelyek) könnyen be- és kifolyik a vízbe. Ettől kezdve az elsőknek kifogyhat a "víz" szerinte, és ezért kiszáradhatnak.

Egy másik amerikai vegyészblogger (Science-y hajblog) ezt a maga részéről azzal indokolja, hogy túlságosan nagy mennyiségű közepes láncú trigliceridet, kapril/kaprikus trigliceridet kapril/kaprikus trigliceridet tartalmaz (amely gazdag kókuszolajban van) a hajban, míg az emberi faggyú ( különösen a fejbőrön termelődik, és természetes módon kenje meg a hajunkat) szerinte csak egyharmadát tartalmazza, a rövid vagy közepes láncúaknál pedig még sokkal kevesebbet. Ezenkívül ezek a trigliceridek polaritással (elektromos töltéssel) rendelkeznek, amely vonzza őket a belső hajfehérjéhez (keratin), míg más növényi olajok csak bevonják. Ez tehát az ilyen típusú lipidek "túlterheléséhez" vezetne, állítása szerint a haj nem mindig támogatja jól.

Ez a magyarázat számomra tudományos szempontból még egyszer sem tűnik túl érvényesnek, mert még a lipidek túlterhelése esetén sem szárazság, hanem túlzsíros hatások lennének.

Másrészt a laurinsav, egy másik, főleg kókuszolajban lévő közepes láncú triglicerid (zsírsavainak 50% -a) számomra közvetlenebbnek tűnik ezért az aszályért, de különböző okokból.
A laurinsav (de részben a kaprinsav és a kaprilsav is) potenciálisan szárító hatása számomra valóban sokkal hihetőbb és logikusabbnak tűnik. Vessünk egy pillantást ezekre a kókuszolajban található speciális zsírsavakra, amelyek szárító szerepet is játszhatnak:

Ki vagy te laurinsav? Természet és tulajdonságok

A Laurinsav (más néven dodekánsav) tehát egy 12 szénatomos közepes láncú zsírsav (az aromazon hosszú láncú zsírsavként osztályozza, sőt egyes szakértők úgy vélik, hogy a "közepes láncú" atomok maximális száma 10 http-nél áll le.: //www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694606001609); telített zsírsavról van szó. Kisebbségében jelen van a faggyúban is, ahol segít megvédeni a bőrt a fertőzésektől, ezért gyakran sokkal jobban megfelel testhasználatra (van, aki a bőréért szereti, de a hajáért nem!).