A Nature AZ előnyei és erényei a tökmagolajnak

A tökmagolaj egyike azoknak a vadul sikeres növényi olajoknak. 50 évvel ezelőtt Európában ismeretlen, ma már számtalan területen széles körben használják. Valójában kozmetikai termékek gyártására használják, és a gyógynövénygyógyászatban is természetes erõként, több erénnyel rendelkeznek. Kevesen ismerik igazán, ezért javasoljuk, hogy menjen és találkozzon vele a cikk segítségével.
A tökmagolaj eredete
A tökmagolajat, amint a neve is mutatja, kivonják a tökből. Ez a Cucurbitaceae családba tartozó növény, amelyet általában ehető gyümölcseinek betakarításához termelnek. Magjait viszont tökmagolaj előállítására használják. Bár a tököt évezredek óta fogyasztják, a tökmagolaj csak néhány évszázados.
Ennek több eredete lenne, ha történészekre hivatkozunk. Egyrészt arról számolnak be, hogy ennek az olajnak az első kitermelése 1735-ig nyúlik vissza. Felfedezését egy ausztriai kisvárosnak, Stájerországnak köszönheti. Európában csak az 1970-es évek után vált népszerűvé, titkát ezért több évszázadig őrizte ebben a régióban, mielőtt a szomszédos országokban megosztották, ahol ma már széles körben használják a gasztronómiában. Valójában a tökmagolajat sok magyar étel elkészítéséhez használják. Egyre több háztartás használja Oroszországban, hogy fokozza receptjeinek ízét. Szlovénia is azon országai közé tartozik, amelyek különösen kedvelik a tökmagolajat.
Másrészt azt is mondják, hogy a tök az egyik zöldség volt, amelyet az észak-amerikai telepesek visszahoztak utazásaikból. Porolták a magokat, majd összekeverték vízzel, tejjel és mézzel. A kapott készítmény féreghajtóként szolgált. Így születtek az első tökmagolaj-kísérletek. A menominee, az őslakos amerikai törzs vízhajtóként használta. Használata ezután az évszázadok során elterjedt, amíg fel nem hívta a tudósok figyelmét. Számos tanulmány készül a témáról, és számos kutatási munka még folyamatban van annak több erényének frissítésére.
A tökmagolaj előnyei
Kiváló ápolás a bőr számára
A tökmagolaj híres erőteljes antioxidáns tulajdonságairól. Különösen a kompozíciót díszítő fitoszterolokból (E-vitamin) veszi őket. Ez az anyag aktívan küzd a bőrsejtek korai öregedése ellen. Lassítja a szabad gyökök hatását, amelyek kiváltják a sejtek oxidációját. Konkrétan az olaj megőrzi a bőr rugalmasságát és szilárdan tartja a ráncok megjelenését. Lágyító hatásai miatt a száraz bőr számára előre meghatározott. A tökmagolaj ugyanis mélyen hidratálja a bőrt. Használata védi az érett bőrt és serkenti a gyógyulást. Ezen olaj alapján lehetséges, hogy készítsen magának lágyító balzsamot vagy természetes sminklemosót.