A Shea vajról
Shea vaj egy szuper bőr étel, amely az afrikai shea (shea) fa dióiból származik. Pontosabban sárga zsír (triglicerid) nyersen és finomítatlanul, fehér pedig ultrafinomítva.

A shea vaj természetesen nagyon gazdag A-, E- és F-vitaminban, ugyanakkor UV-védelmet is nyújt - SPF6. Biztosítja a bőr számára a kollagén előállításához szükséges esszenciális zsírsavakat és tápanyagokat, ezért elsősorban a kozmetikai iparban használják - különféle krémek, testápolók, szappanok és hajápolási termékek.
Néhány afrikai országban ezt a vajat főzéshez, viaszszigeteléshez, gyertyák készítéséhez vagy gyógyászati kenőcsök összetételének alapanyagaként használják.
Az orvostudományban tanulmányok kimutatták, hogy a shea vaj gyulladáscsökkentő, bőrpuhító és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Sőt, Nigériában a shea vajat használják az orrmelléküreg-gyulladás kezelésére és az orrdugulás csökkentésére, vagy az izom- és ízületi fájdalom kiegészítéseként a fájdalmas helyre masszírozva.
Honnan tudjuk, melyik Shea vajat válasszuk?
Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége - más nemzetközileg elismert ügynökségekkel együtt - a finomítási foktól függően a shea vaj osztályozási rendszerét javasolta, hogy a fogyasztók segítsenek pontosabban meghatározni annak minőségét. Így a következő kategóriákat különböztetjük meg:
A - nyers vagy finomítatlan, ez a vízzel kivont shea vaj
B - kifinomult
C - nagyon finomított és oldószerek, például hexán segítségével extrahálva
D - a legkisebb mértékű szennyeződés
E - kémiai kivonat, szennyeződéssel
A kereskedelemben használt osztályok: A, B és C.
Annak érdekében, hogy könnyebben kiderüljön, melyik osztályba tartozik a megvásárolni kívánt shea vaj, figyelembe kell venni annak színét. Pontosabban tudnia kell, hogy az A osztályú nyers vaj színe szürkéssárgától a vajasig változik. Kellemes diós aromája is van, amely más osztályok vajjában nem található meg.
És a finomítás befolyásolja a vitamintartalmat, például a C osztály esetében akár 95% is.
A shea vaj néhány előnye
# 1. hidratáló
A Shea vajban található magas vitamin- és zsírsavkoncentráció rendkívül táplálja és hidratálja a bőrt. Éppen ezért elég gyakran használják száraz bőr gyógymódjaként.
# 2. gyulladásos
Fahéjsavának és egyéb vegyületeinek, például a lupeol-cinnamátnak köszönhetően a shea vaj az ízületek és az izmok mellett sikeresen alkalmazható a bőr gyulladásának csökkentésében, sőt segíthet a bőrmutációk megelőzésében. Ez nagyon előnyösvé teszi a pattanásos bőr kezelésében.
# 3. Ránctalanító, védő és revitalizáló érett bőrre
A shea vaj segít a kollagén természetes előállításában a bőrben. Az olajsav, sztearinsav, palmitinsav és linolénsav tartalma miatt védi és táplálja a bőrt, megakadályozva a kiszáradást, hosszú távú használatával csökkenti a ráncokat és a finom vonalakat.
Ki használjon Shea vajat?
Mindenki! Mindannyiunknak rendelkeznie kell otthon minőségi, finomítatlan Shea vajjal, amelyet a mind a bőr, mind a haj ápolásával és szépségével kapcsolatos napi rutinunkba be kell vonni. "Kötelező", hogy közel legyünk, és "a bőr legjobb barátjává" váljunk.