A szakállas keselyű - szakállas keselyű - LPO Rapaces

Osztályozás

  • Francia név: Szakállas keselyű (korábban: csonttörő)
  • Latin név:Gypaetus barbatus
  • Ág: Gerincesek
  • Tanterem: Madarak
  • Rendelés: Accipitriformes
  • Család: Accipitridae
  • Nem:Gypaetus
  • Faj:barbatus

A keselyűnek két alfaja van: a meridionalis, amely Kelet-Afrikában (főként Etiópiában) és Dél-Afrikában (Drakensberg) él, valamint a barbatus, amely Észak-Afrikában, Európában és Ázsiában van jelen.
A Gypaetus barbatus barbatus nagyobb méretben és tömegben különbözik a meridionalistól, az ujjakig tollas és a fülcsatornát a csőr mögött eltakaró fekete toll.
A meridionalis és a barbatus közötti földrajzi eloszlási határ az Arab-félsziget és Afrika szarva között van, de nincs pontosan meghatározva. Jemen szakállas keselyűinek ugyanaz a feje, mint a barbatusnak, míg ritka tollúak, mint a meridionalis-ban.
A keselyű egyike a Franciaországban jelenlévő négy keselyűfajnak. Két másik, különböző nemzetséghez tartozó faj azonos méretű: a Griffon Keselyű Gyps fulvus és a Szerzetes Keselyű Aegypius monachus. Az egyiptomi keselyű Neophron percnopterus kisebb vándorló faj.

vörös listáján

Leírás

Egy színes madár

A felnőtt hasának és fejének tollazata fehér eredetű, a narancssárga szín pedig vízforrásokban vagy ferrug iszapban történő fürdőzés révén válik lehetővé, amely fokozatosan megterheli a tollazatot vas-oxiddal, és ezt a jellegzetes színt adja. Korzikán a felnőttek nincsenek - vagy kevéssé - színezhetők, valószínűleg azért, mert ezek a források ritkák a nem meszes hegységekben.
Bár vannak kivételek, ennek a színezésnek az intenzitása jelzi a madarak rendellenes vagy területi állapotát - a tenyészmadarak általában a legszínesebbek -, és lehetővé tennék az egyének számára, hogy elkerüljék a fajon belüli konfliktusokat. A narancssárga szín tehát vizuális jelet jelenthet (jó egészségi állapot, szexuális motiváció stb.), Amelyet a rokonok számára szánnak. Más hipotézisek léteznek e viselkedés okáról, a vas-oxid jótékony hatással lehet a madár egészségére.

Elosztás és munkaerő

Fenyegetések és állapot

Fenyegetés

A közvetlen megsemmisítés tényezői

Az élőhelyek megzavarásának, degradációjának és elvesztésének tényezői

A szakállas keselyűk nagyon érzékenyek lehetnek a vizuális és hangzavarokra, még a fészkektől is nagy távolságra. A pireneusi szakállas keselyűk reprodukciós sikere összefüggésben van a területük közelében egész évben végzett emberi tevékenységek gyakoriságával (ARROYO és RAZIN, 2006).
A túlrepüléseket nagyon jelentős fenyegetésnek tekintik. A vadászat potenciálisan nagyon zavaró, mivel páros telepítés és ívás során történik. A zajos mechanikai munkák, a pályán kívüli síelők, hegymászók, a szabad repülés és a siklóernyőzés, valamint a kiégés, különösen a Pireneusokban, mind veszélyt jelentenek, ha közel vannak a fészkelőhelyhez.

  • Az élőhely romlása és elvesztése

A fejlemények és az emberi tevékenység kiterjesztése mélyen megváltoztatta a természeti környezetet és felborította a hegyvidéki ökoszisztémák egyensúlyát. Ez kihat az egész élővilágra, az őstermelőktől kezdve a szakállas keselyűig, amely az élelmiszerlánc tetején található, és amelynek jelenléte magában foglalja a talajformák, a legelők és az érintetlen természet hatalmas kiterjedését.
A Francia Alpokban sok völgy gazdaságát a téli turizmusra alapozta, ideértve a síterületek bővítését is. Bizonyos infrastruktúrák kiterjesztésének vagyunk tanúi, amelyek potenciálisan halálosnak bizonyulhatnak a ragadozók számára, beleértve a szakállas keselyűt (sífelvonó kábelek, elektromos vezetékek, lavinaindító rendszer kábelei stb.).
A Pireneusokban a Pyrénées-Atlantiques-t szenvedik el leginkább a változások, különösen a baszk hegységben, ahol az új vágányok és a mikroerőművek 25 éven át rendszeresen sterilizálták a történelmi szaporodási helyeket.

  • Elégtelen élelmiszer-erőforrások

Az alpesi párok és a pireneusi párok többsége hasznot húz a vad patás populációkból. Korzikán és Baszkföldön szenved a leginkább a szakállas keselyű az elégtelen élelmiszer-forrásoktól. Ez a két régió valóban kevés vad patásnak ad otthont (Korzikán 600 muflon, Baszkföldön kevesebb mint 100 szarvas és zerge), és tenyésztéstől, valamint juhok és kecskék (vagy tetemeik) jelenlététől függenek. télen.

A populációk izolálása

A jelenleg Európában élő fajokat fenyegető egyik fő veszély a populációk széttöredezettsége és elszigeteltsége. A múltban csereprogramok folytak e populációk között: a pireneusi lakosság délen összekapcsolódott az Ibériai-félsziget és Észak-Afrika népével. Az alpesi népesség keletre, Kis-Ázsiába terjedt ki a Balkánon és a Rhodope-hegységen túl, esetleg délre az Apenninekig, Korzika és Szardínia közelében. Végül a pireneusi és az alpesi populációt valószínűleg egy folyosó is összekapcsolta (Corbières, Cévennes és az Alpok előtti területek).