Jojoba; l jojoba viasz W
A jojoba bokor vagy bokor a Simmondsia és a Simmondsiaceae családba tartozik. Ez egy örökzöld növény, amely meleg területeken növekszik, és 0,5 és 2 méter közötti magasságot érhet el. A jojobafa a száraz területekre való jó alkalmazkodóképességét a mély gyökérgyökérnek (legfeljebb 3 méter) és a szőrös leveleknek (keményfa növény) köszönheti. A lombozat ovális, váltakozó és sötétzöld vagy sárgás (úgynevezett albínó fajok) színű.

A bokor hosszúkás, ovális gyümölcsöket hordoz, amelyek 1-3 magot tartalmaznak, és méretük a földrajzi adottságok miatt eltérő lehet. Maga a mag csak akkor érhető el, amikor teljesen megérett, majd viasztartalma a saját tömegének legfeljebb 60% -a lehet.
A növény öntözése nem szükséges, de a hozam növekedéséhez vezethet. Mivel a gyümölcs fejlődése közben nem szabad öntözni, a jojoba bokrot más citrusfélékkel is lehet termeszteni (hasonló művelési módszer). A jojoba növény másik különlegessége a magas sótűrés: ez lehetővé teszi a használhatatlan sós talajok ismét hasznosá tételét.
Mint minden kemény levelű növény, a jojobabokor is a meleg és a száraz éghajlatot részesíti előnyben. A bokrot természetes elterjedése mellett Mexikóban és az USA-ban Izraelben, Argentínában, Peruban és Ausztráliában is termesztik. Az ültetvényeken a bokrokat sövény formájában ültetik, legalább 5: 1 nőstény és hím növény arányával a virágok megfelelő beporzásának biztosítása érdekében. Attól függően, hogy a növényeket előnevelték-e, az első hozam 3-5 év után várható (optimális hozam kb. 7-12 év után).
A tavaszi rendes virágzási időszak után a gépi betakarítás augusztustól októberig zajlik.
A viasz előállításának általános módszerei a hidegen sajtolás (az érett, szárított magok előzetes őrlésével) és az extrakció.
A viasz-észterek, a zsírsavak és a zsíros alkohol kombinációja adják az olaj jellegzetes kémiai tulajdonságait. Az észter mindkét végén hosszú szénláncok (38-44 szénatom) jellemzőek erre a növényfajra.
Az olaj tehát magas olvadásponttal rendelkezik (csak kb. 7 Celsius foktól) és ellenáll a kémiai/enzimatikus lebomlásnak (az észtereket nehéz lebontani). Ennek eredményeként a jojobaolaj nagyon lassan avasodik, és megfelelő tárolás esetén akár 25 évig is tárolható.
Az emésztőrendszerben enzimatikus lebontás nem következhet be, ezért a jojobaolajat néha fogyás vagy súlycsökkentés céljából hirdetik
Szájon át történő alkalmazása azonban nem ajánlott, mivel számos tanulmány kimutatta a vérkép és a belső szervek kóros változását. Bár a bőr javulását gyakran felismerik, az endogén paramétereket a legtöbb tanulmány nem veszi figyelembe.
A gyógyszeriparban az olajat oxidációra érzékeny anyagok elfedésére, az étrend csökkentésére és étvágycsökkentőként használják. Az észter kémiai tehetetlenségét itt alkalmazzuk. Ezenkívül a gyógyulási folyamat gyulladás (pl. Leégés) esetén is támogatott.
A jojobaolaj gyorsan felszívódik a bőrbe, nem hagy maga után zsíros filmet, és hidratáló hatást kölcsönöz a bőrnek. A bőr puhává és rugalmassá válik, ezáltal a kötőszövet további megerősítése érhető el. A jojobaolajnak van még egy előnye: hipoallergén és minden bőrtípus számára használható.
A kozmetikai ipar kihasználja ezeket a hatásokat, és számos személyi ápoló termékben, például samponban és rúzsban használja az olajat. Ezenkívül az olaj természetes fényvédő tényezője kb. 4, ezért adalékként vagy akár napozó krémek alapjául is alkalmas.
Az iparban kibővített termékpaletta érhető el további feldolgozási és befejezési lépésekkel. Ilyen módon kiváló minőségű kenőanyagok, polírozó viaszok és még speciális tulajdonságokkal rendelkező dízelpótlók is alkalmazhatók.