Milyen előnyei vannak a Cocooncenter® shea vajnak

Írta: Marion, Esthéticienne/Cosméticienne | közzétette 2020.09.18 frissítve 2020.11.05

milyen

A test, az arc, a haj, a shea vaj értékes szépséges szövetséges. Zsírsavakban és a bőr számára értékes tápanyagokban gazdag, napjaink egyik legnépszerűbb kozmetikai összetevője. Megmagyarázzuk miért.

Mi az a shea vaj ?

Honnan jött ?

A shea egy fa, amely főleg az afrikai szavannákban növekszik. Ez a növényfaj nagyon fontos a helyi kultúrákban, különösen az élelmiszer szempontjából. Valójában a neve "életet" jelent a mandinka nyelven.

Amikor a shea gyümölcsöket betakarítják, a pépet kiürítik, hogy visszanyerjék a diót. Belül mandula van. Ez a mandula körülbelül 50% zsírból áll: Shea vaj.

Hogyan készül ?

Gyártása hagyományos módszert követ. Megmossuk a mandulát, megszárítjuk a napon, majd összetörjük és végül megpirítjuk. Az eredmény egy szemcsés keverék, amelyet egyfajta darálón vezetünk át, hogy barna pasztát kapjunk.

Ezt a tésztát ezután összegyúrják, majd összekeverik vízzel, hogy vajként eldörzsöljék. A zsírrészecskék összetapadnak és a vízen lebegnek: a vaj könnyen visszanyerhető. Azonban még mindig be kell fejeznie a maradék víz elpárologtatását a vaj hosszú ideig tartó melegítésével. Cseppfolyósodik, ami lehetővé teszi a szűrők eltávolítását a szennyeződések eltávolítása érdekében. A vaj hűlés közben megfagy.

Néha más eljárást is alkalmaznak, hidegen sajtolva: a mandulát nem pörkölik, hanem préselik, hogy az olajat 60 foknál alacsonyabb hőmérsékleten nyerjék ki. Ez tovább őrzi a shea vaj természetes tulajdonságait, és semlegesebb szagot ad.

Milyen összetételű a shea vaj ?

A Shea vaj szilárd zsíros anyag 35 ° C alatti hőmérsékleten, fehér, sárgás vagy szürke színű. Lényegében zsírsavakból áll, a származási régiótól függően változó arányban, de így néz ki:

  • Olajsav: 40-60% (omega 9);
  • Sztearinsav: 30-50%;
  • Linolsav: 3–10% (omega 6);
  • Palmitinsav: 2–7%;
  • Arachidinsav: több mint 2%.

A Shea vaj 10–15% szappanosíthatatlan anyagot is tartalmaz, ami magas. "Nem szappanosítható": vízben oldhatatlan anyagok, amelyek a bőr számára előnyös szerek többségét koncentrálják. A shea vaj kozmetikai érdeke ezek az anyagok. Közülük találunk:

  • Vitaminok: A, E (antioxidánsok), D és F;
  • Terpén-alkoholok (amelyek gyulladáscsökkentők - különösen fahéjsav - és segítik az UV-sugarak elnyelését);
  • Fitoszterolok (amelyek szintén védenek az ultraibolya sugaraktól és javítják a bőr mikrokeringését);
  • Triterpének.