Nemzetközi jegesmedve napja - globális felmelegedési riasztás - globális kiadás

Minden évben, február 27-én, a Jegesmedve - a Jeges-tengeren élő állat és a szárazföldön tapasztalt legnagyobb ragadozó - nemzetközi napját ünneplik. A jegesmedve a törvény által védett állat, a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik.
Ennek a napnak a fő célja a jegesmedvékkel kapcsolatos információk terjesztése, valamint a társadalom szintjén a riasztás megszólaltatása azok védelmének és védelmének szükségességéről. Hagyományosan ezen a napon a környezetvédelmi és környezetvédelmi szervezetek különféle nyilvános rendezvényeket és oktatási tevékenységeket készítenek elő.
Az elmúlt években szerzett információk azt mutatják, hogy a jegesmedve (Ursus maritimus) körülbelül ötmillió évvel ezelőtt indult el az evolúció útján, őse a barna medve. De a szárazföldi környezetben élő barna rokonától eltérően a jegesmedve tökéletesen alkalmazkodott a távol-északi, gleccserek között élő tengeri környezethez.
A Világ Vadvédelmi Alapja szerint a jegesmedve fontos mutatója az északi-sarkvidéki ökoszisztéma egészségének. A jegesmedvéket azért vizsgálják, hogy megértsék, mi történik e régiók mentén, mert a jegesmedvék eltűnése gyakran annak a jele, hogy valami nincs rendben az északi-sarki tengeri ökoszisztémában - említi a TVR.ro.
A Jegesmedve nemzetközi napját különösen öt országban ünneplik, amelyek területén jegesmedvék populációi élnek, illetve Oroszországban, Norvégiában, Kanadában, Grönlandon és az Amerikai Egyesült Államokban (Alaszkában). 2008 májusában az Egyesült Államok bevezette a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok vörös könyvébe, Kanada és Oroszország pedig jegesmedve státuszt kapott. "Sebezhető fajok".

Ezt a napot sokféleképpen ünnepelhetjük. Ha vannak jegesmedvék az ismert állatkertekben, akkor elmehet nekik és "látogatást tehet" nekik. A tanárok kihasználhatják ezt a napot arra, hogy többet tanítsanak a kicsiknek erről az állatról, vagy egyszerűen otthon maradhat, és dokumentumfilmeket nézhet a jegesmedvékről.
A felnőttek súlya elérheti a 700 kilogrammot, és két lábon állva elérheti a 3 méteres magasságot is, míg a nőstények csak a fele akkorák és súlyúak, mint a hímek.
A jegesmedvék főleg fókákkal és halakkal táplálkoznak, és megtalálhatók Alaszkában, Kanadában, Oroszországban, Grönlandon és Norvégiában. A nőstények ötéves korukig nem párosodnak, és a csibék hároméves korukig nem párosodnak, és csak kedvező körülmények között teszik ezt. Az újszülöttek életük első hónapjait édesanyjuk által épített jégkútban töltik.
Az aranyos állatok a globális felmelegedés, a vadászat és a környezetszennyezés miatt eljutottak a törvény által védett emlősök listájához, amelyek az ipar növekvő növekedésével egyre inkább mérgezik.

A Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület bejelentette, hogy ha az éghajlati trend folytatódik, a jegesmedvék eltűnhetnek a következő 100 évben.
Így a jegesmedvének szentelt nap nemzetközi megvalósításával elterjedt az az elképzelés, hogy a környezetvédelemre jobban összpontosító hozzáállás megállíthatja a jegesmedvék eltűnését. Sőt, a legszerényebb mozdulat is elősegíti a jegesmedvék tovább élését.
A jegesmedvék az első olyan fajok, amelyeket kihalás fenyeget az élőhelyek elvesztése következtében a klímaváltozás következtében. Egyéb okok a szennyezés, a vadászat és az ipari fejlesztések. Nyáron az Északi-sarkon elvesztett jég megegyezik Románia, Bulgária, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Svédország együttes méretével.

Tanulmányok azt mutatják, hogy ha folytatódik az éghajlatváltozás, akkor a jegesmedvepopuláció kétharmada 2050-re eltűnhet. Egy nemrégiben 2009-ben Koppenhágában tartott találkozó kimutatta, hogy 19 jegesmedve-alpopulációból 8 csökken, 3 pedig stabil, 1 növekszik, 7-re pedig nincs elég információ.
A jegesmedvék annyira jól védettek a hidegtől, hogy a túlmelegedés, és nem a hideg miatt vannak a legnagyobb problémáik. A jegesmedvék rendkívül hideg időben is futás közben nagyon gyorsan túlmelegednek.