Rizinus Gyógynövény Lexikon Szerves alapanyagok a világ minden tájáról Értékek Kosmos Dr; Hauschka

Szinonimák: Csodafa, Krisztus pálma, kutyafa, tetűfa, római bab
Tudományos név: Ricinus communis L.
Család: Euphorbiaceae (tejfűfélék családja)

lexikon

haza

Valószínűleg trópusi Afrika, Egyiptom vagy India

összetevők

Magok: zsíros olaj, fehérjék, beleértve a rendkívül mérgező ricint is
Ricinusolaj: ricinolsav észterei

leírás

Cserje, egynyári gyógynövény vagy évelő fa, vörös vagy zöld levelek: a ricinusolajnak sokféle formája van, amelyek a helytől függően nagyon eltérő módon fejlődnek. Körülbelül 20 fajta ismert, amelyek a bokor alakjában, színében és méretében, valamint a maghüvely tövisében különböznek egymástól. A formák sokfélesége ellenére a görgő a feltűnő, nagy, hét-tizenegy karéjos, pajzs alakú, sötétzöld fényes levelek és a hosszúkás virágzat alapján ismerhető fel. Augusztustól októberig, vagy akár a vetés idejétől egészen márciusig a nem feltűnő, zöld-sárga virágok a szár mentén asszociációkban, nemi szegregációval nyílnak meg. Tetején csak nővirágok vannak, amelyeket a virág közepén lévő vörös bibék alapján lehet felismerni. Csak hímvirágok fejlődnek alatta, amelyeket a sárga porzó felismer. A sima vagy tüskés gyümölcsök mindegyikében három mag érik fekete-barna jelzéssel, amely ugyan emlékeztet a babra, de halálosan mérgező! A belőlük nyert olaj nemcsak ártalmatlan az emberre, hanem gyógyászati ​​és kozmetikai szempontból is rendkívül hasznos.

használat

Még akkor is, ha a magok halálosan mérgezőek: A belőlük nyert ricinusolaj mentes fehérje anyagoktól és ezért nem mérgező. A mai napig fontos hashajtó, amelyet székrekedésre vagy féreghajtásra használnak. Csak a bél emésztési folyamata során válik hatékonnyá. A folyamat során felszabaduló ricinoleinsav serkenti a bélmozgást, és feltehetően a prosztaglandinszintézis stimulálásával fokozott víz- és elektrolit felszívódást okoz a bélüregben. Ez növeli a széklet térfogatát. Kozmetikumokban a ricinusolaj támogatja a bőr nedvességtartalmát és kisimítja azt. Lágyító alapot ad a dekoratív kozmetikumok számára.

hasznos információ

A ricinusolaj magjainak megjelenése a kullancsokra (latin ricinus) emlékeztet, amelyek önmagukat szoptatták. A castor névnek ebből a hasonlóságból kell származnia. A "communis" latin szó jelentése "közös, közös". A német Christuspalme név a „palma Christi” kifejezés téves fordításából származik, ami valójában Krisztus kezét jelenti.

- Siratja a bokrot, amelyet nem érdekelt, és nem is emelt, amely egy éjszaka alatt készült és egy éjszaka alatt elpusztult; és nem szabad panaszkodnom Ninivere, egy ilyen nagyvárosra, ahol több mint 120 000 ember él, akik nem tudják, mi a jobb és a bal oldal, és sok állat is van? "
(Jónás 4.10f. Az 1984-es átdolgozott Luther-fordítás alapján)

A féreg egyébként valószínűleg Olepa schleini, egy Izraelben őshonos medvemolylepke családjáról. Hernyói kizárólag ricinus levelekkel táplálkoznak, ami nagyon figyelemre méltó, mivel a ricinus levelek rovarölő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Kiki, Herodotos görög történész, geográfus és etnológus (Kr. E. 490/480 és Kr. E. 425 körül) így jellemezte a ricinusolajat Egyiptomból származó növényként, amelyet már Kr.e. 1552-ben találtak A legrégebbi fennmaradt orvosi szövegben, az ebers papiruszban. A magokat adalékként találták az egyiptomi sírokban. Az egyiptomiak hashajtóként, haj helyreállítójeként és fekélyek kezelésére használták az olajat. A görög orvos, Dioscurides (Kr. U. 1. század) által említett betegségek felsorolása, amelyek ellen a ricinusolajnak segítenie kell, sokkal hosszabb volt. Őrölést, rühöt, sebhegeket, fülfájást, méhproblémákat, székrekedést és férgeket találtak benne. A ricinus ismerete csak a 16. században jutott el Közép-Európába, amikor hashajtóként és férgeként a gyógynövénykönyvekben szerepelt.

A ricinusolaj használata jóval túlmutat az orvosi és kozmetikai területeken. Az olaj kinyeréséből származó sajtmaradványok jó szerves trágya és tápláló állati takarmányok a mérgező ricin hőinaktiválása után. Az olaj sokáig keresett fűtőolaj volt, főleg Európában.

A növény a termékeinkben

A ricinusolaj megtalálható Dr. A Hauschka kozmetikumok Indiából származnak. Ott a WALA egy nem kormányzati szervezeten keresztül működik együtt olyan gazdálkodókkal, akik a WALA javaslatára ricinusolaj ökológiai tanúsítvánnyal rendelkeztek. A WALA beszélt egy indiai olajgyár üzemeltetővel is, aki körülbelül 20 éve foglalkozik ricinusmagvakkal. WALA kérésére felállított egy második feldolgozó vonalat, amely organikus tanúsítvánnyal rendelkezik. A vetőmagokat biogazdálkodóktól vásárolja meg olyan áron, amely meghaladja a piaci árat, és felhasználja őket az első hidegen sajtolt bio ricinusolaj elkészítéséhez. Ez a kiváló minőségű olaj a következők része: