Rizskeményítő - Oryza Sativa (rizs) keményítő - Cosmacon

Makromolekulaként a keményítő szénhidrát és glükóz egységekből áll. Az emberek számára rendkívül fontos energiaforrás. Nem csoda, mert a növények felesleges energiájukat keményítő tartalékként tárolják! Mivel a rizs rendkívül magas szénhidráttartalmú, sok keményítőt tartalmaz. A rizstípustól függően a rizskeményítő aránya akár 75 százalék is lehet. A keményítőtartalom felelős a rizsszemek tapadási tulajdonságaiért, mert az apró keményítőmolekulák főzés közben egyesülnek, ami természetes tapadási hatást eredményez. Minél több keményítőt tartalmaz, annál jobban tapad a rizs. A hosszú szemű rizsfajták, mint például a basmati vagy a jázmin rizs, nem tapadnak olyan erősen, mert alacsonyabb a keményítőtartalmuk, míg a ragacsos kerekszemű rizsfajták, például a rizottó és a sushi rizs keményítőtartalma magasabb.
A rizskeményítő kivonása viszonylag összetett. Ehhez a rizst először malomban kell őrölni, állandó gyenge lúg hozzáadásával. A kapott pépet ezután egy kádba helyezzük, ahol lúggal és vízzel kezeljük. Ahhoz, hogy a nagy darabok az aljára süllyedjenek, a masszának adnak egy kis időt a leülepedésre. A keményítőt egy forgó szitahengerben vízzel mossuk ki az üledékből. A ragasztó eltávolítható a keményítőből lúggal történő kezeléssel és lefújással. Ha a tisztátalan keményítő felső rétegét eltávolítjuk, a tiszta keményítő megmarad. Ez most szárítható. A rizskeményítő természetesen glutén- és laktózmentes. Az élelmiszeriparban gyakran használják cukrászda és pékáruk készítésére. Szószok és desszertek sűrítésére is használható. Ezenkívül a rizskeményítő alkalmas textilek keményítésére.
Rizskeményítő a kozmetikában
A finomra őrölt zöldséges rizskeményítő az ásványi talkum természetes és ártalmatlan alternatívája. Ez az izzadság és a faggyú optimális felszívója, ami már nyilvánvaló alkalmazást javasol. A rizskeményítő nemcsak javítja a por csúszási és tapadási tulajdonságait, hanem puha és kellemesen hűvös fogantyút is biztosít számára. Ha rizskeményítővel ellátott port visznek fel az arcra, az tartós, matt és nagyon természetes megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Sok nedvességet is képes felszívni. Ráadásul a rizskeményítő por elnyeli a felesleges olajat anélkül, hogy kiszárítaná a bőrt vagy eltömítené a pórusokat. Végső soron az is segít, hogy a bőr túlzott olajtermelését a nap folyamán kordában tartsa.
Ezenkívül a rizskeményítő sok más receptbe beépíthető. Például arckrémekben, de dezodorokban és fürdő adalékokban is. A rizskeményítő szép és sima, rugalmassá és puhává teszi a bőrt. Azt is használják, ahol egy bizonyos foltpapír-effektusra van szükség. Mivel a tiszta rizskeményítő nagyon bőrbarát és kíméletes, még érzékeny baba bőrére is alkalmas (például a pelenka területének ápolására). Jól kombinálható olyan hatóanyagokkal, mint napraforgóolaj vagy mályva- és kamilla kivonat.
Táblázat rizs keményítő
INCI: Oryza Sativa (rizs) keményítő
Leírás: magas polimer szénhidrát, amelyet hámozott rizsszemekből nyernek
Hatás: javítja a por vagy por tartalmú termékek kohézióját, felszívja a finom eloszlású anyagokat, duzzanattal csökkenti a kozmetikai termékek sűrűségét
A rizsnövényen alapuló egyéb termékek
De a rizs nemcsak rizskeményítőt kínál, hanem sokkal többet is. Például rizsolaj, amelyet gyakran rizscsíraolajnak neveznek. Gazdag palmitinsavban, sztearinsavban, olajsavban, linolsavban és linolénsavban, fehérjében, zsírban és vitaminokban gazdag rizskorpából nyerik. A rizsolaj ideális az érzékeny, irritált és/vagy gátolt bőr számára, és nyugtató hatású. Az antioxidáns, valamint az UVA és UVB abszorbeáló természetes oryzanol tartalma miatt nagyon jól használható a nappali ápoló és napvédő termékekben. Egyéb lehetséges felhasználások: alapolajként a tej tisztításához, könnyű hidratáló krémekhez és testápolókhoz. A rizskorpa kivonat a bőrápolásban is bevált. Hatékony antioxidánsként a rizskorpa kivonat megvédi a bőrt például az egyenetlen vagy túlzott pigmentációtól. A rizskeményítővel ellentétben itt a hangsúly a ragyogó hatáson van, mert a kivonat megőrzi a bőr fiatalos ragyogását.
A rizskorpás viasz viszont gyengéd, de hatékony puha fókuszként viselkedik, amely elcsalja a finom vonalakat és a ráncokat.
Táblázat rizs (csíra) olaj
INCI: Oryza sativa (rizs) korpaolaj
Hatása: nyugtató, bőrpuhító, természetes UVA és UVB szűrők
Táblázat rizskorpa kivonat
INCI: Oryza Sativa (rizs) korpakivonat
Hatása: a bőr ápolása és védelme
Poszter rizskorpa vizet akartam
INCI: Oryza Sativa (rizs) korpás víz
Leírás: rizskorpából nyert gőzpárlat vizes oldata
Szeretnék poszter rizskorpás viaszt
INCI: Oryza Sativa (rizs) korpás viasz
Olvadáspont: 77-82 Celsius fok
Leírás: rizsolajból készült növényi viasz
Alkalmazási területek: tápláló emulziók, öregedésgátló termékek és hajápolási termékek számára
Hatás: javítja a kozmetikai készítmények kenhetőségét, selymes, nem tapadós bőrérzetet biztosít, a hajat simává és rugalmassá teszi, csökkenti a ráncokat
Kifinomult kozmetikai termékek rizskeményítővel és más értékes rizsösszetevőkkel
A rizs több, mint „csak” étel. A rizskeményítő, a rizsolaj, a rizskorpa viasz és az Oryza sativa típusú rizs típusú egyéb anyagok ideálisak kozmetikai készítményekhez. A Cosmacon örömmel támogatja Önt a megfelelő receptek kidolgozásában és megvalósításában.