Stevia Természetes édesítőszer kalória nélkül

A stevia segítségével könnyen megtakaríthatja a kalóriákat anélkül, hogy feláldozná az édességeket. A stevia növény, amely mézes vagy édes gyógynövényként is ismert, sokszor édesebb, mint a cukor, nem okoz fogszuvasodást és nem hízik meg.

kalória

A Stevia eredetileg Paraguay-ból származik, és nagy hagyományokkal rendelkezik egész Dél-Amerikában, ahol a gyógynövényt két évszázadon át édesítőszerként és gyomorfájdalomként is használják. Az ázsiai régiókban is az ételeket és italokat a stevia növény kivonatával édesítik. Az USA-ban az édes gyógynövénynek is hatalmas piaca van. Mivel az úgynevezett sztevioglikozidok nem befolyásolják a vércukorszintet, a növény cukorbetegek számára is alkalmas, és természetes alternatívát jelent a szintetikus édesítőszerekkel szemben. Európában a sztéviát sokáig nem engedélyezték élelmiszer-adalékanyagként, mert az egészségügyi kockázatokat nem értették egyértelműen. A vizsgálatok azonban nem tudtak semmilyen veszélyt meghatározni, ezért a csodaanyagot ebben az országban is engedélyezték, legalábbis szabályozott mennyiségben.

A Stevia rebaudiana édes gyógynövény

Az úgynevezett mézes vagy édes gyógynövény, a Sevia rebaudiana a napraforgó családjába tartozik, és meleg, lágyszárú növény. Alapvetően évelő növény, de mivel nem fagyálló, nagyrészt egynyári növényként termesztik. A Stevia termetmagassága körülbelül 70-100 centiméter, a levelek hossza 2-3 centiméter. A fehér virágfejek végesek és ernyőkbe vannak csoportosítva.

A természetes édesség kalória nélkül

A stevia levelek 30-szor édesebbek, mint a répacukor, és az ezekben található édesítőszer, az úgynevezett szteviózid, még tiszta formában is 150-300-szor édesebb, amikor a növényi levél a kalóriáknak csak a 300-ad részét kapja meg, ennek megfelelően édesítve az asztali cukrot.

A stevia felhasználás céljából történő feldolgozása sokoldalú. A leveleket éppúgy használják, mint a füleket, a szemcséket vagy a folyékony kivonatot. Az aszpartám édesítőszerrel ellentétben a stevia hőálló, ezért főzésre és sütésre is alkalmas.

A stevia használata kozmetikumokban

A kozmetikai ipar felfedezte magának az édes gyógynövényt is. A növény állítólag tisztító és bőrfeszesítő hatású. Ezenkívül az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságok biztosítják a sebek gyorsított gyógyulását és további bőrvédelmet.