Tippek a homoktövis olaj hatásairól és használatáról

Tippek a homoktövis olaj hatásairól és használatáról

hatásairól

2015. május 27., 11:24 | hm (CF)

Az értékes homoktövis olajat ma már számos kozmetikai termékben is használják. (Forrás: Thinkstock, Getty-Images)

A homoktövis nagyon sokoldalú növény: bogyói különféle ételeknek adnak ízletes illatot. De ismeri a homoktövis olajat is? A termék még mindig meglehetősen ismeretlen, de minden benne van - az ízről és a hatásról itt olvashat bővebben.

A homoktövis olaj sok fogást fokoz

A homoktövis olaj kétféle változatban kapható: A magolajat a gyümölcs magjából nyerik, semleges íze és színe van. Az olaj azonban, amelyet maguk a bogyók pépéből préselnek ki, sokkal ajánlottabb. Színe narancssárga és vörös, vékony. Íze gyümölcsös, kissé savas és nagyon aromás.

Belsőleg és külsőleg: az olaj hatása

A homoktövis bogyók olaja mindenképpen egészséges: A rengeteg C-vitamin és telítetlen zsírsav mellett karotinoidokat is tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet sejtvédelme szempontjából. A homoktövis olaj regeneráló hatással van a bőrre. A "Gesundheit.de" portál szerint a homoktövis bogyói akár tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom. Ettől a homoktövis olaj ideális társ a megfázáshoz. A homoktövis olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint magnézium, mangán, kalcium és vas.

A legszebb kerti cserjék

Népszerű kerti cserjék: Rhododendron (Forrás: Thinkstock by Getty-Images)

Népszerű kerti cserjék: bodza (Forrás: Thinkstock by Getty-Images)

Népszerű kerti cserjék: Homoktövis (Forrás: Thinkstock by Getty-Images)

Népszerű kerti cserjék: ribizli (Forrás: Thinkstock by Getty-Images)

Népszerű kerti cserjék: málna (Forrás: blickwinkel/imago images)

Népszerű kerti cserjék: áfonya (Forrás: Thinkstock by Getty-Images)

Ezenkívül a homoktövis B12-vitamint tartalmaz, amely főleg a húsban és csak néhány növényi eredetű ételben található meg. A homoktövis ezért fontos vitaminforrás a vegetáriánusok és vegánok számára.

Az olaj értékes összetevői azon kívül, hogy élelmiszerként használják őket, kívülről is fejleszthetik hatásukat. Dörzsöljön néhány csepp homoktövis olajat a bőrbe a gyulladás és az apróbb sebek kezelésére - a leégés is enyhíthető. Szükség esetén a pattanásokat vagy a neurodermatitist akár homoktövis olajjal is kezelhetjük. Feltétlenül konzultáljon orvosával.

Hogyan használhatja még mindig a homoktövis olajat?

A homoktövis olaj az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatása mellett az ételek finomítására is felhasználható. A homoktövis olaj gazdag aromát ad a salátáknak, de kvarkételeket, leveseket, zöldségeket vagy halakat is adhat abban a bizonyos dologban. Alapvetően hidegen használja. Ügyeljen a megfelelő minőségre vásárláskor: Az olajnak hidegen sajtoltnak, organikusan termesztettnek és adalékanyagok nélkül kell lennie.

  • Gyógyító erők:Homoktövis: a bogyós gyümölcsök különleges hatása
  • Életerő és frissesség:Homoktövis tea: hatások és elkészítés
  • Sav-vitamin-beszállító:A homoktövislé különleges tulajdonságai
  • Bogyó:Ehet nyersen homoktövis?
  • Home.de:Növény és betakarítás homoktövis
  • Bőrápolás és még sok más:Szőlőmagolaj - A testre gyakorolt ​​hatás

Tipp: Keverjen össze néhány csepp homoktövisolajat egy másik, semleges ízű növényi olajjal - így hosszabb ideig lesz valami értékes.