Vazelin összetevői, alkalmazása és alternatívái

2018. november 17, Sarah Beekmann Kategóriák: Kozmetikumok

alkalmazása

A vazelin egy bevált krém, amely sokféleképpen használható. Megmondjuk, hogy mely összetevők vannak benne, és miért érdemes gondolkodni az alternatívákon.

Kipróbált vazelin

A vazelin már a nagyszüleink napjaiban is része volt a szokásos drogériák és gyógyszertárak választékának. A zsírkrém pedig a mai napig az egyik kasszasiker lett az ápolószerek között. De még akkor is, ha a zsíros krémet évtizedekig esküt tették - a hagyományos vazelin összetevői több mint megkérdőjelezhetőek.

A vazelin alkalmazási területei

A vazelin számos kozmetikai termék és krém alapja, és tiszta formájában kipróbált ápolás a durva és repedezett bőrre. És igaz: a vazelin csodálatosan puha, és kellemesen rugalmassá teszi a bőrt. Mivel a vazelin hatékonyan védi a bőrt a külső behatásoktól, itt különösen hasznosnak bizonyult:

  • arcápoláshoz, ha hideg van, például téli sportok idején
  • törékenyebb, mint gondoskodás Ajkak
  • mikor Kézkrém
  • mint a fenék és a lábak bőrvédelme kerékpározáskor
  • sebvédelemként csecsemők és kisgyermekek számára
  • mancsápolásra Kutyák

Vazelin gyártása

A vazelint a kőolaj desztillációs maradékaiból nyerik. Kénsav, aktív szén és teltebb föld hozzáadásával a vazelint megtisztítják és kifehérítik, amíg sima krémként megtalálható üzleteinkben.

A vazelin nagy részben a föld vagy a. Ásványi olajok, úgynevezett paraffinok. Ugyanazt az anyagot számos néven használják az ipari folyamatokban, például a gyártás során Gyertyák, Candy vagy Tisztítószerek.

A parafinok olajos, enyhén viaszos és víztaszító anyagok, és mint ilyenek alkalmasak kozmetikai termékekre. A gyártó szempontjából azonban a legnagyobb előny, hogy a bőr nélküli anyag rendkívül olcsó és könnyen feldolgozható. Parafinok összetevőként ellentmondásosak. Számos tanulmány szerint a paraffinok károsak lehetnek az egészségre

A klasszikus vazelin összetevői

Parafin komponenseinek köszönhetően a vazelin kezdetben kellemes filmet hoz létre a bőr és gyorsan rugalmassá teszi a száraz területeket - de ez a hatás inkább látszat, mint valóság:

  • A paraffinok szinte oldhatatlanok a vízben, ezért áthatolhatatlanok is. A bőrre felvitt vazelin kívülről hatékonyan kizárja a vizet, a szelet és a hideget, és ellenük védi a bőrt.
  • Ez elsőre kellemesnek érezheti magát, de hosszú távon éppen ellenkezőleg hat. Mivel kívülről semmi nem juthat a bőrhöz, ugyanolyan kevés jöhet belülről. A vazelin hatékonyan bezárja a bőrt és a pórusokat.
  • Hosszú távon az állítólagosan tápláló krém a tiéd lehet bőr kiszárad, és elpusztítja a test saját védelmi funkcióját.
  • Jövedelmező mellékhatás a kozmetikai gyártók számára: minél több krémet használ, annál jobban vágyik rá a bőre. Ennek eredményeként a fogyasztók folyamatosan új vazelint tartalmazó termékeket vásárolnak.

A vazelin káros MOAH vegyületei különösen magasak

De nemcsak maguk a paraffinok, a vazelinben található úgynevezett MOSH vagy MOAH vegyületek is károsak lehetnek az egészségre. MOAH vagy MOSH kapcsolatok szénhidrogének, amelyek a paraffintermelés során keletkező szennyeződésekből származhatnak. A gyanú szerint megfelelő kozmetikumok alkalmazásával felhalmozódnak a nyirokmirigyekben, a májban, a szívben és a zsírsejtekben, valamint elősegítik a rák kialakulását és megtámadják a genetikai felépítést.

Véletlenszerű mintákban ezeknek a kritikus anyagoknak nagy mennyisége volt kimutatható a vazelinben: A Stiftung Warentest több mint kilenc százalékos vazelintermék arányával igazolta, hogy a MOAH vegyületek szennyezettsége különösen magas.

A vazelin alternatívái

Különösen Ajakápolási termékek Elővigyázatosságból kerülje a vazelin alapú vazelint, mivel ezek nyalogatással könnyen bejuthatnak a szervezetbe.

A vazelin alapú vazelin alternatívájaként nagy mennyiségű növényi termék válogathat, amelyek nem tartalmaznak paraffint: