Agyag pigmentek és porok Olionatura
Különböző agyagok vannak, amelyeket kozmetikai alapanyagként használhatunk belsőleg vagy külsőleg. Valószínűleg sokszor hallotta már a neveket: gyógyító föld, láva föld, mosó föld, rhassoul vagy ghassoul, vörös, zöld és fehér agyag, kaolin, hogy csak néhányat említsünk - ahol a különböző kifejezések gyakran ugyanazt a terméket jelentik. Minden földön közös az, hogy az utolsó jégkorszakban (a Deluvium) akkor keletkeztek, amikor a gleccserek finom porokká őrölték a sziklákat és a köveket. Vannak olyan talajok, amelyeket a szél összefogott (agyagok), amelyek bomlott földpátból (kaolinit) vagy szétesett magmás kőzetből (montmorillonit) származnak.

- Funkció: Pigment, por összetevő
- Adagolás: 100% -ig
- hatás: tisztító, nyugtató, tisztító, gyengéd peelingként
A lösz minden agyag alapja. Elsősorban kvarcból (homok, kb. 40–70%), timföld-szilikátokból (földpát, csillám, montmorillonit, kb. 10–30%), mészből (kb. 10–30%), ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Az egyes anyag- és ásványianyag-csoportok arányától függően olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák az optimális alkalmazási területet, a vas-, réz- és magnézium-oxidok előállítják a jól ismert színpalettát.
Az agyagok szinte minden esszenciális ásványi anyagot tartalmaznak különböző összetételben; sokuk azonban annyira kristályos, hogy nem használható. A kalcium, a kálium, a magnézium, a szilícium, a vas, a nátrium és az alumínium általában oldható (ez utóbbi azonban olyan kis mennyiségben, hogy nem kell tartania semmilyen negatív hatástól). Az ásványi oxidok a föld sajátos színét is okozzák.
Természetesen a földnek sterilnek kell lennie; Egyrészt a föld nagyon nagy mélységéből nyerik őket, amelyekben nincsenek szennyeződések, másrészt származásuktól és hagyományuktól függően csíramentessé teszik őket kemencékben, a tűző napon vagy pasztörizálással. A nehézfém-vegyületek, amelyek elsősorban a természetes Édent érintik, problémásak lehetnek. A kiváló minőségű tulajdonságokat ezért megtisztítják és elemzik a maradványok szempontjából.
Hatás és kozmetikai használat
Az agyagok részecskéi szabálytalanok, z. Néha masszív és érdes felületek, amelyek a felület nagymértékű növekedését okozzák, és amelyekhez más anyagok könnyen tapadnak. Ez a kötési képesség (más néven szorpciós kapacitás) minden föld tipikus jellemzője: ha egy felületre (bőrre, sebre stb.) Alkalmazzák, képesek felszívni és megkötni a folyadékokat és anyagokat. A talajok »kapilláris szívóerővel« rendelkeznek: a víz a részecskék üregébe emelkedik - minél finomabb a föld, annál erősebb az elnyelő hatás. Bizonyos vízáteresztő képességnek azonban kell lennie; ezért az ember úgy dönt, hogy i. d. Külső használatra általában nem finoman őrölt, de közepes szemcseméretű talaj.
Egy másik elv alátámasztja a különböző földek szorpciós képességét: a részecskék kalcium-, magnézium-, kálium- vagy nátrium-ionokat tartalmaznak, amelyek kicserélhetők más ionokra. Ennek az ioncserének az intenzitása az ionoktól függ, amelyek eredetileg a részecske felületéhez tapadtak - ezért a különböző földek nem csak szemcseméretükben, hanem specifikus összetételükben és elnyelő hatásukban is különböznek egymástól.
Gyógyító föld
A gyógyító föld jó szorpciós tulajdonságokkal rendelkezik, és alkalmas csomagok, fürdő-adalékok és gargalizálás alapjául.
Zöld ásványi föld (Illite)
A zöld ásványi földet belül és kívül használják, és sokoldalú alapként használható maszkokhoz, hámlasztókhoz, tisztító krémekhez és fürdő-adalékként. Kis mennyiségben gyakran használják az ásványi anyag keverékek és porok korrigálására is, mivel vizuálisan csökkenti a bőrpírt.
Színes agyagok (piros, sárga, rózsaszín)
Összetételében és hatásában hasonló a sárga, a rózsaszín és a vörös agyag, amelyek színüket más mennyiségű vas-oxidnak köszönhetik, és előnyösen külsőleg alkalmazzák. A rózsaszín agyag a fehér kétharmadának és a vörös agyag egyharmadának keveréke. Maszkként és tisztítószerként való alkalmasságuk mellett emulziók színezésére vagy porok és szappanok színezékanyagaként is használják őket.
Lávaföld (Ghassoul, mosóföld)
Frissen gélként keverve ez a föld alkalmas a haj és a test tisztítására, arcpucolásra vagy adalékként zsíros, tisztátalan bőr tisztító krémjeire. Hajtisztító gélként fontos, hogy a Ghassoul-t (vízbe keverve gél képződésére) csak finoman vigyük fel, és ne dörzsöljük be, mivel a részecskék apró szélei könnyen károsíthatják a hajat, és hajszálrepedéshez vezethetnek. Rövid expozíciós idő elteltével a Ghassoul gélt gyengéden lemossák dörzsölés és masszírozás nélkül (!).
Kaolin (Bolus Alba, porcelán agyag)
A kaolin ideális maszkalapként, paszták tisztítására, valamint alapként az arc- és testporokhoz (ahol a kaolin fokozza a tapadást, és felszívja a bőr zsírját és nedvességét). A 0,5–1% koncentrációjú kaolin szintén alkalmas emulziók stabilizálására, amelyekben a bőr kevésbé zsíros. Tapasztalatom szerint a kaolin rendkívül gyengéden tisztít, és az érett, száraz bőr hámozásként (tiszta, vízzel keverve) általában jól tolerálja.