Napraforgóolaj - előnyök, kalóriák és táplálkozási összetétel

A napraforgóolajat napraforgómag kivonásával és préselésével nyerik. Semleges aromájú, sárga - világos színű és növényi olaj a legmagasabb E-vitamin tartalommal (Alfa-tokoferol). Magas égési hőmérséklettel (232 ° C) rendelkezik, ezért hőkezeléshez ajánlott.

előnyök

A napraforgóolaj fajtái

  • Linolos napraforgóolaj valójában az eredeti napraforgóolaj. A többszörösen telítetlen zsírsavak (különösen az Omega-6 sav) és az E-vitamin tartalma túlsúlyban van, kis mennyiségben telített savakat tartalmaz.
  • Magas olajsavtartalmú napraforgóolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, legalább 80% olajsavat tartalmaz. Semleges íze van, és bármilyen típusú főzéshez használható.
  • Közepes olajtartalmú napraforgóolaj kevesebb mint 10% telített zsírt tartalmaz, kevesebb, mint a linolos napraforgóolaj. (1)

Táplálkozási összetétel

A napraforgóolaj összetételében van egyszeresen telítetlen zsírsavak és többszörösen telítetlen, valamint alacsony mennyiségű telített zsírsavak. Azonban a többszörösen telítetlen zsírok vannak túlsúlyban, különösen a linolsav, amelyből az Omega-6 sav származik. A linolsav és az olajsav tartalma egyedi tulajdonságokat ad az olaj minden kategóriájának.

A telített zsírsavak és transz-savak telítetlen savakkal történő cseréje (a mérsékelt bevitel fenntartása) jótékony hatással lehet az egészségre - állítja az American Association of Cardiology. (14)

100 ml napraforgóolaj bevitele 884 kcal testben és a zsírsavtartalom mellett tartalmaz (a USDA - Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma):

  • E-vitamin (41 mg);
  • K-vitamin (5,4 ug);
  • B8-vitamin (0,2 mg);
  • Vas (0,03 mg).


A napraforgómagban található egyéb vitaminok és ásványi anyagok elvesznek a kivonás és finomítás révén.

A napraforgóolaj előnyei

A napraforgóolaj antibakteriális és antimikrobiális aktivitása

Egyiptomban tanulmányt végeztek koraszülöttek csoportjával, akiket a bőrre vittek napraforgóolajjal tömöríti Naponta 3-szor. Az eredmények a bőr jelentős javulását és a bőr előfordulásának csökkenését mutatták nokoszomális fertőzések, ahhoz a gyermekcsoporthoz képest, amelyre ezeket a tömörítéseket nem alkalmazták. A terápia káros hatásait nem figyelték meg. (5)

Tevékenység antimikrobiális napraforgóolaj Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, Candida albicans, S. typhimurium és Escherichia coli fertőzését tesztelték. Ezúttal használták ózonozott napraforgóolaj (buborékoltatva ózonnal), helyileg alkalmazva 7 napig a staph inokuláció után. Gyulladáscsökkentő hatásokat, valamint a sebgyógyulás gyorsulását figyelték meg a kezelés során, összehasonlítva a kereskedelemben alkalmazott antimikrobiális termékekkel. (6)

Napraforgóolaj és szív- és érrendszeri betegségek

Omega-6 zsírsavak a napraforgóolajban és annak tartalma fitoszterolok segít szabályozni a lipidek mennyiségét a vérben és csökkenti a kialakulás kockázatát szív-és érrendszeri betegségek. (3)

Egy állatkísérlet során kimutatták kardioprotektív hatás napraforgóolajból az aritmiák kockázatának csökkentése. Napraforgóolajat adtak az állati takarmányhoz (egerekhez) 4 hétig, és a kamrai indukálta fibrilláció sebességének csökkenését észlelték 6 perc múlva, a szívizom ischaemiáját pedig 12 perc múlva. (11)

A napraforgóolaj lehetséges rákellenes hatása

Egy 2002-ben publikált tanulmány bemutatta a növényi olajok, köztük a nyers napraforgómag fogyasztásának jótékony hatásait a rák kockázatára. A-t mutatták be lehetséges rákellenes potenciál napraforgóolaj egerek bőrtumorainak modelljén - figyelembe véve a védelem 40% -át az olaj. A tanulmányok folytatódnak, mert még nem lehet pontosan megmondani, hogy a napraforgóolaj rákellenes hatású. (8)

Epidemiológiai és kísérleti vizsgálatok kimutatták, hogy a napraforgómag gazdag Béta-szitoszterin (E-vitaminból), amelyek megakadályozhatják az emlőrákot. (15) Egy 2007-ben elvégzett tanulmány kimutatta, hogy igen gátolja a rákos sejtek növekedését in vitro, és csökkentse a metasztatikus tumor méretét és kiterjedését in vivo (7), de ennek megerősítésére további vizsgálatokra van szükség.

Napraforgóolaj használata kozmetikumokban

A napraforgóolaj hidratáló és bőrpuhító szerep a bőrön, a lipid jelleg miatt. Viszonylag könnyen felszívódik a bőrbe, és védőréteget képez, amely megakadályozza a bőr kiszáradását, fertőzéseket és gyulladásokat - különösen a baba bőrénél, amelyet az FDA jóváhagy. (12)

-Ban használják kozmetikai ipar, bőrpuhító és hidratáló hatású termékek előállítására, a bőr integritásának (öregedésgátló termékek), de a hajszínének (színvédő termékek) védelme érdekében is.

Néhány tanulmány megemlíti fotóvédő tevékenység napraforgóolaj, védi a bőrt az ultraibolya sugárzástól.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a hajhullás megelőzésében, mivel stimulálja a fejbőr mikrokeringését. Ezért a napraforgóolajat a hajhullás kezelésére szolgáló kozmetikumok gyártásában is használják. (13)

Jótékony hatás az E-vitamin miatt.

A magas E-vitamin-tartalom miatt a napraforgóolaj jótékony hatással lehet a megelőzésre érelmeszesedés és karcinogenezis, hanem a bőr idő előtti öregedése ellen is. Antioxidáns hatás E-vitamin (alfa-tokoferol) csökkentheti a gyulladás és a daganatok kockázatát a szabad gyökök semlegesítésével, valamint a kiváltás kockázatával stroke. A témában 2003-ban metaanalízist végeztek, de a tanulmányok folytatódnak. (2, 4)

Ajánlott adag napraforgóolaj: a bevitt zsír mennyiségének 0,5–5,0% -a. (13)

Ellenjavallatok

A napraforgómag képviselheti a allergiás faktor néhány ember számára allergiás náthát, allergiás kötőhártya-gyulladást, dermális allergiát vagy asztmás tüneteket okoz. Kimutatták azonban, hogy a napraforgómagolajnak nincs ugyanaz a hatása ugyanazon vizsgálati csoportban. (9) Ha azonban allergiás ezekre a magokra, javasoljuk, hogy vigyázzon a napraforgóolaj fogyasztására, és bármilyen mellékhatás esetén azonnal forduljon orvosához.

A napraforgómagolaj mérsékelt fogyasztása ajánlott. Az ajánlott napi adag túllépése növekedhet glükózszint vér és az inzulin mennyisége szekretált, különösen cukorbetegeknél. Ez is növekedhet zsírszint vér. (10)

A napraforgóolaj a legmagasabb E-vitamintartalmú növényi olaj.
Főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyeket "jó zsíroknak" is tekintenek, valamint megnövekedett mennyiségű K-vitamint tartalmaz.
Magas égési hőmérséklettel rendelkezik, így alkalmas az ételek termikus főzésére.