Napraforgóolaj - összetevők, hatások és alkalmazási területek

Az eredetileg Észak- és Közép-Amerikából származó napraforgó képezi a napraforgóolaj alapját, amely világszerte nagyon népszerű. Ez az olaj a közép-európai konyha nélkülözhetetlen részévé vált, ezért számos hagyományos receptben rendszeres vendég. Az olajat a napraforgó családjába tartozó Helianthus annuus napraforgó magjából nyerik. A virágot egyes amerikai indián törzsek szent növényként tisztelték, ezt az inkák is bizonyítják, nem utolsósorban impozáns megjelenése miatt. A napraforgó vad formái ma is léteznek Peruban és Mexikóban.

területek

A spanyol tengerészeket annyira lenyűgözte szépsége, hogy a 16. század közepén Európába importálták magjaikat, ahol sokáig tisztán dísznövényként termesztették őket. Azóta a napraforgó visszatérő művészi elem a festészetben, különösen a zseniális Vincent van Gogh világhírű festményein. Hasznos növényként kezdetben Európában felfedezetlen maradt, amíg a 17. századi találékony pékek először napraforgómagot használtak fűszerként pékségeikben, vagy pörkölt és őrölt kávé-helyettesítő keverékekhez adták. Még kétszáz év telik el, mire a napraforgómagot olajtermelésre használják.

A hagyomány szerint 1829-ben egy napon Dmitrij Bokarew orosz gazdának az volt az ötlete, hogy betakarítsa a saját kertjében termesztett napraforgó érett magját. Észrevette, hogy a madarak inkább az érett magokra ugrálnak, mivel kivételesen magas a zsírtartalmuk.

Első kísérletként ízletes olajat nyomott belőle, ezért a következő évben úgy döntött, hogy a növényt olajtermelés céljából nagyobb mértékben műveli. Néhány éven belül a szülővárosa, Alexowka körüli mezők évről évre mélyen sárga virágok nyíltak a betakarítás idején, és gyorsan felépítettek egy külön olajmalmot, ahol az értékes olajat préselték. Az orosz ortodox egyház az új terméket böjtolajként hagyta jóvá, mivel a hívőknek nagyböjt idején tilos volt húsokat és állati zsírokat enni.

Innen már nem lehetett megállítani a napraforgóolaj gyors globális diadalát. Mindenekelőtt a kiváló ízsemlegesség, a sokféle használat, a sok vitamin és a telítetlen zsírsavak teszik ezt az olajat minden konyha alapjául.

Ma a fő termesztési területek Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok, Kína és Argentína mérsékelt éghajlatán találhatók. Európában Bulgária, Románia és Magyarország a fő termelője ennek a növénynek. A napraforgónak nagyon tápanyagokban, káliumban és bórban gazdag talajra, mérsékelt hőmérsékletre és elegendő vízellátásra van szüksége. Optimális körülmények között egy hektár megművelt föld körülbelül ezer liter napraforgóolajat hozhat. Az ENSZ Élelmezési Világszervezetének FAO szerint évente mintegy 47 millió tonna napraforgómagot takarítanak be.

A napraforgóolaj kivonása

A melegpréselés helyzete teljesen más. Itt a napraforgóolajat magas hőmérsékleten történő gőzöléssel nyerik, ezáltal biztosítva a zárt tartályban való, akár kétéves hosszú eltarthatóságot. A melegpréselési eljárás a termelt napraforgóolaj mennyisége szempontjából is sokkal produktívabb, de semmiképpen sem az értékes összetevők szempontjából. Egészségtudatos használatra, például nyers ételek készítéséhez a forrón sajtolt növényi olaj általában alkalmatlan vagy legalábbis haszontalan. Másrészt ideálisak pároláshoz, sütéshez, főzéshez és rántáshoz, bár a napraforgóolaj hőállósága 180 fok körüli füstpontnál éri el a határait. A forró préseléssel nyert napraforgóolaj íze és szagsemlegessége miatt ideális kozmetikai felhasználásra masszázsolajok vagy más testápolási termékek alapjaként is.

Egyéb értékes olajok

alkalmazási

olivaolaj

hatások

Bojtorján gyökérolaj

területek

Kukoricaolaj

összetevők

Amarant olaj

Napraforgóolaj-összetevők

Ami a többszörösen telítetlen zsírsavak tartalmát illeti, a napraforgóolaj kétségtelenül az első helyezett a növényi olajok között 65 százalékkal. A egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya 27 százalékkal a felső tartományban van. Minőségtől függően a linolsavtartalom legalább 48 és 74 százalék, míg az olajsavtartalom 14 és 39 százalék között van.

A magas olajsavtartalmú napraforgó, más néven HO napraforgó, egy különleges fajta, amelynek célja az olajsav arányának legalább 70-re növelése hihetetlen 92% -ra. A linolsav értéke ebben a különleges fajtában kettőre, maximum 17 százalékra csökken. Hőstabilitási okokból a magas olajsavas napraforgóolaj csaknem tíz százalékra csökkenti a telítetlen zsírsavak arányát, és hasonló értéket ér el, mint az olívaolaj. Ami a szabad zsírsavak arányát illeti, a napraforgóolaj csak 1,8 százalékot tesz ki. A semleges zsírokban a zsírsavak egyéb releváns aránya a palmitinsav, sztearinsav, palmitoleinsav vagy linolénsav, amelyek aránya a növény típusától függően változhat. Az E-vitamin-tartalom észrevehetően magas a kiváló minőségű, szűz, hidegen sajtolt napraforgóolajban. Az A-, B-, D- és K-vitaminokat is tartalmazzák.

Napraforgóolaj kalória- és táplálkozási táblázat

Napraforgóolaj
alkalmazási
100 g napraforgóolaj átlagosan a következőket tartalmazza:
táplálóMennyiség
Kalóriák 922 kcal (3860 kJ)
Zsírtartalom 100 g
Telített zsír 8 g
Telítetlen zsírsavak 92 g
Egyszeresen telítetlen zsírsavak27 g
Többszörösen telítetlen zsírsavak65 g
koleszterin 0 mg
nátrium 0 mg
szénhidrátok 0 g
Rost 0 g
cukor 0 g
fehérje 0 g
Füstpont107 ° C-tól (hidegen sajtolva), 210 ° C-tól (finomítva)

A napraforgóolaj hatása

A natív, hidegen sajtolt napraforgóolajról azt mondják, hogy rendszeres használatával hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, és ezáltal megelőző hatást fejthet ki az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A bélműködés nagyban hozzájárul a hidegen sajtolás során nyert, rendszeresen fogyasztott, jó minőségű napraforgóolajból is. Viszonylag magas E-vitamin-tartalma miatt az olaj antioxidánsként hat a sejtek korai öregedése ellen. Napi két evőkanál fedezi a felnőtt átlagos igényeit.

Állítólag mind a mag, mind a belőlük kinyert olaj gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ha belsőleg és külsőleg is használják. Az alkalmazási területek jelentősek, emésztési rendellenességeket, például bélirritációt, vastagbélgyulladást vagy székrekedést tartalmaznak. Az olajat nátha, bőrproblémák, például neurodermatitis és kiütések esetén is használják, az immunrendszer növelésére, a sebgyógyulás elősegítésére, az általános revitalizációra, a koleszterinszint csökkentésére vagy az íny erősítésére. A kiváló minőségű napraforgóolajon alapuló „olajhúzás” méregtelenítő és tisztító kúraként különösen ismert a népi gyógyászatban.

A napraforgóolaj alkalmazásai

Napraforgóolaj a konyhában

Mint már említettük, a forrón préselt vagy finomított napraforgóolaj szagtalan, ízsemleges és magas forráspontja miatt ideális főzéshez, pároláshoz, pörköléshez, sütéshez és mély sütéshez a konyhában. Az olajsütőben a speciálisan kifejlesztett magas olajsavtartalmú napraforgóolaj egyre inkább az első választás lenyűgöző hőállóságának köszönhetően. Bizonyos pékáruk előállításához szükséges olajtészták finomított napraforgóolajjal is nagyon jól elkészíthetők. A jóval tartalmasabb, natív és hidegen sajtolt, lehetőleg organikus minőségű olaj könnyen feldolgozható salátaöntetnek, hideg szószoknak, pácoknak vagy mártásoknak. A házi készítésű, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kiváló minőségű napraforgóolajon, friss fokhagymán és egy kis fehérboron alapuló fokhagymatészta nem hiányozhat egyetlen otthoni konyhából sem. Ez a nagyon aromás és egészséget elősegítő paszta pillanatok alatt különféle népszerű ételeket fűszerez, például salátákat, sült kenyértermékeket vagy leveseket.

Napraforgóolaj hajra

A hajápolás során előnyben részesített növényi olajok közül a napraforgóolaj az egyik félszárító olaj. A "szárítás" egy bizonyos típusú olaj megvastagodását jelenti, amikor az oxigénnel reagál a hajon. Minél nagyobb a telítetlen zsírsavak aránya egy olajban, annál nagyobb a sűrűség, vagyis a száradás.

A legnépszerűbbek az olyan alkalmazások, mint a hajkezelés, ahol egy-két evőkanál kissé felmelegedett, natív, hidegen sajtolt napraforgóolajat összekevernek más összetevőkkel, például frissen facsart citromlével a lehető legmagasabb fényhatás érdekében, vagy egy tojássárgájával az általános erősítés és fehérjeellátás érdekében. Ezt a keveréket fóliával és törülközővel letakarva alkalmazzák a hajon, hogy a hő ennek megfelelően fejlődhessen. Körülbelül húsz perces expozíciós idő ajánlott az olajos hajkezelésekhez. Az ilyen hajkezeléseket ezután gondosan kimossák a hajból.

Más, ha úgynevezett „belépő” -ként, azaz napi ápoló alkalmazásként használják, amelyet nem szabad eltávolítani. A haj kezelésével ellentétben azonban fontos, hogy a felhasznált mennyiség nagyon kicsi legyen, így elkerülhető a haj túlzott zsírosodása. Soha nem használják a hajszálon, hanem csak a hajvégeken.