Szőlőmagolaj, csemege a bőrre és a saláta

A szőlő betakarítása és cefrézése után a szőlőmagokat viszonylag fáradságosan távolítják el a törkölyből, hogy szőlőmagolajat állítsanak elő.
Ezután a szőlőmagokat megtisztítjuk és újra szárítjuk. Miután a szőlőmag elérte a megfelelő szárazsági fokot, olajprés vagy olajmalom segítségével olajtalanítják. A szőlőmag olajtalan maradványait nem utólag ártalmatlanítják, hanem kiváló minőségű szőlőmaglisztté dolgozzák fel, amelynek nagyon magas az OPC (oligomer proantocianidinek) aránya.
Az OPC antioxidáns hatású és védi a sejtmembránokat. Az OPC-t a szőlőmagolaj is tartalmazza, de csak kis mennyiségben. A szőlőmagolaj nagyon magas füstponttal rendelkezik, ezért sütésre is felhasználható. Mivel az előállítás nagyon drága (1 liter szőlőmagolajhoz 2000 kg szőlő szükséges), nincs értelme ezt a kiváló minőségű olajat szó szerint elégetni.
Ügyeljen a szőlőmagolaj minőségére
A szőlőmagolajokat sokféle minőségben kínálják. Még a laikusok is meg tudják különböztetni a magas minőséget az alacsony minőségtől, kevés tapasztalattal. A szőlő fajtájától (fehér vagy vörös szőlő) függően a kiváló minőségű szőlőmagolaj aranysárga, zöld árnyalattal vagy sötétzöldtől barnáig. Könnyű, szinte színtelen olajat semleges és nem diós szőlőszaggal állítanak elő kémiai eljárásokkal.
Az olcsó szőlőmagolaj nem tartalmazza azokat a kiváló minőségű összetevőket, amelyek a szőlőmagolajat olyan különlegessé teszik. A szőlőmagolaj részesedése körülbelül 71 százalék linolsav, procianidin (az egyetlen típusú olaj világszerte), az E-vitamin nagy adagokban és a lecitin. Ezen értékes összetevők miatt jobb elkerülni a melegítést, és az értékes olajat salátákhoz vagy kozmetikumokhoz használni.
Szőlőmagolaj kozmetikumokban
A bor létezése óta szőlőmagolajat is gyártanak. Az emberek nagyon korán felismerték az olaj pozitív tulajdonságait. A kiváló minőségű olaj nemcsak a konyhában, hanem a kozmetikumokban is hírnevet szerzett magának. Összetételét tekintve könnyű és finom érzés a bőrön.
Gyakran masszázsolajként használják, mert bizonyos hatással van a narancsbőr ellen is. Az új sejtek képződését támogatja az olaj alkalmazása a bőr megterhelése nélkül. Rendszeres használata helyreállíthatja a zsíros és foltos bőr egyensúlyát. A bőr puhává válik anélkül, hogy a bőr saját faggyútermelését korlátoznák.